Arama

Türkiye'nin simgeleriyle akılda kalmış 5 şehri

Her şehrin kendine has simgeleşmiş unsurları vardır. Örneğin, Bizans döneminde inşa edilen, zaman içinde savunma kalesi, sürgün istasyonu, hapishane, karantina odası ve deniz feneri olarak kullanılan kulenin ismini kaç kişi biliyor? Ya da 20 kubbeli 600 yıllık caminin hangi şehrimizde yer aldığını? Sizler için Türkiye'nin, simgeleriyle akılda kalmış 5 şehrini ve özelliklerini listeledik.

  • 2
  • 23
İstanbul'un simgesi: Kız Kulesi
İstanbul’un simgesi: Kız Kulesi

Bizans döneminde inşa edilen bu efsanevi kule, gümrük istasyonu, savunma kalesi, sürgün istasyonu, hapishane, karantina odası, radyo istasyonu, vergi noktası ve deniz feneri olarak kullanıldı. Kulenin temelleri ve alt katların önemli bölümleri Fatih dönemine ait.

  • 3
  • 23
İstanbul'un simgesi: Kız Kulesi
İstanbul’un simgesi: Kız Kulesi

Kuleyle ilgili efsanelerden biri, mitolojik kahraman Leandros'un, sevgilisi Hero'ya kavuşmak için Boğaz'ı yüzerek geçerken boğulduğu yere bir anı olarak yapıldığını söyler. Kuleyle ilgili anlatılan bir başka efsane de, Üsküdar tekfurunun, kızını bir Anadolu kahramanı olan Battal Gazi'nin kaçırmasına ve kızının bir yılan tarafından sokularak öldürüleceği söylentisine karşı önlem olarak buraya kapattığıdır.

  • 4
  • 23
İstanbul'un simgesi: Kız Kulesi
İstanbul’un simgesi: Kız Kulesi

Çevresi madalyon halindeki mermer levhalarla kaplı kulede, buraya son şeklini veren Sultan II. Mahmud'un 1832 tarihli bir tuğrası bulunur. 18 metre yüksekliğindeki kulenin yanında her üç saniyede bir yanan bir deniz feneri Boğaz'ın Marmara'dan Karadeniz'e doğru yönünü işaretler. 2000 yılında restore edilen Kız Kulesi, günümüzde İstanbul'un tarih sahnesindeki önemli mekanlarından biri olarak varlığını sürdürür. İstanbul'a gelen turistlerin deniz ulaşımıyla gidebildikleri kule, restoranıyla da ziyaretçilerin ilgisini çeker.

  • 5
  • 23
Edirne'nin simgesi: Selimiye Camii
Edirne’nin simgesi: Selimiye Camii

Türk- İslam medeniyetinin, Osmanlı elinde zirveye ulaştığı dönemde Mimar Sinan tarafından inşa edilen şaheseri Selimiye Camisi, taşıdığı manalarla da ziyaretçilerini olduğu kadar, sanat tarihçilerini de kendisine hayran bırakıyor.

  • 6
  • 23
Edirne'nin simgesi: Selimiye Camii
Edirne’nin simgesi: Selimiye Camii

Rivayete göre, yaptırmak istediği cami için Hazreti Muhammed'in, rüyasında Edirne'yi işaret ettiği II. Selim, caminin Kavak Meydanı'nda yapılmasını ister. Daha sonra Mimar Sinan tarafından temeli atılan ve 6 yıl süren inşaatın ardından, ustasının mütevazılığının önüne geçmesine neden olan Selimiye Camisi, mimarına "ustalık eserim" dedirtecek kadar tarihe not düşmüş bir yapı olarak serhat boyundan dünyayı selamlamaya devam ediyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN