Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • Hacı Bayram'daki çilehanenin kapıları cemaate açılacak

Hacı Bayram'daki çilehanenin kapıları cemaate açılacak

Hacı Bayram’daki çilehanenin kapıları cemaate açılacak
Yayınlanma Tarihi: 2.6.2017 14:31:00

Hacı Bayram Veli ve öğrencilerinin inzivaya çeklirerk 40 gün geçirdiği çilehanenin kapısı, ramazanın 16 ve 20’nci günleri farklı zaman dilimlerinde kadın ve erkek cemaatin ziyaretine açılacak.


Ankara Hacı Bayram Camisi Başimamı Ahmet Karalı, caminin alt kısmında bulunan ve Hacı Bayram Veli’nin talebelerini yetiştirdiği çilehanenin kapılarını Anadolu Ajansı için açtı. Karalı çilehaneyi "Tefekkür etme, düşünme ve bunun yanında eşrefi mahlukat olan insanın bilerek bilmeyerek, isteyerek istemeyerek işlemiş olduğu kusurları, kabahatleri ve günahlarından dolayı Cenab-ı Hak’tan af ve mağfiret dilediği ve belli bir süre kalınan yer." diye tanımladı.

Çilehane kültürünün, Hazreti Muhammed’in Allah ile baş başa kalmak için sığındığı Hira Mağarası’na kadar dayandığını ifade eden Karalı, "Orası çok küçük, iki insanın çok zor sığacağı bir yer ve orada Cenab-ı Hak ile baş başa kalarak tefekkür ediyordu. Dolayısıyla çilehane kültürünün tarihçesi Hira Mağarası’na dayanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Karalı, "Hacı Bayram Veli Hazretleri’nin çok önemli öğrencileri var ama en önemli öğrencisi Akşemseddin Hazretleri’dir. Akşemseddin Hazretleri İstanbul’u fetheden Sultan Fatih’in hocasıdır ve burada yetişmiştir. Diğer bir önemli öğrencisi ise damadı da olan Eşrefoğlu Rumi Hazretleri’dir. O da bizim tasavvuf kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Bir diğeri de Bıçakçı Ömer Efendi’dir. Bu gibi birçok şahsiyet, Hazret’in riyasetinde burada yetişmiştir." diye konuştu.

Çilehane altı bölüm

Çilehanenin altı bölümden oluştuğunu belirten Karalı, girişteki ilk kısmın Hacı Bayram Veli’nin öğrencilerini kabul ettiği bölüm olduğunu söyledi.

Girişin hemen sağında kalan odanın dinlenme ve abdest alma bölümü olarak kullanıldığını aktaran Karalı, şu bilgileri verdi:

"İleriye doğru dört küçük oda var. Bu odalardan en sonuncusu Hacı Bayram Veli Hazretleri’ne ait. Birinci oda Akşemseddin, ikinci oda Eşrefoğlu Rumi Hazretleri’ne; üçüncü oda ise Bıçakçı Ömer Efendi’ye aittir. Çilehaneye giriş kapısıyla en son kapı dünya hayatını temsil ediyor. Tasavvufta bunu biz böyle yorumluyoruz. Yani bir kapıdan giriyorsunuz, dünyaya adımınızı atıyorsunuz, birkaç adım sonra diğer kapıdan ahiret alemine geçiyorsunuz. İşte dünya hayatının bu kadar kısa olduğu ve dolayısıyla dünya hayatına çok meyledilmemesi gerektiği, esas ebedi hayat olan ahiret hayatına hazırlık noktasında bizi kendimize getiren bölüm burası."

Çilehanede kalma süresinin 40 gün olduğunu bildiren Karalı,  çilehanenin 2011’den bu yana ramazanın belirli günlerinde cemaate açıldığını belirterek, "Bu sene de ramazanın 16 ve 20’nci günleri arasında çilehanemizi cemaatimizin ziyaretine açacağız. Öğle ile ikindi namazı arası kadın, ikindi ile akşam namazı arasında da erkek cemaatimiz çilehaneyi ziyaret edebilecek." dedi.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN