Arama

Lezzet mucizesi hakkında bilinmeyenler

Tadı, dokusu ve kokusuyla herkesin sevgisini kazanmış çikolata… İçimize kapandığımız zamanlar paketini açtığımız an burnumuza gelen mutluluk kokusu, sınavlara girmeden önce mutlaka yediğimiz zihin açan mucize. Yararlı mı zararlı mı diye üzerinde en çok konuşulan tatlı tehlike. Sütlüsü, bitteri, beyazıyla tadını damaklarda bırakan çikolata, keklerin, pastaların, kurabiyelerin de son dokunuşu. Çikolatayı sadece yemiyoruz, kokusunu oda parfümü halinde soluduğumuz havaya hapsediyoruz. Peki, çikolata hakkında ne biliyoruz? Çikolata ve ham maddesi kakao hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik.

  • 2
  • 21
KAKAO, BAMYA VE PAMUK İLE AKRABA
KAKAO, BAMYA VE PAMUK İLE AKRABA

Çikolata, kakao bitkisinin tanelerinden elde ediliyor. Malvaceae ailesinin bir üyesi olan kakao bitkisinin bamya ve pamukla yakın akraba olması da epey şaşırtıcı bir durum. Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle kakao bitkileri 2050'ye kadar ortadan kaybolma tehlikesi altındalar.

  • 3
  • 21
KAKAONUN ANA VATANI GÜNEY AMERİKA
KAKAONUN ANA VATANI GÜNEY AMERİKA

Kakaonun ana vatan Güney Amerika olarak kabul ediliyor. Başta Meksika olmak üzere, Güney Amerika'nın neredeyse tamamında milattan önce 300'lü yıllarda kakaodan yapılma fermente içecekler karşımıza çıkıyor.

Günümüzde kakao üretiminin adresi ise Afrika kıtası. Dünyadaki kakaonun yüzde 70'i Afrika'da, yüzde 30'u ise tek başına Fildişi Sahili'nde üretiliyor.

  • 4
  • 21
KAKAO MAYALAR VE AZTEKLERDE KUTSALDI
KAKAO MAYALAR VE AZTEKLERDE KUTSALDI

Kakao ağacına verilen önem Mayalar ile birlikte doruğa çıkmıştı. Mayalar, kakaoya ilahi bir anlam yüklediler. Bu ürünün kendilerine tanrılar tarafından verilmiş bir ödül olduğunu düşündüler. Zaten kakao ağacının bilimsel ismi "Theobroma Cacao" da "Tanrıların Yiyeceği" anlamına geliyor.

Ayrıca, Aztekler bilgelik tanrısı Quetzalcoatl'a adak olarak kakao taneleri sunardı. Hatta kakao taneleri para birimi olarak kullanılırdı.

  • 5
  • 21
TATLI DEĞİL ACI BİR İÇECEK OLARAK TÜKETİLİYORDU
TATLI DEĞİL ACI BİR İÇECEK OLARAK TÜKETİLİYORDU

4 bin yılı aşkın tarihinin çok büyük bir kısmında çikolata bugün bildiğimiz gibi tatlı bir yiyecek değil, acı bir içecek olarak tüketilirdi. Ancak geçmişte kakao sadece içecek üretmekte kullanılan bir gıda maddesinden çok daha önemliydi.

  • 6
  • 21
7 TEMMUZ ‘DÜNYA ÇİKOLATA GÜNÜ’
7 TEMMUZ ‘DÜNYA ÇİKOLATA GÜNÜ’

Kakaonun Avrupa kıtasına gelişi ise Kristof Kolomb sayesinde oldu. 1502'deki dördüncü seferinin sonucunda Kolomb kakao tanelerini İspanya'ya getirse de, İspanyol din adamları çikolatayı İspanya kraliyet ailesine tanıtana kadar kimse kakaonun ne işe yaradığını anlamadı. İspanyol komutan Hernan Cortes'in 1519'da Montezuma'nın sarayında çikolatayla tanışan ilk Avrupalı olduğu zannediliyor. Çikolatanın Avrupa'ya geliş tarihinin ise 7 Temmuz 1550 olduğuna inanılıyor ve bu tarif Dünya Çikolata Günü olarak kutlanıyor.

Tarihçilere göre 1700'lü yılların başında sadece Londra'da 2 bin çikolata imalathanesi bulunuyordu ve kakaonun içine sütte ilave ediliyordu. İtalya'da sütlü kakao özellikle din adamları arasında yaygınlaşırken, Papa 14. Clement'in ölümüne neden olan zehrin Papa'nın severek içtiği sütlü çikolatasının içine atıldığı sanılıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN