Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • Suriyeli aktivist kadın ve gazeteci kızı İstanbul'da katledildi

Suriyeli aktivist kadın ve gazeteci kızı İstanbul'da katledildi

Suriyeli aktivist Orouba Barakat (60) ile gazeteci kızı Halla Barakat (22), Üsküdar’da kaldıkları evde katledildiler. Orouba Barakat, Esed rejiminin cezaevi katliamlarıyla ilgili çok sayıda belgesel ve röportajı, İngilizce ve Arapça olarak dünyaya duyurmuştu. İstanbul'da katledilen Orouba Barakat ve kardeşi Mavi Marmara yolcularından olan Shaaza Barakat ile ilgili acı bir detay daha var. Barakatlar, 2015 yılında ABD'de katledilen 3 Müslüman gencin de teyzeleri.

Suriyeli aktivist kadın ve gazeteci kızı İstanbul’da katledildi
Yayınlanma Tarihi: 22.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 22.09.2017 16:57

Olay, Üsküdar'da meydana geldi. İddiaya göre, dün akşam saat 22.00 sıralarında Suriyeli aktivist Orouba Barakat ile gazeteci kızı Halla Barakat'ı Üsküdar'da oturdukları evde kanlar içinde bulan apartman sakinleri durumu sağlık ve polis ekiplerine haber verdi. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri yaptıkları kontroller sonucunda anne Orouba Barakat ve kızı Halla Bakarat'ın olay yerinde bıçaklanarak hayatını kaybettiğini tespit etti. Bunun üzerine polis ekipleri evde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerin ardından anne-kızın cansız bedeni otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.


Mahalle sakini bir kişi, "Gece bir baktık polisler kapıdaydı. Polis, ambulans bayağı bir kalabalıktı. Anne ve kızın boynunu keserek öldürmüşler. Gece olduğu için bizim de hiçbir bilgimiz yok. Suriyeli olduğu söyleniyor" ifadelerini kullandı.

"CESETLER DÖRT GÜNDÜR EVDEYMİŞ"

Bir başka mahalle sakini kadın ise cesetlerin 4 gündür evde olduğunu duyduğunu belirterek, "Duyduğumuz kadarıyla anne kız öldürülmüşler. Üzerlerine kireç dökmüşler, yataklarına koymuşlar. Çekip gitmişler. Cesetler 4 gündür evdeymiş, öyle deniliyor. İyi insanlardı, kimseye zararları yoktu" dedi.

Öte yandan, cinayete kurban giden anne ve kıza ait bir otomobil ise kameralara yansıdı.


ESED KATLİAMLARINI DÜNYAYA DUYURMUŞTU

60 yaşındaki Orouba Barakat, Suriye'deki cezaevlerinde işkence gören muhaliflerle ilgili çok önemli röportajlara imza atmıştı. Orouba, Esed rejiminin cezaevi katliamlarıyla ilgili çok sayıda belgesel ve röportajı, İngilizce ve Arapça olarak dünyaya duyurmuştu.

Suriye'de başlayan iç savaşın ardından ilk olarak İngiltere'ye, oradan da Birleşik Arap Emirlikleri'ne geçen Orouba Barakat, son olarak İstanbul'a gelerek burada yaşamaya başlamıştı. Orouba Barakat'ın gazeteci kızı Halla Barakat'ın Ortadoğu'ya yönelik haberler yapan Huffington Post Arabi'de editör olarak çalıştığı, bir dönem TRT için de haber yaptığı öğrenildi.

Polis olayla ilgili soruşturması sürerken, olayı gerçekleştiren faillerin yakalanması amacıyla çalışma başlattı.


ACI DETAY: YEĞENLERİ DE ABD'DE KATLEDİLMİŞTİ

Korkunç cinayeti duyuran kişi ise, Orouba Barakat'ın kardeşi Shaaza Barakat. Shaaza Barakat ismini, Şubat 2015'te ABD'de 3 Müslüman genç katledildiği zaman duymuştuk. Mavi Marmara yolcularından olan Shaaza Barakat ve Orouba Barakat, ABD'de katledilen Deah Shaddy Barakat'ın teyzeleri.

Mavi Marmara yolcularından Shaaza Barakat, 2015 yılında ABD'deki silahlı saldırıda yeğenini, İstanbul'daki vahşi cinayette de ablası ve yeğenini kaybetti.

Shaaza Barakat, ablası Orouba Barakat ve kızı Halla Barakat'ın acı haberini sosyal medya hesabından duygusal sözlerle duyurdu:

"Bıçaklamışlar... 40 seneden beri suçluları bulur, gazetelere manşet yapar, onları ifşa ederdi. Şimdi o ve kızı Halla'nın ismi manşetlerde... Bunu yapanlar, zulüm sizi nerede olursanız olun bulacak! Bu yaptığınız, Allah katında kaybolmayacak."


Deah Barakat, eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve eşinin kız kardeşi Razan Muhammed Ebu Salha, ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde silahlı bir saldırı sonucu katledilmişti.

ABD'deki cinayetin sorumlusu 46 yaşındaki Craig Stephen Hicks cinayetlerle ilgili olarak tutuklanmıştı. Sosyal medyada cinayetlerin 'yakın mesafeden infaz' ile işlendiği ve kurşunların gençlerin kafalarına isabet ettiği iddia edildi. Orta Kuzey Caroline bölge savcısı, bunun Müslümanları hedef alan bir saldırı olmadığını savunmuştu ancak aile, saldırının nefret suçu olduğunu ve araştırılması gerektiğini söylemişti.

Shaaza Barakat, Batı medyasının 3 Müslüman gencin 'otopark kavgası' sebebiyle öldürüldüğü iddialarını yalanlayarak üç genci öldüren Hicks'in İslam düşmanı olduğunu belirterek şunları söylemişti: "Katil komuşuları, yeğenim Deah'ın eşi Yusor'u her gördüğünde sırf başörtülü olduğu için ona küfrettiğini daha önceden biliyordum. Haberi ilk duyduğumda inanamadım. Deah öyle iyi, öyle tatlı bir çocuktu ki onun hiç kimse ile bir husumeti olmazdı. Şokunu hala atlatamadım. Fransa'da yaşanan saldırı sonrası dünya tepki için ayağa kalktı fakat ABD'de öldürülen Müslüman olduğu için dünya bu duruma sessiz kaldı."

Shaaza Barakat'ın oğlu 2014 yılında 19 yaşındayken Suriyeli mültecilere yardım için gittiği kamplarda vurularak şehit edilmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN