Arama

Pestisit nedir, zararları nelerdir? Pestisit nerelerde kullanılır?

Haşere ve zararlı parazitlerin yok edilmesinde kullanılan her türlü zirai ilaç, pestisit sınıfına dahildir. İçeriğinde bulundurduğu kimyasal etkiler sebebiyle pestisit, insan sağlığını da tehdit edici unsurlar taşır. Peki, meyve ve sebzeleri pestisitten arındırmak için karbonatlı suyla yıkamanın diğer yöntemlerden daha etkili olduğunu biliyor muydunuz? Pestisit nedir? Pestisit zararları nedir? Pestisitler nasıl temizlenir? İşte pestisit hakkında bilgiler...

  • 1
  • 10
Pestisit nedir?
Pestisit nedir?

Gıda maddelerinin üretimi, tüketimi, depolanmaları esnasında gıdalara zarar veren mikroorganizma ve zararlıları uzaklaştırmak veya yok etmek, bunlara ilave olarak bitkilerin büyümesini düzenlemek amacıyla da kullanılabilen, gıdalara veya doğrudan insan ve hayvanlara hastalık etmeni taşıyan halk sağlığı zararlılarını kontrol etmek amacıyla kullanılan, kimyasal ya da biyolojik ürünlerin tümüne pestisit adı verilir.

Mikroorganizma ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılır. Pestisit, özellikle zirai faaliyetlerde kullanılan kimyasal solüsyonları ifade eder.

Pek çok türü ve çeşidi olan pestisitler, zirai besinler için oldukça zararlı olan haşere ve parazitlerin yok edilmesinde kullanılmasının yanı sıra, kimyasal ve inorganik yapısı nedeni ile doğrudan veya dolaylı olarak maruz kalan insanlar açısından da tehlike arz eder

Pestisitlerin bilinçsiz ve kontrolsüz kullanılması toprak ve suda kirletici etkiye neden olur. Pestisitin zararları sadece pestisit kullanan çiftçiler de değil, söz konusu besinleri tüketen insanlarda da görülebilir.

Yapısı itibarı ile tarım toprağına sinen pestisit, kullanıldığından itibaren türü itibariyle 2 ila 20 sene kadar etkilerini sürdürebiliyor. Bu sebeple maruz kalan besinlerin sadece iyice yıkanması yeterli gelmeyebiliyor, besin kendi içerisinde de pestisit etkilerini taşımaya devam ediyor.

  • 3
  • 10
Pestisit zararları nelerdir?
Pestisit zararları nelerdir?

Solunması itibariyle solunum yolları iltihabına, akciğerde tahrişe, göz kanallarında aşınmaya gibi pek çok zararlı etkisi olan pestisit, kendisine maruz kalan besinlerin aracılığı ile de aktarılması ile böbrek bezlerinden kalp damar yollarına dek pek çok hasar verebiliyor.

Vücutta yarattığı kuruluk ile deri hastalıklarına yol açmasının yanı sıra, vücuttaki mevcut sıvıyı hızlı bir şekilde tüketmesi ile de damarlarda daralmaya ve böbreklerde iflasa dek geniş bir alanda zararları görülebiliyor.

Bilimsel araştırmalar, annenin aldığı pestisitin miktarının bebeğin otizmli olma ihtimaline neden olabileceğini belirtiyor. Bununla beraber pestisitlerin kısırlık nedenleri arasında da gösterilebileceği ifade edildi.

  • 4
  • 10
Pestisit analizi nasıl yapılır?
Pestisit analizi nasıl yapılır?

Pestisit analizleri çok farklı fiziko-kimyasal özelliklere sahip yüzlerce aktif maddenin, farklı matrikslerde, aynı anda analiz edildiği tekli/çoklu kalıntı analizleridir.

  • 5
  • 10
Pestisit çeşitleri nelerdir?
Pestisit çeşitleri nelerdir?

Pestisitler; farklı özelliklerine göre çeşitli sınıflandırmalara tabi tutulurlar. Etkiledikleri canlı türlerine ve kullanım alanlarına göre sınıflandırma:

İnsektisitler: Böcekleri öldürenler

Rodendisitler: Kemiricileri öldürenler

Fungusitler: Mantarları öldürenler

Bakterisitler: Bakterileri öldürenler

Mitisitler: Keneleri öldürenler

Larvasitler: Larvaları öldürenler

Nematositler: Solucanları öldürenler

Akarisitler: Örümcekleri öldürenler

Mollusitler: Salyangozları öldürenler

Herbisitler: Yabancı otları öldürenler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN