Arama

İslamofobiyi sporla yıkabiliriz!

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından Conrad Otel'de düzenlenen "Müslüman Gençliğin Durumu" konulu uluslararası panelde, İslamofobi tartışıldı.

İslamofobiyi sporla yıkabiliriz!
Yayınlanma Tarihi: 26.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 26.09.2017 17:28

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Şu anda karşılaştığımız bir tehlike var; İslamofobi. Bizim bunu değiştirmemizin yegâne yolu gençlerimizin ortaya koyacağı performans, şeklinde açıklama yaptı.

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, "Bizlere yakıştırılmaya çalışılan o imajı, o kötü yaklaşımı yıkmak için çok çalışacağız. Bunu nasıl yapabiliriz? Bunu sporla yıkabiliriz. Sporu ortak bir kültür olarak kullanarak yapabiliriz. Üniversitelerimizdeki, bilimdeki başarılarımızla İslam'ın ne kadar geniş bir kültür olduğunu, bir güç olduğunu ortaya koyabiliriz. Gençlerimize güvenmemiz, onları iyi eğitmemiz lazım. Onların önünü açmamız lazım. İş dünyasının da üniversitelerle iş birliğini arttırması lazım, dedi.

EN ÖNEMLİ İŞLERDEN BİRİ GENÇLERE YATIRIM

Bakan Bak, AK Parti iktidarlarıyla birlikte her yıl yüzde 5'in üzerinde büyüyerek çok önemli bir potansiyele erişen Türkiye'de yaptıkları en önemli işlerden birinin gençlere yatırım olduğunu söyledi.

"Şu anda ülkemiz, bölgesinde çok ciddi gelişme gösteren, özellikle başta enerji sektörü ve turizm olmak üzere ciddi yatırımlar yapan ve yabancı sermayeyi çeken bir konumda" diyen Bak, Türkiye'nin son yıllarda çevresinde yaşanan olaylara rağmen, büyümeye devam ettiğini aktardı.

Bakanlık olarak gençler için yaptıkları çalışmalara değinerek, özellikle teknolojik konular başta olmak üzere eğitimler verildiğini anlatan Bak, şöyle devam etti:

"En önemli gücümüz olan gençlere yaptığımız bir yatırım da üniversitelerimizin sayısını yaklaşık 200'lere ulaştırarak ciddi bir eğitim seferberliği yaptık ülkemizde. Hükümetimiz işsizliği azaltmak için de geçen yıl gençlere, iş kurmak isteyenlere 50 bin TL'ye kadar karşılıksız kredi verdi. Ülkemizde gençlerin, üniversite mezunlarının ciddi bir girişimcilik ruhu var. Bugün dünyanın her tarafından bir uçakta, Türk girişimcisini, mal satmak, ticaret yapmak için gezdiğini görürsünüz."

GENÇLERİMİZE GÜVENMEMİZ LAZIM

Teknolojiye yatırım yapmaya devam ettiklerini vurgulayan Bak, "Gençlerimize güvenmemiz, onları iyi eğitmemiz lazım. Onların önünü açmamız lazım. İş dünyasının da üniversitelerle iş birliğini arttırması lazım. Yatırım yapmak lazım gençlerimize. Biz bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde gençler üzerindeki bu işsizliği çözmek için ciddi adımlar atıyoruz ve iş dünyasında iş birliği içerisinde yolumuza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"ARAŞTIRMADAN YÜKSEK TEKNOLOJİ AYAĞINA GEÇİLMİYOR"

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Bakanlık bünyesinde yüzlerce projeye destek verdiklerini aktararak, "Hem bilimde hem kültürde güçlü bir nesle ihtiyacımız var. Yatırım yapmak zorundayız" dedi.

İletişim çağında bulunulduğuna işaret eden Bak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üniversitelerde kurulan teknik merkezlerle yeni yeni konulara girişimler yapıyoruz. Yazılımlar konusunda çalışmalar yapıyoruz. O yüzden Bakanlığımız bünyesinde, yetiştirdiğimiz bu gençlere üniversitelerdeki, endüstrideki projelerine destek veriyoruz. Bizim bu jenerasyona, bu gençlere yatırım yapmaktan başka yolumuz yok.

İktidara geldiğimizde çok düşük olan Ar-Ge oranını en az 10-15 kat artırdık. Çünkü araştırmadan, geliştirmeden yeni teknolojilere ulaşmadan yüksek teknoloji ayağına geçemiyorsunuz. Bizim üretmeye, yeni teknolojiler geliştirmeye, rekabet etmeye ihtiyacımız var. Bulunduğumuz coğrafya bunu gerektiriyor. Güçlü olmamız gerekiyor."

İŞSİZLİK ORANINI AZALTMAK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Bakan Bak, özellikle savunma sanayisinde, araştırmada yatırımlarla Türkiye'deki işsizlik oranını azaltmak için çalışmalar gerçekleştirildiğini, gençleri işe alanlara sosyal güvenlik yönünden pek çok teşvikler yapıldığını, üniversitelere teşvikler verildiğini anlatarak, "Geleceğe güçlü yürümek için de gençlerimizin iyi eğitim almasını ve teknolojiyi iyi tanımasını ve takip etmesini arzu ediyoruz. Özellikle dijital çağda olduğumuz için yeni projelerle, desteklerle hükümet olarak gençlerimizin önünü açıyoruz. Güçlü bir gençlik geliyor, buna Türkiye olarak güveniyoruz. Büyümeye devam edeceğiz. Bölgede güçlü olmaya devam edeceğiz. Teknolojik olarak tabii. Bu bilgileri de dostlarımızla paylaşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"BAŞARI ZAMANI, PARAYI, İNSANI YÖNETMEKTE"

Okumadan fikir sahibi olunamayacağını ve bilgiye ulaşılamayacağını dile getiren Bak, "Bakanlık bünyesinde Türkiye çapında yaklaşık 280 gençlik merkezinde gençlerimize oluşturduğumuz kütüphaneler bölümüyle, organize ettiğimiz etkinliklerde kitap okuyarak okuma alışkanlığını geliştirecek çalışmalar yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarımızda okuma saatleri, özellikle yapılmaya çalışılıyor ve başarının sırrı burada" diye konuştu.

Bakan Bak, hayallere okuyarak ulaşılacağını, bunun başarılamadığında istenilen noktaya gelinemeyeceğini aktardı.

Zamanın iyi kullanılması, yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Bak, "Başarı burada. Başarı zamanı, parayı, insanı yönetmekte" dedi.

TOPLUMSAL DEĞERLER ÖN PLANDA OLMALI

Değerlere sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Bak, "Gençlerimizden bunu bekliyoruz. Hayallerimize ulaşmamız için çok çalışmamız lazım, zamanı iyi kullanmamız lazım, hedeflerimizi iyi belirlememiz lazım. Çalışmıyoruz ki... Çalışmayınca nasıl olacak peki? Kimse bize gelip 'Buyurun, oturun, yapın.' demez ki. O yüzden hem bilgiye ulaşmakta hem de hedeflerimize ulaşmakta çok büyük çaba göstermemiz lazım. Kültürümüzü, geçmişimizi, iyi öğrenerek, değerlerimize sahip çıkarak ve yeni hedeflere ulaşmak için de toplumsal değerleri ön plana alan bir yaşam tarzı geliştirmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Madde bağımlılığına da değinen Bak, şu an tüm dünyada bunun söz konusu olduğunu dile getirerek, "Madde ve bir de internet bağımlılığı var. İnterneti hedeflerinize yarayacak şekilde kullanmanız lazım. Bilgi için, okumak için, araştırmak için kullanmanız lazım. Biz başka şeyler için kullanıyoruz. O yüzden çok işimiz var" diye konuştu.

Bakanlıklar olarak çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Bak, bilim ve bilginin çok değerli olduğunu söyledi.

GENÇLERİMİZİN ORTAYA KOYACAĞI PERFORMANS ÖNEMLİ

Bu yüzyılda en iyi, en çok enerjiye, en büyük silahlara sahip olanın değil; en değerli ve stratejik bilgiye sahip olanların dünyayı yöneteceğine dikkati çeken Bak, bilgiye ulaşmanın yolunun da okumak, araştırmak, denemek, uygulamaktan geçtiğini dile getirdi.

Bu nedenle toplantıdan çıkacak raporun bir referans olarak ülkelere yol göstereceğini belirten Bak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizim karşılaştığımız şu anda bir tehlike var; İslamofobi. Bizim bunu değiştirmemizin yegane yolu gençlerimizin ortaya koyacağı performans. Bizlere yakıştırılmaya çalışılan o imajı, o kötü yaklaşımı yıkmak için çok çalışacağız. Bunu nasıl yapabiliriz? Bunu sporla yıkabiliriz. Sporu ortak bir kültür olarak kullanarak yapabiliriz. Üniversitelerimizdeki, bilimdeki başarılarımızla İslam'ın ne kadar geniş bir kültür olduğunu, bir güç olduğunu ortaya koyabiliriz. Yeni keşifler, yeni işler yapmalıyız. Onun için de bizlere çok büyük görevler düşüyor."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN