Unutkanlıkla baş etmenin yolları
Modern yaşamın beraberinde getirdiği unutkanlık, çoğu zaman normal gibi görünse de bazı hastalıkların ya da vücuttaki hormon yetersizliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabiliyor. Ayrıca unutkanlık, ağır depresyon haliyle de kendini iyice belli ediyor. Peki, unutkanlığa yol açan nedenler neler? Hangi hastalıklarda unutkanlık görülür? Kur'an'da unutkanlıktan nasıl bahsediliyor? Hafızayı güçlendirecek beslenme önerileri neler? İşte unutkanlıkla baş etmenin yolları...
Bilgi hafızaya ilk aktarıldığında, uzun dönemli hatırlama bakımından pekişme sürecinden geçmesi gerekir. Daha sonra ise anıların oluştuğu hipokampus ile korteks arasında iletişim artışı olması ve hatırlamayı sağlayacak yeni sinir bağlantıları bu süreçte oluşup güçlenmesi gerekir.
Beynin en önemli işlevlerinden biri olan bellek, değişik beyin bölgelerinin koordineli çalışması sonucunda oluşur. Unutkanlık ise bellekte bulunan bilgilerin çeşitli nedenlerle yok olması sürecidir. Bu bazı hastalıkların nedeni olabilir fakat her unutkanlık hastalık göstergesi değildir. Genelde tekrar edilmeyen bilgiler unutulur. Bunun yanı sıra unutmak istediğimiz bir olay, durum ya da kişiyi daha çabuk unuturuz. Bazen beyinden kaynaklanan unutkanlık, çoğu zamanda hormon yetersizlikleri ve vitamin eksikliğinin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
Unutkanlık, Alzheimer dışında da pek çok hastalığa bağlı olarak çıkabilir. Damar tıkanması, tiroit bozuklukları, B12 vitamini, folik asit gibi bazı vitaminlerin eksikliklerinde, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı gibi başka organların hastalıklarının beyni etkilemesi ile ve parkinson hastalığı gibi santral sinir sisteminin diğer hastalıklarında, bazı nadir genetik hastalıklarda da unutkanlık görülür.