Arama

Üniversite öğrencilerinin bilmesi gereken akademik terimler

Öğrenciler, eğitim hayatları boyunca birçok akademik terimle karşılaşıyorlar. Üniversite ve kampüs ortamından kopan gençlerin bu terminolojiden de uzak kalmaması için bilmesi gereken akademik terimleri ve bunlara dair en çok merak edilen soru ve cevapları derledik…

  • 2
  • 28
AKADEMİK TAKVİM
AKADEMİK TAKVİM

📌Akademik takvimde üniversitelerin kayıt yenileme, ders ekleme ya da bırakma, akademik konular ile ilgili son başvuru tarihleri, sınav başlangış-bitiş tarihleri duyurulur.

  • 3
  • 28
AKADEMİK YARIYIL
AKADEMİK YARIYIL

📌Akademik yıl bir eğitim yılını, akademik yarıyıl bir eğitim dönemini kapsar. (Her bir yarı dönem için akademik yarıyıl denir.)

Yazma eserler hakkında bilmeniz gereken 20 terim

  • 4
  • 28
ÇİFT ANADAL
ÇİFT ANADAL

📌İki farklı lisans programının aynı anda yürütülmesi. Yüksek lisans için aynı durum söz konusu değildir. Aynı anda iki yüksek lisans programının yürütülmesi YÖK tarafından kabul edilmemektedir.

🔎Nasıl çift anadal yapabilirim?

✅Çift Anadal Programı (ÇAP), lisans öğrencilerine iki farklı lisans dalından mezun olma şansı sunuyor. Öğrenciler ÇAP ile bir anadal diploma programı ve ikinci bir anadal diploma programının her ikisinden de diploma alma olanağına sahip oluyorlar.

✅Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler.

✅Çift anadal diploma programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.

  • 5
  • 28
YATAY GEÇİŞ
YATAY GEÇİŞ

📌Bulundukları programda, varsa hazırlık sınıfları dışında, en az iki yarıyıl öğrenim görmüş öğrenciler başarılı olmak ve disiplin cezası olarak üniversite ile ilişkileri kesilmiş olmamak koşulu ile, kendi üniversitelerinde veya başka bir üniversitede, asıl programlarına yakın başka bir programa geçiş yapabilirler.

📌Yatay geçiş koşulları ve kontenjanları yönetmelikler doğrultusunda, ilgili bölümler tarafından belirlenmektedir.

🔎Nasıl yatay geçiş yapabilirim?

✅Öncelikle öğrencinin devam ettiği bölümün puanına göre geçiş yapabilir. Öğrencinin okuduğu program ile geçiş yapmak istediği programın puan türü farklı ise, sınava girdiği yıl geçiş yapacağı bölümün puan türünün hesaplanmış olması gerekiyor.

✅Yatay geçiş için aranan bir diğer şart ise not ortalamasıdır. Ortalama ile yatay geçiş alan üniversiteler vardır. Genel olarak not ortalamasının yüksek tutulması gerekir. Üniversiteler genellikle 4.0 üzerinden, 3.0 veya 3.50 not ortalaması istiyorlar. Kontenjanlar sınırlıdır.

✅Öğrenciler geçiş yapmak için 1.dönemi tamamlamaları gerekir. Hazırlık 1.öğretim yılından sayılmaz. Önlisans öğrencileri 1.sınıfın,1.dönem yarısı ve 2.dönem yarısında geçiş yapabilirler. Lisans öğrencileri ise ilk iki yarıyıl yani 1.sınıf ile son iki yarıyılına yani 4.sınıf yatay geçiş başvurusu kabul edilmez.

✅Genellikle yatay geçiş imkânı yaz aylarında gerçekleştirilir. Yalnız bu tarihlerde de farklılık gösterilebilir. Bunun için yükseköğretim kurumunun internet sayfasını takip ediniz.

✅Öğrencilerin sadece 2 kez yatay geçiş yapabilme hakları vardır.

✅Bir bölüme geçiş yapmak isteyen öğrencilerin, o bölüm için verilen kontenjan sayısına göre öğrenci alınır.

✅Açık veya uzaktan öğretim programlarında okuyan öğrenciler örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapabilirler. Bunun için, Genel Not Ortalamasının 100 üzerinden en az 80 ve üzeri olması gerekiyor.

  • 6
  • 28
ENSTİTÜ
ENSTİTÜ

📌Birbiriyle ilgili bilim dallarından oluşan ve lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim veren bir yükseköğretim kurumudur.

📌Örneğin, bir üniversitedeki sosyal bilimler enstitüsü, o üniversitede bulunan tüm sosyal bilim dallarındaki lisansüstü eğitim-öğretimi yürüten bir kurumdur.

🔎Enstitü akademik süreçte hangi işlerimde bana yardımcı olur?

✅Enstitünün belirlenmiş amaç ve hedefleri doğrultusunda lisansüstü eğitim ve öğretim faaliyetlerini yerine getirmek vardır. Bu sebeple lisansüstü eğitim süreçlerinizde, dersleriniz, mezuniyet işlemleriniz, genel mevzuata dair birçok faaliyette size yardımcı olurlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN