Arama

Stresin vücuttaki 15 belirtisi

Vücudumuz tüm duygu ve durumlara tepki veren bir ayna vazifesi görür. Üzüldüğümüzde, mutlu olduğumuzda ya da heyecanlandığımızda görüntümüzde değişiklikleri fark ederiz. Stres de bu duygu durumlardan bir tanesi. Belirli düzeyde stresin kişiyi başarıya götürdüğü bilinse de genel anlamda tüm hastalıkların da sebebi olduğu doktorların ortak fikri. Çoğu zaman yaşam içerisinde strese alışkanlık gösteren bünyemizde belli başlı sinyaller bizi uyarıyor. İşte, stresin fiziksel belirtileri...

  • 1
  • 15
STRES EN FAZLA SOLUNUM SİSTEMİNİ ETKİLİYOR
STRES EN FAZLA SOLUNUM SİSTEMİNİ ETKİLİYOR

Stres durumundan en çabuk solunum sistemi etkilenir. Vücudumuzda oksijen bakımından zengin kanı hızlıca dağıtabilmek için daha hızlı nefes alıp verme tepkisi gösteririz. Birçoğumuz için bu bir sorun olmasa bile, nefes darlığı ve yeterli oksijen almakta sorun yaşayan astım hastaları için ciddi bir sorundur. Yetersiz miktarda hava ciğerlerimize girdiğinde hızlı ve zor solunuma neden olabilir ve hiperventilasyona (güçlükle solumaya) yol açar. Büyük olasılıkla insanların endişe ve panik ataklarına yatkın olmasının temel nedenlerinden birisi budur.

  • 2
  • 15
KALP DAMAR HASTALIKLARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR
KALP DAMAR HASTALIKLARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Stresin kardiyovasküler (kalp-damar sistemi) üzerinde olumsuz etkileri mevcut. Stres akut hale geldiğinde (travmatik bir olay sonrasında) kalp atış hızı ve kan basıncı yükselir; ancak akut stres geçtikten sonra vücut normal işleyişine dönerler. Akut stres tekrar tekrar yaşanırsa ya da stres kronikleşirse (uzun zaman devam ederse) damarlarda ve arterlerde hasara yol açabilir. Bu durumsa hipertansiyon (yüksek tansiyon), kalp krizi veya felç riskini arttıracaktır.

  • 3
  • 15
STRESİN HORMONAL İŞLEVE TEPKİSİ
STRESİN HORMONAL İŞLEVE TEPKİSİ

Endokrin (hormonal) sistem de stresin hedefindedir. Bu sistem ruh halimizi, büyüme ve gelişme sürecimizi, dokusal işlevlerimizi, metabolizma ve üreme süreçlerinin düzenlenmesini kontrol eder. Dolayısıyla, stres metabolizmamızın işleyişini olumsuz etkiler.

Hipotalamus kısmı beynimizin içinde bulunur ve endokrin sistemini sinir sistemiyle birleştirmede çok mühim bir rol oynar. Hipotalamustan kaynaklanan stres sinyalleri, stres hormonları olan kortizol ve epinefrinin salınmasını tetikler ve ardından karaciğer tarafından, stresli durumla baş etmemiz amacıyla bize enerji sağlaması için kan şekeri (glükoz) üretilir. Çoğu insan, stres azaldığında ekstra kan şekerini vücuttan atar; ancak bazı insanlar açısından stres diyabet riskini yükseltir.

  • 4
  • 15
CİLT HASTALIKLARINA DAVETİYE
CİLT HASTALIKLARINA DAVETİYE

Sedef hastalığı, sivilce ve diğer cilt hastalıklarının nedeni stres olabilir. Bilim insanlarının öğrenciler üzerinde yaptığı araştırmaya göre, psikolojik stres ile cilt problemleri arasında doğrudan bağlantı olduğunu saptandı.

  • 5
  • 15
KİLO KONTROLÜNDE GÜÇLÜK
KİLO KONTROLÜNDE GÜÇLÜK

Diyetler veya fiziksel egzersizlerle kilolarınızı bir türlü dengeleyemeyebilirsiniz. Ortaya çıkan stresli durumlar sıklıkla kortizon hormonu üretimini sağlar. Yağ ve karbonhidrat metabolizmasını stabilize eder ve kandaki gerekli şeker seviyelerini destekler. Bir insanda hormon fazla miktarı varsa, kişi daha fazla yemek yer ve vücut daha az kalori tüketir. Bu durum da sizin kilo almanızı sağlar.

Bazen stres ve kaygı insanlara kilo verdirir. Bunun sonucunda kandaki adrenalin düzeyleri artar. Adrenalin metabolizmayı hızlandırır, ancak yağların atılımını yavaşlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN