Arama

Erdoğan Ürdün’den uyardı: Kritik bir dönemdeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Harem-i Şerif'te geçen ay yaşanan saldırı ve hak ihlallerinin yaşanmaması için Ürdün'den Müslümanlara birlik çağrısında bulundu.

Erdoğan Ürdün’den uyardı: Kritik bir dönemdeyiz
Yayınlanma Tarihi: 21.8.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 21.08.2017 21:42

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 yıl aradan sonra Ürdün'e bir ziyaret gerçekleştirdi. Kral Abdullah'ın özel davetiyle Ürdün'ün başkenti Amman'a günü birlik gerçekleştiren ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Abdullah ile baş başa görüştü. Erdoğan ve Kral Abdullah daha sonra da heyetler arası görüşmelere katıldı.

Kral Abdullah'ın özel davetiyle Ürdün'ün başkenti Amman'a günü birlik gerçekleştiren ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Abdullah ile baş başa görüştü.

Görüşmede Suriye, Irak, İsrail ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle üzerinde hassasiyetle durduğu Mescid-i Aksa konusu başta olmak üzere bölgedeki son gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Harem-i Şerif'te geçen ay yaşanan saldırı ve hak ihlallerinin yaşanmaması için Ürdün'den Müslümanlara birlik çağrısında bulundu. "İslam dünyası bölge olarak gerçekten sancılı günler yaşıyoruz. Geleceğimizin şekillendiği bu kritik dönemde Müslümanlar olarak dayanışmamızı bölgede çok daha hassas bir şekilde devam ettirmeliyiz" diyen Erdoğan, "Birlikten rahmet doğar ayrılıktan azap doğar. Bölgemizdeki kan ve gözyaşından beslenen çevrelerin en büyük imkanı, Müslümanlar arasındaki ayrışma ve çatışmadır. Müslümanlar oynanan tuzaklara düşmemeli" mesajı verdi.

Kral Abdullah da, "Sayın Cumhurbaşkanı'na, Mescid-i Aksa'da yaşanan olaylar karşısında ortaya koyduğu kararlı tavrından dolayı ve Ürdün'e kardeşçe desteğinden dolayı teşekkürlerimi sunmak isterim" dedi.

"İSLAM DÜNYASI SANCILI, DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALIYIZ"
Devlet ve millet olarak Ürdünlülerin her zaman yanında olduklarını ve yanında olacaklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerli kardeşimin bilhassa Filistin konusundaki hassasiyetini gayet iyi biliyorum. Ürdün'ün Kudüs'te Müslümanlara ait kutsal mekanların korunmasına ilişkin rolünü de desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi.
Geçen ay, Harem-i Şerif'te yaşanan saldırı ve hak ihlallerinin tekrarlanmaması için birlikte çalışmayı sürdüreceklerini vurgulayan Erdoğan, "İslam dünyası bölge olarak gerçekten sancılı günler yaşıyoruz. Geleceğimizin şekillendiği bu kritik dönemde Müslümanlar olarak dayanışmamızı bölgede çok daha hassas bir şekilde devam ettirmeliyiz, bunun yolu da istişarelerimizi artırmak, aramızdaki işbirliği mekanizmalarını güçlendirmekten geçiyor. Bugünkü toplantıyı gerek ikili gerek heyetler arası olarak bu anlamda çok faydalı olacağına inanıyorum" diye konuştu.
MESCİD-İ AKSA DAYANIŞMASI
Görüşmelerde Müslümanlar için en önemli kutsal mekanlardan birisi olan Kudüs'ün hak ettiği şekilde muamele görmesi için her türlü desteğe hazır olduğunu belirten Erdoğan, "Bir daha benzer tacizlerin, saldırı ve hak ihlallerinin yaşanmasını asla istemiyoruz. Bunun için de Müslümanların Kudüs konusunda tam bir dayanışma içinde olması gerekiyor. Her zaman ifade ettiğimiz gibi birlikten rahmet, ayrılıktan azap doğduğunu bilenlerdeniz. Bölgemizdeki kan ve gözyaşından beslenen çevrelerin en büyük imkanı, Müslümanlar arasındaki ayrışma ve çatışmadır. Tek bir yerde yaşanan huzursuzluk bile tüm bölgeyi derinden etkiliyor. Bu sorunu çözmek için İslam ülkelerine büyük görevler düşüyor" mesajı verdi. Görüşmede, bölge barışı için iki ülkenin atacağı ortak adımlar üzerinde de mutabakata varıldığı öğrenildi.
SURİYE-IRAK TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ
Suriye ve Irak'a komşu iki ülke olarak Türkiye ve Ürdün'ün, bölgesel barış ve istikrarın sağlanması yönündeki çabaları bağlamında işbirliğinin ve eşgüdümün artırılması hususlarının istişare edildiği görüşmelerde Yemen'deki gelişmelerde ele alındı. Erdoğan görüşmede "Suriye'nin ve Irak'ın toprak bütünlüğüne büyük önem veriyoruz. Bazı gelişmeler bizi endişelendiriyor. Toprak bütünlüğünü zedeleyecek olan adımlara bölge ülkeleri de izin vermemeli" mesajları verdi.
SURİYE TÜM DÜNYAYI ETKİLİYOR
Türkiye'nin 3 milyon Suriyeliyi Türkiye'de misafir ettiğini belirten Erdoğan, "siz de 1 milyon Suriyeliyi konuk ediyorsunuz. Bir çok ülke bu konuda üzerine düşeni yapmıyor. Yaşananları görmezden geliyor. Ama Suriye'deki gelişmeler tüm dünyayı etkiliyor" vurgusu yaptı.


KRAL ABDULLAH: ZORLUKLARI BİRLİKTE AŞACAĞIZ
Ürdün Kralı Abdullah "Biliyorum ki meydan okumalara karşı yolumuzda el ele birlikte yürüyoruz ve önümüzdeki bütün zorlukları birlikte aşacağız. Bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
Görüşmelerde iki ülkeyi ilgilendiren konuları ele aldıklarını belirten Kral Abdullah, "Sayın Cumhurbaşkanı ile tarihi ilişkilerimizin 70. yılında ülkelerimizi ilgilendiren konuları ele aldık. Bu, ülkelerimiz için bir onur kaynağıdır. Siyasi, iktisadi, askeri, toplumsal ve güvenlik konularındaki ilişkilerimizi geliştirme sürecimizi devam ettireceğiz. Bu alanlarda önümüzde çok sayıda fırsat var" dedi.
Kral Abdullah, iki ülkenin aşırıcılık ve terörden etkilendiğine dikkati çekerek, "İki ülke de aşırıcılık ve terörden çok etkilendi. Bu da ülke halklarımız arasında ilişkiyi güçlendirmek için bir başka fırsattır" dedi.
Erdoğan'a bir kez daha teşekkür eden Kral Abdullah, "Sayın Cumhurbaşkanı siz ve heyetinize tekrar Ürdün'e hoş geldiniz diyorum. Biliyorum ki meydan okumalara karşı yolumuzda el ele birlikte yürüyoruz ve önümüzdeki bütün zorlukları birlikte aşacağız" dedi.
Kral Abdullah, "Bu vesile ile Sayın Cumhurbaşkanı'na, Mescid-i Aksa'da yaşanan olaylar karşısında ortaya koyduğu kararlı tavrından dolayı ve Ürdün'e kardeşçe desteğinden dolayı teşekkürlerimi sunmak isterim" dedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN