Arama

Başbakan Yıldırım: Deprem, dünyanın gerçeği

Kocali'deki Deprem Çalıştayında konuşan Başbakan Yıldırım, "Altyapı, üst yapı tedbirlerini alarak deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmek mecburiyetindeyiz." dedi.

Başbakan Yıldırım: Deprem, dünyanın gerçeği
Yayınlanma Tarihi: 16.8.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 16.08.2017 21:02

Kocali'deki Deprem Çalıştayında açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, "Altyapı, üst yapı tedbirlerini alarak deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmek mecburiyetindeyiz." dedi.

Yıldırım, "Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı"ndaki konuşmasında, 2002'den bu yana başta deprem olmak üzere doğal afetler konusunda kayıpları asgariye indirecek çalışmalar yapıldığını ve tedbirler alındığını söyledi.

Doğal afetler konusunda önceden hazırlanmış yasalar, mevzuat ve uygulamalar olduğunu anımsatan Yıldırım, bu durumun karışıklıklara, çok başlılığa ve yönetim güçlüğüne sebep olduğunu ve bu olumsuzlukları gidermek amacıyla afetle ilgili görev yapan kuruluşların yetki ve sorumluluklarını bir elde topladıklarını anlattı.

Başbakan Yıldırım, bu kapsamda Başbakanlık altında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nı (AFAD) oluşturduklarını hatırlatarak, "Bu çatının altında, Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu, Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu ve Deprem Dayanışma Kurulunu tesis ettik. 2023 Deprem Stratejisi ve Eylem Planı hazırlandı. Bu çalışmayla beraber ilk defa bir genel plan çerçevesinde, deprem riskinin azaltılması çalışmalarını uzun vadede tanımladık. Türkiye Afet Müdahale Planını da geliştirdik. Bu planla sıfırıncı dakikasında Türkiye'nin ortak gücü olarak harekete geçirebileceğimiz bir sistemi tesis ettik. 49 ilde 188 bölgeyi riskli alan olarak tanımladık. Bunun yanında sadece 19 ilde uygulanan yapı denetim sistemini tüm illere yaygınlaştırdık. Çünkü biliyoruz ki deprem öldürmez, dayanıksız yapılar öldürür." diye konuştu.

"DEPREM ARAŞTIRMA PROGRAMI"

Başbakan Binali Yıldırım, deprem gözlem ağının, yüksek standartlardaki alt yapıyla, dünyanın önde gelen sayılı ağları arasına girdiğini ve Ulusal Deprem Stratejisine destek amacıyla kurdukları Deprem Araştırma Programıyla, başta üniversiteler olmak üzere ilgili tüm kurumların deprem ve afet risklerini azaltma konusundaki projelerine destek verdiklerini dile getirdi.

Depremlerin kamuoyuna bildirilmesi amacıyla akıllı telefon ve tabletler için AFAD Deprem Mobil Uygulaması'nın geliştirildiğini belirten Yıldırım, böylece kullanıcıların hızlı ve güvenilir bir şekilde bilgiye ulaşmalarının sağlandığını ve 2016 sonu itibariyle 100 binin üzerinde kullanıcının uygulamadan faydalandığını bildirdi.

"TOPLAM 5 BİN 905 DEPREMDE 87 BİN İNSANIMIZI KAYBETTİK"

Başbakan Yıldırım, "Türkiye olarak şunu aklımızdan çıkarmayalım. Topraklarımızın yüzde 42'si deprem riski altındadır. 1900'lü yıllardan bu yana 2017'ye kadar geçen 117 yıl içerisinde ülkemizde toplam 5 bin 905 deprem gerçekleşmiş. Bu depremlerden 5 bin 83'ü, 4 ve 5 şiddet aralığında, 722'si 5-6 aralığında, geriye kalan 100 adedi de 6 ile 8 şiddetindedir. Bu depremlerde ne yazık ki 87 bin insanımızı kaybettik. Yani 117 yıl içinde 8 ve üzeri şiddette hiç deprem olmamasına rağmen bu can kaybı yaşandı." ifadelerini kullandı.

Bu oranın büyük kısmının 2003'ten önce olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Son 15 yılda can kaybı sadece 904'tür. Biliyorsunuz 644'ü 2011 Van depreminde oldu. Van depreminin haberini aldığımızda İstanbul'da bir etkinlikteydik. Sayın Cumhurbaşkanımızla hemen irtibata geçtik ve aradan 4 saatten az süre geçmişti ki deprem yerindeydik. Gittiğimizde gördük ki depreme müdahale usulüne göre yapılmış, kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor ancak o depremde bile orada yapılacak çok şeyin olduğunu, bir koordinasyon sorunu olduğunu gördük ve oradan ayrılırken 2 bakanımızı görevlendirdik. Onlar haftalarca orada kalıp, depremle ilgili tüm çalışmalara nezaret ettiler. Şimdi bir sene içinde biz Van'da, Erçiş'te 28 bin konut yaptık. Hatırlıyorum, Varto depreminden bahsedilirdi. Hükümete geldiğimizde Varto depreminin evleri hala tamamlanmamıştı. 5 milyar bütçe ayırdık, Van'a yeni bir Van ilave ettik. Erciş'te yeni bir Erciş yaptık. Yollarıyla, parklarıyla gayet standardı yüksek depreme dayanıklı binalarıyla şehri yeniden inşa ettik."

Başbakan Yıldırım, söz konusu depremde iletişimin hiç kesilmediğini dile getirdi.

"2030 YILINA KADAR 7 MİLYONUN ÜZERİNDE KONUT YENİDEN YAPILACAK"

Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 15 yılda TOKİ marifetiyle tam 780 bin konut yapımını gerçekleştirdik. 2011 Van depreminden sonra 28 bin konutu inşa ettik, hak sahiplerine bir sene içerisinde teslim ettik. 81 ilde toplam 1 milyon 76 bin birimin dönüşümü şu anda başladı, devam ediyor. Hedef, 2023 yılına kadar, Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar 4 milyon, 2030 yılına kadar da 7 milyonun üzerinde konut yeniden yapılacak, dönüşüm tamamlanmış olacaktır."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN