Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Mikrop nedir, nasıl bulaşır? Her gün temas halinde olduğumuz en çok mikrop barındıran yerler...

Mikrop nedir, nasıl bulaşır? Her gün temas halinde olduğumuz en çok mikrop barındıran yerler...

Mikroskobik bir organizma olan mikrop, elle tutulamayan ve çıplak gözle görülemeyen bakterilerdir. Bu mikroorganizmalar çok çeşitlidir. Her gün temas halinde olduğumuz mekanların veya eşyaların mikrop yuvası olduğunu biliyor muydunuz? Gün içerisinde, girdiğimiz hemen her ortamda birden fazla mikrobu bünyemize alıyor, bir o kadarını da çevreye bulaştırıyoruz. Peki, bu virüsler en çok nereden ve nasıl bulaşıyor?

  • 1
  • 17
Mikrop nedir, nasıl bulaşır?
Mikrop nedir, nasıl bulaşır?

Bakteri, virüs ve mantar gibi mikroplar her yerde yaygın olarak bulunur. Bu mikropların bir kısmı sağlık için faydalıdır. Ancak bazı bakteri ve virüs tiplerinin hastalıklara yol açan özellikleri vardır. Havaların soğuması ile kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirilmesi, okulların açılması, stresin artması, burun mukozasının soğuması ile virüslerin yaşama alanının artması gibi faktörler nedeniyle virüsler artık daha kolay bulaşıyor, bağışıklık sistemimizi etkisi altına alıyor.

KORONAVİRÜS DİĞER SALGINLARDAN NE KADAR TEHLİKELİ?

Solunum yolunda hastalık yapan mikropların başlıca üç bulaşma yolu vardır:

Doğrudan veya dolaylı temas yoluyla bulaşma

El sıkışma, sarılma veya öpüşme ile olan bulaşmalara doğrudan temas; hasta kişilerin temas ettiği bir eşyadan veya ortak kullanılan aletlerden (kapı kolu, bardak, çatal-kaşık, diş fırçası gibi) mikrop geçişi ise dolaylı temas yoluyla bulaşma olarak adlandırılır. Soğuk algınlığı ve nezleye yol açan birçok virüs bu yolla bulaşır.

Damlacık yoluyla bulaşma

Kişinin konuşurken, hapşırırken veya öksürürken mikropların, çok küçük sıvı damlacıklar içinde yakın temastaki kişilere bulaşmasıdır. Grip ve boğmaca virüsleri bu şekilde bulaşırlar.

Hava yoluyla bulaşma

Solunum yolundan çıkan mikropların küçük toz parçacıkları üzerinde uzun süre yaşayarak, hava akımı ile nispeten uzak yerlere giderek hastalık bulaştırmasıdır. Bu yolla bulaşma tüberküloz, kızamık, suçiçeği ve aspergilloz gibi hastalıklarda görülmektedir.

  • 3
  • 17
Mikrop vücudumuza girdiğinde ne olur?
Mikrop vücudumuza girdiğinde ne olur?

Vücudumuz mikrobu aldığında, erişkinlerin yüzde 25'inde belirti olmayabilirken, çocuklarda ateş ön planda olur, yaşlılarda ise sekonder bakteriyel enfeksiyon riski daha fazla olur. En sık belirtiler, boğaz kuruluğu, boğaz ağrısı, öksürük, hafif ateş, hapşırma, boğuk ses, burun tıkanıklığı, hafif baş ağrısı, koku ve tat duyusunda azalmadır. Seyrek de olsa beraberinde kas ağrıları yorgunluk, iştahsızlık, titreme görülebilir. Belirtiler ortalama 7 gün sürer. Vakaların dörtte birinde bu süreç 2 haftaya kadar uzayabilir.

Soğuk algınlığı mevcutken özellikle çocuklarla bakteriyel ikincil enfeksiyonun eklenmesi ile grip, orta kulak iltihabı, boğaz enfeksiyonu görülür. Bağışıklık sistemi zayıf bireyler ve yaşlılarda ise daha çok akut bronşit, zatürre, akut bakteriyel sinüzit ve eğer daha da ilerlerse menenjit gibi hastalıkların eklenme riski oluşur. Tüm bunlar istenmeyen komplikasyonlardır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) ve astıma sahip insanlar, soğuk algınlığına karşı savunmasız olabilir ve durumları daha da kötüleşmemesi için önlem almak zorunda kalabilirler.

ENFEKSİYONLARIN BULAŞMA YOLLARI NELERDİR?

  • 5
  • 17
Soğuk algınlığı nasıl tedavi edilir?
Soğuk algınlığı nasıl tedavi edilir?

Bol bol sıvı almak, bağışıklık sistemi, virüs ile savaşırken bolca dinlenmek ve yatak istirahati, baş ağrısı veya ateşi gidermek için aspirin, parasetamol veya ibuprofen almak (16 yaşından küçük çocuklara aspirin verilmemelidir) gereklidir. Buhar banyosu, tuzlu suyla bol burun temizliği, burun tıkanıklığı belirtilerini hafifletmekte etkili olabilir. Bu tedavilere ek olarak, ABD'de hastaların üçte biri, Avrupa'da yüzde 40 - 70'i alternatif tedavi kullanmaktadır. Alternatif tedavi olarak sıklıkla esansiyel yağlardan oluşan mentol, içinde bir sülfür bileşiği olan "Ajoenc"in etkisinden yararlanmak için sarımsak, çinko ve yüksek dozlarda (günde 1 - 2 gram) C Vitamini alınarak antioksidan etkilerden yarar sağlayabilmektedir.

GRİBE İYİ GELEN BESİNLER NELER?

İşte her gün temas halinde olduğumuz en çok mikrop barındıran yerler...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN