Arama

Sahur, oruç tutana sağlık hediye ediyor

Sahur, oruç tutana sağlık hediye ediyor
Yayınlanma Tarihi: 2.6.2017 15:12:00 Güncelleme Tarihi: 02.06.2017 15:46

Beslenme ve diyet uzmanları, sağlık sebebiyle sahurun büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.


Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Şahika Nergiz, "Oruç tutanlar mutlaka sahur yapmalı. Çünkü sahura kalkılmadan oruç tutulursa zaten uzun olan açlık süresi iyice artacaktır. Bu da kişinin metabolizma hızının ve kan şekerinin düşmesine, halsizlik ve baş ağrısına sebep olacaktır. Diğer yandan sahursuz oruç tutanlar, iftarda kendini çok yemekten alamıyor. Bunun yanı sıra tatlı yeme isteği de artıyor ve bu da kilo almaya yol açıyor" dedi.

Nergiz, sahurda ve iftarda dikkat edilmesi gereken diğer önemli konuları şöyle sıraladı:

  • Sahurda ağır yemeklerden kaçınılmalı. Bulgur, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinlerle yapılan yiyecekler tüketilerek, tok kalma süresi arttırılmalı.

  • Sahurda gün boyu kan şekerini dengede tutacak protein içeriği yüksek (yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi) besinlere muhakkak yer verilmeli.

  • Sahurda tuzlu ve çok yağlı peynir çeşitlerinden uzak durulmalı.

  • Çok yağlı yiyeceklerin tüketimi reflü, hazımsızlık, kabızlık şikayetlerini arttırdığı için iftarda çok yağlı, kızartılarak yapılan yemeklerden uzak durulmalı.

  • Hem sıvı ihtiyacımız hem tatlı ihtiyacımızı karşılamak adına iftar sofralarımızda şeker ilavesiz yapılmış komposto ve hoşafa yer verilmeli.


İftar sofralarında muhakkak zeytinyağlı sebze yemeklerine, bol yeşillikli salatalara yer verilmeli.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN