Arama

Anadolu'dan kaçırılan eserler geri alınacak

Yıllar önce Anadolu’daki kazılarla çıkarılıp yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin geri getirilmesi için AK Parti’nin başını çektiği ortak komisyon ekim ayında çalışmalarına başlayacak.

Anadolu’dan kaçırılan eserler geri alınacak
Yayınlanma Tarihi: 28.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 28.07.2017 14:42

Anadolu'nun zengin tarihinin, ait olduğu topraklara getirilmesini sağlayacak araştırma komisyonunun kurulması için AK Parti, CHP, MHP ve HDP TBMM Başkanlığına başvurdu. 20 yıldır eserlerin geri getirilmesi için çalışmalar yürüten araştırmacı Yaşar Yılmaz da komisyona danışmanlık yapacak.

ATILAN ADIM 150 YILLIK SÜRECİ DEĞİŞTİRECEK

Yapılan araştırmada eserlerin en çok Almanya, Avusturya, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, Yunanistan, ABD ve Rusya gibi ülkelerde bulunduğu belirlendi. Yılmaz, "Berlin'den aldığımız eserlerle biz İstanbul'da bir müze açmış olsaydık, Almanlar dozerlerle gelip o eserleri çoktan geri almıştı." dedi.

BU MİLLİ BİR MESELE

Komisyonun amacı, "Anadolu'nun kültür varlıklarının korunması ve kaçırılan varlıkların Türkiye'ye iadesini teminen Meclis iradesini göstermek" olacak. Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da "Biz bu konuyu milli mesele olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

BERGAMA YILLARDIR KAZILIYOR

Komisyon danışmanı Yılmaz, "Yurt dışındaki müzelerde 80 bin eser yer alıyor. Özel koleksiyonlar ve müze depolarıyla birlikte toplam 150 bin tarihi eserimiz kaçırıldı. Bergama kentimizi Almanlar 1867'den beri aralıksız günümüze dek kazmaya devam ediyor. Buradan 1870-90 arası 26 yıl boyunca gemiler dolusu taşıdıkları eserlerimizle Berlin'de Pergamon (Bergama) adlı müze açtılar." ifadelerinde bulundu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN