Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Sınırsız hayal gücü ve renkli kalemlerle yapılan beyin egzersizi: Zihin Haritası

Sınırsız hayal gücü ve renkli kalemlerle yapılan beyin egzersizi: Zihin Haritası

Fikir üretmenin ve plan yapmanın en basit yolunun uzun listeler hazırlamak olduğu düşünülürdü. Ancak yapılan araştırmalar sadece sınırsız hayal gücü ve renkli kalemlerle beynimizin iki tarafını da harekete geçirebileceğimizi ortaya çıkardı. Söz konusu olan bu çalışma Zihin Haritası olarak literatüre girdi. Kağıt üzerindeki nesne ve olguları canlandırarak beynimizin sağ lobunda performansı artıran bu yöntem, üçüncü yüzyıldan beri birçok ünlü isim tarafından kullanıldı. İşte, renklerin ve sınırsız hayal gücünün meydana getirdiği Zihin Haritası hakkında bilinmeyenler...

'Mind Map' yani 'Zihin Haritası' temelde bir not alma yöntemidir. Diğer ismiyle Akıl Haritası tekniği, klinik psikolog ve yazar olan Tony Buzan tarafından geliştirildi. Güçlü bir grafik tekniği olan bu yöntemle kişinin beynin tüm kapasitelerini kullanması amaçlanıyor. Bu teknik aynı zamanda beyinde işlenen fikirleri tam anlamıyla "aktaran" bir not alma aracı olarak da görülebilir.

  • 2
  • 29
Zihin haritası ne zaman ortaya çıktı?
Zihin haritası ne zaman ortaya çıktı?

Romalılar döneminde diyagramların bilgiyi gruplara ayırarak ve dairesel hareketlerle haritalanması zihin haritasının atası olma özelliğine sahip. Bu tür haritalamanın ilk örneklerinden biri 3'üncü yüzyılda yaşamış düşünürlerden Porphyry tarafından oluşturulan Aristotales'in kategorileri sayılıyor. Daha sonraki dönemlerde Leonardo Da Vinci başta olmak üzere birçok sanatçı, düşünür, mühendis kendi çalışma disiplininde bilgileri haritalandırma yoluna gittiler. 1960'lı yıllarda da Klinik Psikolog Tony Buzan, günümüzdeki zihin haritasının terimini oluşturdu.

  • 3
  • 29
Zihin haritası ne anlama geliyor?
Zihin haritası ne anlama geliyor?

Zihin haritalama bireylerin ve kurumların öğrenmelerini, verimliliklerini arttıran, yaratıcı ve etkili bir tekniktir. Fikirleri ve içgörüleri kağıt üzerinde yakalamaya yarayan, devrimsel bir sistemdir.
-Patrick Matinelli

Bu sistem, bireyi doğrusal düşünme tavrından vazgeçirip çok boyutlu düşünmeye sevk eder. Ayrıca bu teknikle sadece sorunu bulmak ya da yaratmak değil; zihni boşaltmak, daha temiz düşünebilmek ve bütünü görebilmek için de kullanılır. Yani, zihin haritasının meditasyon etkisinden de bahsetmek mümkün.

Birçok bilim insanına göre bu tekniği kullananlar bilgi yapısını, beynin gerçekte nasıl çalıştığını andırarak görselliğe dökülüyor olmasını, bu metoda oldukça doğal bir akış kazandırdığını söylüyorlar.

  • 4
  • 29
Zihin haritası nasıl yapılır?
Zihin haritası nasıl yapılır?

Zihin haritasında kişi, kelimelerle değil, imgelerle düşünür. Zihin haritalarını dijital ortamda veya masa başında kağıt kalemle hazırlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus, birçok ve farklı renklerin kullanılması, görsellerin bol bol çizilerek farklı yönlerde geliştirilmesi.

Ana konuyu merkeze yazmak ya da çizmek

Kâğıdınızı yatay yerleştirin. Bu şekilde görüş açısına daha uygun olacaktır. Hiyerarşiyi takip edin.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN