Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • IKBY referandumu, bölgenin parçalanması yolunda bir başlangıç

IKBY referandumu, bölgenin parçalanması yolunda bir başlangıç

Tunuslu düşünür Abdulfettah Moro, gayrimeşru referandumunun "bölgenin parçalanması yolunda bir başlangıç" olduğunu belirterek “Avrupa ayrılık talepleri duymamak için çaba sarfediyor. Bu nedenle Avrupa, IKBY'nin Irak'tan ayrılmasını desteklemedi. İsrail'in ise komşularının parçalanması işine geliyor" dedi

IKBY referandumu, bölgenin parçalanması yolunda bir başlangıç
Yayınlanma Tarihi: 29.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 29.09.2017 22:15

Tunuslu düşünür Abdulfettah Moro, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gayrimeşru referandumunun, "bölgenin parçalanması yolunda bir başlangıç" olduğunu belirtti.

İstanbul'da düzenlenen "Toplumsal Kalkınmada Gençlerin Rolü" isimli konferansa katılan Moro, AA muhabirine "IKBY'nin gayrimeşru referandumu ve Batı ile İsrail'in bu konuda izlediği farklı pozisyonlar" hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Tunus Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Moro, referandumun muhtemel sonuçları hakkında uyarılarda bulunarak, "Bu, bölgenin parçalanması yolunda bir başlangıç." dedi.

Referandum için "Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde gerçekleştirildi." diyen Moro, Irak'ın kuzeyinin ayrılmasının, diğer bölgelerin ayrılığı için hazırlık olacağını ve siyasi coğrafyayı etkileyeceğini, en sonunda da bölgenin parçalanmasına yol açacağını söyledi.

Avrupa'nın referandum konusundaki tutumunu da değerlendiren Moro şunları kaydetti:

"Avrupa'da da parçalanma korkusu var. İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya'da olduğu gibi daha başka ayrılık talepleri de duymamak için çaba sarfediyorlar. Katalonya'dan sonra İskoçya ve Kuzey İrlanda gelecek. Bu nedenle Avrupa, IKBY'nin Irak'tan ayrılmasını desteklemedi. İsrail'in ise komşularının parçalanması işine geliyor."

Referadum sonrasında açılan İsrail bayraklarına işaret eden Moro, "Ayrılık kutlamalarında İsrail bayrağının da taşınıyor olması Tel Aviv yönetiminin referanduma destek konusunda büyük bir müdahalesi olduğunun açık kanıtı. İsrail, halk ve hükümetlerdeki direniş ideolojisini zayıflatmaya çalışıyor ve bu şekilde kendi çıkarına hizmet ediyor." diye konuştu.

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krize de değinen Moro, "Körfez krizine çözüm bulunması ve en az zararla çıkılması için samimi şekilde çaba sarfeden âkil insanlar olduğunu" belirtti. Moro ayrıca bu krizin "geçici" olduğunu ifade etti.

Tunus'taki siyasi duruma ilişkin ise Moro şunları söyledi:

"Nahda Hareketi, diğer siyasi taraflar gibi geriliyor. Çünkü ekonomik durum değişmedi. İnsanlar da siyasetten ve siyasi çözümlerden sıkıldı. İslamcıların da aralarında bulunduğu tüm siyasileri suçlamaya başladı. Görevlerini yapamamakla itham etti. Bu intibanın değişmesi, insanların 'taleplerinin önünde ciddi problemler bulunduğunu anlaması' için zamana ihtiyaç var."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN