Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • Katar'ın desteği radikal ideolojilere karşı sigortadır

Katar'ın desteği radikal ideolojilere karşı sigortadır

Katar’ın desteği radikal ideolojilere karşı sigortadır
Yayınlanma Tarihi: 12.6.2017 13:09:00

Son 10 yıldır her gün yeni bir kriz haberi ile uyanan İslam coğrafyası şimdi de Körfez bölgesinde Katar Krizi denilen bir sorunun üstesinden gelmeye çalışıyor. SETA Direktörü ve Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Kemal İnat, ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan gezisi sonrası patlak veren krizi Sabah Gazetesi’ne değerlendirdi


“Amerikan Başkanı Trump’ın tweetlerinden anlıyoruz ki, Katar’ın üzerine gidilmesini son Suudi Arabistan ziyareti sırasında kendisi istemiş. Riyad’da meşhur "sihirli küre"ye birlikte dokundukları Kral Selman ve Sisi’nin de işine gelmiş bu istek. Çünkü Katar yönetiminin desteklediği Müslüman Kardeşler ve Hamas’a düşmanlık konusunda üçü de aynı noktada birleşiyorlar.”

“Sisi, kurduğu diktatörlüğe en büyük tehdit olarak gördüğü Müslüman Kardeşler’i yok etmek istiyor, Suudi Arabistan yönetimi de Müslüman Kardeşler ideolojisini kendi iktidarı açısından tehdit olarak görüyor ve Trump bu konuda her ikisiyle aynı fikirde.”
“MİT Tırları hadisesiyle FETÖ ve arkasındaki güçlerin oluşturmak istedikleri Türkiye algısını unutmayalım. Türkiye’yi DEAŞ’a silah desteği veren ülke olarak gösterip hükümetin devrilmesine varacak müdahaleleri meşrulaştırmaya çalışmışlardı. İnşa etmeye çalıştıkları bu olumsuz algıyı tam da 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kullanacaklardı.”
Katar’ın bölgede izlediği politikalardan ve giderek artan etkinliğinden rahatsız olanlar DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütleriyle arasında bağ kurmaya çalışarak onun yolunu kesmeye çalışıyorlar. Oysa Katar, bölgede izlediği politikalarla bu tür terör örgütlerinin kendilerine sempatizan bulmalarını engellemeye çalışıyor. Katar’ın Müslüman Kardeşler’e verdiği desteği bu kapsamda değerlendirmek gerekir.”

“Amerikan, Suud ve BAE yönetimlerinin iddialarının aksine, Sisi yönetiminden gördüğü bütün katliam ve baskılara rağmen şiddete yönelmeyen Müslüman Kardeşler bu tutumuyla, DEAŞ ve El Kaide gibi terörist örgütlerin radikal ideolojilerine karşı bir tür sigorta niteliğindedir.”

Röportajın tamamı Sabah Gazetesi Pazartesi Yüzleşmesi’nde http://www.sabah.com.tr/gundem/2017/06/12/irana-degil-turkiyeye-yakin-olmasindan-rahatsizlar
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN