Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • Şehit cenazesinde ilk kez Itri’nin Tekbir’i çalındı

Şehit cenazesinde ilk kez Itri’nin Tekbir’i çalındı

Şırnak'ta teröristlerle çıkan çatışmada ağır yaralandıktan sonra tedavi gördüğü hastanede şehit olan Jandarma Uzman Onbaşı Muhammed Meriç, son yolculuğuna uğurlandı. Şehidin naaşı cami avlusundan çıkarılırken gerçekleştirilen "ihtiram yürüyüşü" sırasında ilk kez Jandarma Bandosu tarafından Buhuri̇zade Mustafa Efendi̇'nin (Itri) "Tekbir" adlı eseri çalındı.

Şehit cenazesinde ilk kez Itri’nin Tekbir’i çalındı
Yayınlanma Tarihi: 29.8.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 29.08.2017 18:08

1932'den bu yana protokol cenazelerinde resmi marş olarak çalınan Frederic Chopin'in marşı yerine şehit cenazelerinde ilk kez Buhurizade Mustafa Itri'nin Tekbir'i çalındı.

Buhurizade Mustafa ITRİ- TEŞRİK TEKBİRİ

"Allahü Ekber Allâhü Ekber Lâ ilâhe İllâllahü Vallâhü Ekber, Allâhü Ekber ve Lillâhi`l-Hamd"

"Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur".

1932'den bu yana protokol cenazelerinde resmi marş olarak çalınan Frederic Chopin'in marşı yerine Itri'nin Tekbir'inin okunması için verilen talimat ilk kez yerine getirildi.

YAZARLAR DA GÜNDEME GETİRDİ

Yazar Murat Bardakçı, 30 Ekim 2015'te konuyu ilk gündeme getiren isim oldu ve şu cümleleri yazdı:

"Sultan Abdülâziz'in oğlu Abdülmecid Efendi, Türkiye'den 1924'te sınırdışı edilmesinden seneler önce, 1910'lu yıllarda Tekbir'i piyanoya uyarlayıp orkestrasyon yapılabilecek hale getirmiş ve 'Hymne', yani 'İlâhi' ismini vermiştir. Halkın cenazelerde asırlardan bu yana terennüm ettiği Tekbir ve Tekbir'in bizzat Son Halife tarafından piyanoya uyarlanmış, yani bandonun da çalabileceği şekli dururken, resmî cenaze törenlerinde neden Şopen'in marşı çalınsın?"

ITRİ'NİN ESERLERİNİN HEPSİ BÜYÜK MAHİYETTEDİR

Buhurizade Mustafa Itri, İslam musikisinin büyük bestekârlarındandır. Asıl adı Buhurizade Mustafa, takma adı ise Itri . Çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için bu mahlası aldığı söylenir. Ustaları arasında Hâfız Post, Nasrullah Vakıf Halhali, Kasımpaşalı Koca Osman Efendi, Derviş Ömer Efendi gibi, 17'inci yüzyıl bestecileri bulunur.

Itri'nin Neva Kâr'ı Klâsik Türk Musikisi repertuvarının en yetkin eseri olarak kabul edilir. Kâr'ın sözleri ünlü İranlı şair Hafız-ı Şîrâzî'ye ait. Yine Segâh Yürük Semaisi olan "Tûti-i mûcize-gûyem ne desem lâf değil" çok bilinen ve seslendirilen bir eserdir. Eserin güftesi Nefî'nindir.

Itri'nin küçük formda (şarkı, türkü, köçekçe vb.) hiçbir eseri günümüze kadar gelememiştir. Eserlerin tümü büyük formlardadır. Dini musikinin de çok önemli eserleri yine Itri'ye aittir. Bunlar arasında Segah Bayram Tekbiri, Segah Salat-ı Ümmiye, Cuma Salatı, Dilkeş-haveran Gece Salası, Rast Mevlevi "Na't-ı Mevlana" bütün İslam Dünyasında meşhurdur.

İLK KEZ SESLENDİRİLDİ

Şırnak'ta 11 Ağustos günü PKK'lı teröristlerle girilen çalışmada yaralan ve tedavi gördüğü GATA'da şehit olan uzman Şehit Muhammed Meriç, son yolculuğuna uğurlanırken askeri bando ilk kez Chopin'in cenaze marşı yerine Itri'nin Tekbir'ini seslendirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN