Arama

Zihni Kemiren Hastalık: Obsesif Kompulsif Bozukluk

Birçok insan zaman zaman çeşitli konularda evham, endişe ve takıntılara kapılabilir. Fakat insanlar çoğu kez günlük yaşam içinde ortaya çıkan bu duygular ile baş edebilir. Fakat bazı insanların günlük yaşamını etkileyecek noktaya varan takıntıları vardır ki bu obsesif-kompulsif bozukluk adı verilen ruhsal bir hastalığa dönüşebilir. O kadar ki defalarca abdest alabilir, namazının kabul olmadığını düşünerek namazı sürekli tekrar edebilir, tokalaşmaktan korkarak hiçbir yere dokunmamaya azami dikkat ederler.

  • 1
  • 17
ZİHİNDEN UZAKLAŞTIRILAMAYAN DÜŞÜNCELER
ZİHİNDEN UZAKLAŞTIRILAMAYAN DÜŞÜNCELER

Takıntı; kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir. Kişinin isteği dışında gelirler, kişi tarafından mantıkdışı olarak değerlendirilirler ve yoğun sıkıntı ve huzursuzluğa yani anksiyeteye neden olurlar. Fakat bunun bir ileri derecesi vardır ki o da takıntılı düşüncelerin günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük aktivitelerimizi kısıtlayacak düzeye gelmesi. Bu durum obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) adı verilen bir ruhsal hastalık olarak adlandırılır.

  • 2
  • 17
OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK NEDİR?
OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK NEDİR?

OKB, obsesyon adı da verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır.

Bu ruhsal hastalıkla insanlar takıntılarının mantıksız olduğunun farkına varabilir ve bu takıntıları önemsememeye hatta bırakmaya çalışabilir. Fakat bu durum sadece sıkıntı ve kaygıların artmasını sağalar. Rahatsız edici düşünceleri önemsememeye ya da bu düşüncelerden kurtulmaya çalışırken yeni düşünceler ve zorlamalar daha öncekileri takip eder böylece içinden çıkılmaz bir döngüye girilir.

Zihni Kemiren Hastalık: Obsesif Kompulsif Bozukluk

Teslimiyet noktasındaki temel zorlayıcı düşünce sorumluluktur. Eğer bu tekrarlayıcı hareketleri yapmazlarsa korktukları felaketin başlarına geleceğinden ve bundan tamamıyla kendilerinin sorumlu olacağından endişe duyarlar. Örneğin evden çıkmadan önce defalarca ütünün fişini çekip çekmediğini kontrol etmelerine rağmen tekrar tekrar eve dönüp kontrol etmek gibi. Bu rahatsız edici düşüncelere verilen tepkiler daha sonra bir kısır döngü yaratıp hastalığın daha fazla yerleşmesine neden olur.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), sürekli tekrar edilen ve belli başlı kalıp davranışları içeren bir rahatsızlıktır. Halk arasında takıntılı olma veya vesvese hâli olarak da isimlendirilir.

  • 4
  • 17
DÜZEN VE SİMETRİ TAKINTISI
DÜZEN VE SİMETRİ TAKINTISI

Takıntılar, birçok alanda kendini gösterebilir:

Düzen ve simetri takıntıları: Bu kişiler, kendilerini ve çevrelerini korumak adına sıklıkla çevrelerine müdahale eder, endişeleri ile harmanlanmış hayaller üretebilirler. Örneğin kendisine çok saçma gelmesine rağmen, her şey yerli yerinde olmazsa annelerinin kaza geçireceğine inanabilirler. Yüzlerinin bir tarafı yaralansa diğer taraf yaralanmadığı sürece kendilerini rahat hissedemeyebilirler.

  • 5
  • 17
KİRLENMEYE KATLANAMAMA
KİRLENMEYE KATLANAMAMA

Kirlenme takıntıları: En sık görülen takıntılardandır. Çevreleri tarafından aşırı titiz olarak tanımlanan bu kişiler, kirlendiklerinde duyacakları rahatsızlığı göze alamazlar. Kirlilikle ile ilgili kaygıları çok fazla zamanlarını alır. Diğer insanları aşırı pis bulabilirler, bu nedenle eve misafir çağırmak veya misafirliğe gitmek istemeyebilir, aile ilişkilerinde sıkıntı yaşayabilirler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN