Arama

BM'nin ikiyüzlülüğü karşısında dimdik durdu!

BM’nin ikiyüzlülüğü karşısında dimdik durdu!
Yayınlanma Tarihi: 20.3.2017 22:15:00
Birleşmiş Milletler (BM) Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) İcra Sekreterliği görevinden istifa eden Rima Halef, tutkunu olduğu bölgeyle ilgili önemli çalışmaları ve aldığı ödüllerle tanınıyor.

Filistin asıllı Ürdün vatandaşı Halef, İsrail’in uyguladığı sistematik "ırk ayrımcılığı"nı delillerle ispatlayan ESCWA raporuna sahip çıkarak büyük takdir topladı.

Halef, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in söz konusu raporu geri çekmesini istemesi üzerine, "Benim senden daha üstün bir ahlaka sahip olduğumu veya senden zeki olduğumu iddia etmiyorum. Ancak burada bir ömür geçirmem nedeniyle korkunç sonuçlara tanıklık etmemin neticesi olarak böyle bir karara vardım. Barışçıl yollarla mağduriyetlerini dile getirmek isteyen insanlar bastırılarak engelleniyor." diyerek istifa etmişti.

İsrail’in baskılarına rağmen doğruyu söylemekten değil makamından vazgeçmeyi seçen Halef, Guterres’e hitaben sarf ettiği bu sözlerle haksızlığa karşı sağlam bir duruş sergiledi.

- Rima Halef kimdir?

Kuveyt’te 1953 yılında doğan Halef, Lübnan’daki Beyrut Amerikan Üniversitesi’nin (AUB) ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktorasını ABD’deki Portland State Üniversitesi’nde tamamladı.

Ürdün’e döndükten sonra siyasete atılan ve 1990’lı yıllarda önce Sanayi ve Ticaret Bakanı, ardından Planlama Bakanı olarak hükümette yer alan Halef, 1999-2000 yıllarında ise Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi.

Halef, 2000-2006 arasında BM Genel Sekreteri Yardımcısı ve BM Kalkınma Programı (UNDP) Bölge Müdürü, 2006-2007 yıllarında da BM Demokrasi Fonu Danışma Konsey Başkanlığını yaptı.

- "Bölgenin tutkunu"

ESCWA’nın resmi internet sitesinde "Tüm zorluk ve fırsatlarıyla iyi bildiği bölgenin tutkunu" olarak tanıtılan Halef’in İcra Sekreterliği döneminde "İsrail işgalinin Filistin halkının günlük hayatına etkileri" ve "insani gelişme için Arap entegrasyonu"yla ilgili önemli raporlar yayımladığı belirtiliyor.

BM Genel Sekreteri Yardımcısı ve UNDP Bölge Müdürü görevi sırasında Arap ülkelerinde insan hakları ve insani gelişmeyi hedefleyen öncül projelere imza atan Halef, 2009 yılında "Financial Times" gazetesi tarafından son 10 yıla şekil veren 50 kişiden biri seçilmişti.

Birçok uluslararası ödülün sahibi olan Rima Halef, 2005 yılında da Arap Birliği tarafından "uluslararası kuruluşlarda en çok tanınan Arap kadın" ödülüne layık görülmüştü.

- İsrail’in ırkçı uygulamalarını ispatlayan rapor

ESCWA bünyesindeki bir komisyon tarafından hazırlanarak geçen çarşamba günü duyurulan, "İsrail’in Filistin halkına karşı uygulamaları ve ırk ayrımcılığı sorunu" konulu raporda, İsrail’in Filistinlilere karşı sistematik "ırk ayrımcılığı" yaptığı delillerle ortaya konulmuştu. Söz konusu raporla BM tarihinde ilk defa İsrail, açık ve net şekilde ırkçı bir devlet olmakla itham edilmişti.

Halef, ABD ve İsrail’in baskıları altında kalan BM Genel Sekreteri Guterres’in söz konusu raporu geri çekmesi talebi üzerine 17 Mart’ta istifa ettiğini duyurmuştu. Bu gelişme, BM Genel Sekreteri’nin Arapların en öncelikli sorunu olan Filistin meselesi karşısındaki tarafgirliğini de dünyaya göstermiş oldu.

Merkezi Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bulunan ESCWA, aralarında Mısır, Lübnan, Ürdün, Irak ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin de yer aldığı 18 Arap ülkesinden oluşuyor.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN