Arama

Soykırımın ortakları açıklansın

“Hollanda kendini insanlık suçundan aklamak istiyorsa, katliamın tamamında hamilik yapan askerlerinin soykırıma ortak olduğunu söylemeli ve Bosna-Hersek hükümetine tazminat ödeyerek, bütün dünyaya bu suça hamilik yapan askerlerini ilan etmeliler”

Soykırımın ortakları açıklansın
Yayınlanma Tarihi: 27.6.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 28.06.2017 09:04

Hollanda Yüksek Mahkemesi'nden çıkan "Soykırıma ortağız, bizim yüzde 30 oranında suçumuz var" kararı gündeme oturdu. Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, "Hollanda Mahkemesinden çıkan karar AİHM'nin ve batı hukukunun ikiyüzlülüğünün ispatıdır" dedi.
1995 Temmuz'unda Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde Sırp ordusu tarafından gerçekleştirilen katliam, bugün Hollanda Mahkemesinin almış olduğu kararla tekrar gündeme geldi. Topçu, mahkemenin Srebrenitsa katliamı ile alakalı almış olduğu kararı eleştirerek, "Karar eksiktir ve kesinlikle düzeltilmesi gerekir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2016'da Hollanda'nın orada hiçbir kusuru olmadığını belirtmişti ama Hollanda Mahkemesi'nden bugün çıkan karar ise AİHM'nin ve batı hukukunun ikiyüzlülüğünü ispat ediyor" diye konuştu.

"Katliamın tanıklarını dinleyin"

Srebrenitsa katliamıyla ilgili karara ilişkin "eksik" yorumu yapan Topçu, "Sırpların 10 bine yakın insana yapmış olduğu katliamda, BM'nin Hollanda askerlerinin hamiliği vardır. Katliama uğrayan ailelerin yakınları bugün halen hayattadır ve bunu her defasında ifade etmektedirler. Bu sadece orada yaşayan Müslüman Boşnakların ifadeleri değil, orada yaşayan diğer ahlaklı ve vicdanlı Hristiyan halklardan görgü şahitlerinin de ifadesidir. Hollanda almış olduğu bu kararla batının hukuk ahlakını bir nebze de olsa düzeltmeye çalışmıştır" diyerek karara tepki gösterdi.
"En büyük insanlık katliamı"
BM tarafından Temmuz 1995'te Yugoslavya iç savaşı sırasında güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa'yı korumakla görevli 600 Hollandalı askerin katliama göz yumduğunun tüm dünya tarafından bilindiğini ve bu katliamın II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yapılan en büyük insanlık katliamı ve etnik soykırım olarak dünya tarihine kazındığının altı çizildi.

Katliamda BM de en az Hollanda kadar suçlu.

"Orada 10 bine yakın çoluk-çocuk, yaşlı-genç soykırıma tabi tutulurken Hollanda askeri olayları seyretmiştir. Tarih karşısında Hollanda kendini eğer insanlık suçundan aklamak istiyorsa oradaki katliamın tamamında hamilik yapan askerlerinin soykırıma ortak olduğunu söylemeli ve soykırıma uğrayanların hayatta olan yakınlarına veya Bosna-Hersek hükümetine tazminat ödeyerek, bütün dünyaya bu suça hamilik yapan askerlerini ilan etmeliler"
Geçtiğimiz günlerde Bosna-Hersek'teki Müslüman Boşnakların lideri Bakir İzzetbegoviç tarafından Lahey Adalet Divanına Srebrenitsa soykırımı ile ilgili başvuruda bulunulmuş ama Lahey Adalet Divanı orada bir katliamın yapılmadığını iddia ederek başvurunun reddine karar vermişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN