Arama

Mutlaka görmeniz gereken 20 milli park

Bulunduğumuz coğrafya, dört mevsimi yaşamasıyla, zengin florasıyla ve kültürüyle birçok tarihi esere ve doğa harikasına ev sahipliği yapıyor. Bu güzellikleri içinde barındıran Milli Parklar, ziyaretçilerine hem görsel bir şölen sunuyor hem de birbirinden eğlenceli aktivitelere imkan sağlıyor. Tabiatı ve tarihi güzellikleri ile mutlaka görmeniz gereken, hafta sonu kısa bir gezinti yapabileceğiniz 20 milli parkı sizler için derledik.

  • 1
  • 20
KUŞ CENNETİ – BALIKESİR
KUŞ CENNETİ – BALIKESİR

Kuş Cenneti Milli Park alanı, Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasındaki kuş göç yolları üzerinde bulunan ve biyolojik çeşitlilik açısından uluslararası düzeyde öneme sahiptir. Önemli karakterdeki ekosistemleri bünyesinde barındıran bir cazibe merkezi ve doğa cenneti olarak adlandırılır.

Balıkesir il sınırları içerisinde yer alan Kuş Cenneti Milli Parkı, 1976 yılında Avrupa Konseyi tarafından çok iyi korunan ve kıta ölçeğinde değer taşıyan doğal alanlara verilen 'Avrupa Diploması'nın en üst kategorisi A sınıfı Diplomayla ödüllendirildi ve ilerleyen yıllarda bu diploma yenilendi.

Kuş Cenneti Milli Parkı bünyesinde barındırdığı 266 kuş, 118 bitki ve Kuş Gölündeki 23 balık türü ve çeşitli sürüngen türleri için yaşamsal öneme sahip. Burada dünyanın birçok farklı yerinden kuş türünün görsel şölenine tanık olabilirsiniz.

  • 2
  • 20
GÖREME – NEVŞEHİR
GÖREME – NEVŞEHİR

Nevşehir ile Avanos/Ürgüp ilçeleri arasında 40 kilometrekarelik bir alan kaplayan Göreme Milli Parkı her yıl ortalama bir milyon yerli yabancı turisti ağırlıyor. İçinde hem köklü bir tarihi, hem de muhteşem bir doğayı barındırıyor.

Bir yandan asırlardır duruşunu hiç bozmayan ve canlı siluetler gibi görünen peribacaları, yürürken huzura büründüren vadiler, bir yandan peribacalarının içini mesken tutan medeniyetlerin hikâyesini anlatan fresklerle dolu kiliseler…

Göreme Milli Parkı içinde Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Ören Yeri, Ürgüp, Ortahisar ve Uçhisar yerleşimleriyle Çavuşin ve Avcılar da bulunuyor. Bu alanın oluşumu tam 60 milyon yıl öncesine dayanıyor.

Volkanlar aktifken püskürttükleri lavlar, Göreme Vadisi'nin zeminini oluşturdu. Yağan yağmurlar, seller ve rüzgârların aşındırmasıyla ile de bölge nakış gibi coğrafyaya kavuştu. Göreme, 6 Aralık 1985'ten beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alır.

  • 3
  • 20
YEDİGÖLLER – BOLU
YEDİGÖLLER – BOLU

1965 yılında milli park olarak koruma altına alınan Yedigöller Havzası, 1642 hektar büyüklüğe sahip. Havza kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan, yüzeysel ve yeraltı akışlarıyla birbirine bağlı, kuzeyden güneye 1500 metre mesafede sıralanmış yedi adet gölden oluşuyor.

Milli park içindeki "Köyyeri" mevkiinde yeni Bizans dönemine ait bulunan kalıntılardan, eski dönemlerde bölgenin bir yerleşim yeri olduğuna işaret eder.

Milli park bünyesinde bulunan göller, Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olarak sıralanır. Bu göllerin en büyüğü Büyükgöl'dür. Parkı ziyaret etmek için en uygun aylar nisan-kasım aylarıdır. Burada doğa yürüyüşleri yapabilir, dingin bir gün geçirebilirsiniz.

  • 4
  • 20
BEYDAĞLARI (OLİMPOS) – ANTALYA
BEYDAĞLARI OLİMPOS – ANTALYA

Akdeniz Bölgesi'nin Antalya ili sınırları içinde yer alır. 1972 yılında ilan edilen Beydağları (Olimpos) Milli Parkının yüz ölçümü 31.018 hektardır.

Batı Torosları oluşturan genç Beydağları, ana kaya itibariyle başlıca serpantin ve kalkerden oluşur. Kıyı bölgelerde kızılçam olan orman örtüsü, yükseldikçe yerini karaçam ve sedire bırakır. Milli park otsu flora yönünden zengindir.

Bine yakın bitki türünden yirmi beş tanesi parka özgü endemik türdür. Ayı, kurt tilki, yaban keçisi, vaşak sincap oklu kirpi gibi kara memelilerinin yanında kıyılarda nadir de olsa Akdeniz fokuna rastlanır. Deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı Çıralı Sahilleri özel koruma altındadır. Antik Likya bölgesinde yer alan milli parkta Çıralı'da Likya'nın sönmeyen ateşi Yanartaş bulunur.

Milli Park giriş noktasından itibaren Topçam, Küçük Çaltıcak, Büyük Çaltıcak, Kargıcak 1-2 gibi günübirlik mesire alanları, uzun plajlara sahip orman ve denizin kucaklaştığı ender tabiat harikalarıdır. Phaselis Antik Kenti jeolojik, tarihi, flora ve fauna güzelliklerinin bulunduğu bir yol kavşağı niteliğindedir.

  • 5
  • 20
İĞNEADA LONGOZ ORMANLARI – KIRKLARELİ
İĞNEADA LONGOZ ORMANLARI – KIRKLARELİ

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, daha önce Tabiatı Koruma Alanı, Doğal Sit, Yaban Hayatı Koruma Sahası gibi çeşitli statülere sahip ve birbirinden ayrı parçalar halindeydi.

Daha geniş bir alanda milli park şemsiyesi altında birleştirilmesiyle ülkemizin 39. Milli Parkı olarak ilan edildi. Milli Park alanı, Demirköy'e 25 kilometre uzaklıkta ve İğneada beldesi sınırları içerisinde yer alıyor.

Yıldız (Istranca) Dağları'ndan Karadeniz sahillerine doğru akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesi ve mevsimsel olarak sular altında kalması, Milli Park'taki longoz ormanlarını oluşturmuştur. Karadeniz sahili boyunca, Yıldız Dağları'ndan Karadeniz'e doğru akan dereler, denize ulaşmadan İğneada'da göllerde ve bu göllerin bataklık alanlarında son bulur.

Buraya gelen ziyaretçiler, gerçek zamanlı kameralar ile gölleri sahaya baskı oluşturmadan izleyebilirler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN