Arama

“Avrupa topraklarındaki en büyük zulüm”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 22 yıl önce Bosna Savaşı'nda Sırp ordusu tarafından gerçekleştirilen Srebrenitsa soykırımına ilişkin yayımladığı mesajda, “Geçmişe dürüstçe bakmalı, bu suçların oluştuğunu ve gerçekleşmesine izin veren rollerimizi kabul etmeliyiz" dedi.

“Avrupa topraklarındaki en büyük zulüm”
Yayınlanma Tarihi: 11.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 11.07.2017 10:50

Genel Sekreter Guterres, BM'nin kurulmasından bu yana Avrupa topraklarındaki en büyük zulüm olan Srebrenitsa soykırımının üzerinden 22 sene geçtiğini söyledi. Guterres, 1995'te Srebrenista'da yaşanan korkunç olaylar tarihi gerçeklerdir ve belgelenmiştir. ICTY ve Uluslararası Adalet Divanı, ikisi de Srebrenista'da işlenen eylemlerin soykırım olduğu kararına vardı. Bu suçların oluştuğunu ve gerçekleşmesine izin veren rollerimizi kabul etmeliyiz" dedi.

Bu yılın aynı zamanda BM tarafından, eski Yugoslavya topraklarında uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlalinin sorumlularının yargılanması için kurulan Eski Yugoslavya Uluslararası Mahkemesinin (ICTY) kapılarının kapatılmasına da işaret edeceğini belirten Guterres, şöyle devam etti:

"Bugün, katledilen binlerce erkeği ve erkek çocuklarını hatırlıyor ve onurlandırıyoruz. Hayatları alınanların aileleri ve dostları ile olan dayanışmamızı dile getiriyoruz. Temmuz 1995'te Srebrenista'da yaşanan korkunç olaylar tarihi gerçeklerdir ve kapsamlı olarak belgelenmiştir.

ICTY ve Uluslararası Adalet Divanı, ikisi de Srebrenista'da işlenen eylemlerin soykırım olduğu kararına vardı. ICTY, farklı kişilerin Srebrenista katliamı için verdiği cezai sorumluluğu belirledi ve onları soykırım nedeniyle mahkum etti. Bu tür zulümleri önlemeye yardımcı olmak için geçmişe dürüstçe bakmalı, bu suçların oluştuğunu ve gerçekleşmesine izin veren rollerimizi kabul etmeliyiz."

Uluslararası toplumun ve özellikle BM'nin Srebrenista'daki trajediye ilişkin sorumluluk payını kabul ettiğini vurgulayan Guterres, başarısızlıklarından dersler çıkarmak için çalıştığını kaydetti.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, Siyah Giyen Kadınlar Derneği tarafından Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımının 22. yıl dönümü vesilesiyle "Srebrenitsa 8372" eylemi düzenlendi. Başkentteki Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen eyleme katılan dernek üyeleri, üzerinde "Srebrenitsa'yı asla unutmayacağız", "Sorumluluk", "Dayanışma", "Kabul ediyorum" ve katledilen kurbanların sayısını temsil eden "8372" yazılı dövizler taşıdı.

Mladic'e destek mitingine izin yok

Öteyandan, Srebrenitsa Soykırımı'nın 22. yılında yapılması planlanan "Bosna Kasabı" Mladic'e destek mitingi Sırp Cumhuriyeti tarafından iptal edildi.

Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'ndeki Sırp milliyetçiler tarafından, Srebrenitsa Soykırımı'nın 22. yılı olan 11 Temmuz'da yapılması planlanan miting iptal edildi. Sırp İçişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, ülkenin kuzeydoğusundaki Banjaluka şehrinde bugün bir grup Sırp milliyetçisi tarafından planlanan ve "Bosna kasabı" olarak tanınan Ratko Mladic'e destek mitinginin iptal edildiği bildirildi.

Emniyet güçlerinin Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenecek anma törenlerinde görevli olması sebebiyle mitingin iptal edilmesi kararı alındığı belirtilen açıklamada, "Söz konusu karar Banjaluka'da yapılması planlanan mitingde binden fazla kişinin toplanma olasılığı ve emniyet güçlerinin görevli olması sebebiyle yeterli güvenliği sağlayamayacakları düşüncesinden hareket ederek alınmıştır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, mitingin ertelenmesi konusunun daha sonra gündeme getirilebileceği ifade edildi.

MLADİC KİMDİR?

Sırp komutan Mladic'in emrindeki askeri birlikler Bosna Hersek'in doğusunda, nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslüman Boşnakların oluşturduğu Srebrenitsa'yı 11 Temmuz 1995'te işgal etmiş, bu durum soykırımının habercisi olmuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "güvenli bölge" ilan edilen Srebrenitsa'da, işgalinin ardından Hollandalı askerlere sığınan binlerce Boşnak, şehre giren Sırp askerlere teslim edildi. BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlerin gözetiminde 8 binden fazla Boşnak Müslüman erkek hunharca katledildi.

Öte yandan, Srebrenitsa'nın işgali sırasında "Türklerden intikam alma vakti geldi" ifadelerini kullanarak adeta olacakları haber veren Sırp komutan Mladic hakkında Lahey'deki eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICTY) karar vermesi bekleniyor.

Hakkındaki karar kasım ayında açıklanacak Mladic, 2011 yılında tutuklanmış ve yargılanmasına 2012 yılında başlanmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN