Arama

Hazır gıdalar nasıl ortaya çıktı?

Dünya üzerinde savaşlar, mağdurlarını maddi ve manevi birçok zorluğun içerisine sürükler. Can kayıplarının milyonları bulduğu Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının etkisi sadece harp meydanında değil, evlerin mutfaklarına kadar girmişti. Halkın çoğunu seferber eden bu kanlı süreçlerde, askerlerin araziye çıkarken yanına hafif ve kolay taşınır yemek almaları gerekiyordu. Üstelik yüksek kalori içerip ucuza mal edilmeliydi. Bunun için de bayatlamayan ekmek, toz maya, basınçla pişirme gibi günümüzde kullanılan teknikler o dönemlerde ortaya çıktı. Hatta günümüzde market raflarında gördüğümüz hazır gıdaların atası bu kumanyalardı…

Savaşlar tüm tarih boyunca savaşa dahil olan tüm devletleri siyasi, ekonomik ve sosyal yaşam bakımından derinden etkiledi. Yirminci yüzyıl savaşlarının tarihin her döneminden farklı bir özelliği vardı. Bu dönem, kral ve askerlerinin savaş meydanındaki mücadelesinden çıkıp tüm yurttaşları kapsadı, halkın çoğunu seferber etti.

Savaşların sürdürülebilmesi için büyük bir askeri donanım ve bu donanımı da ayakta tutacak ekonomiye de ihtiyaç vardı. Yani savaş sadece cephede değil, iç cephede de mücadeleyi sorunlu kılmıştı.

Birinci Dünya Savaşı, ülkelerin asker-sivil tüm vatandaşlarının savaşa dahil olması sebebiyle literatürde "topyekun savaş" olarak tanımlandı. Toplumun büyük kısmını etkilediği için de ülkelerin toplumsal değişimlerine sebep oldu. Her açıdan zorluğun yaşandığı savaş dönemlerinde işin bir de mutfak kısmı vardı. Mutfaktaki uygulamaları büyük ölçüde yokluk ve zorunluluklar şekillenmişti.

Tarımsal üretimi arttırma çabasının yanı sıra sınırlı olan kaynakların idareli kullanılması da diğer önemli konulardan bir tanesiydi. Hükümet, sınırlı olan kaynakların tasarruflu kullanımı için teşvik edici posterlerle kadınları bilinçlendirme kampanyaları yürütmeye başlamıştı. İngiltere'de tasarrufu teşvik etmek amacıyla üretilen posterlerde hiçbir zaman yokluktan veya yokluk tehlikesinden bahsedilmedi, bunun yerine ekmek tasarrufunun önemi vurgulanarak yapılan tasarruflarla iç cephedekilerin savaşa direkt olarak katkı verdiği hissinin uyandırılmak istendi.

Birinci Dünya Savaşı'nın ortaya koyduğu şartlar içerisinde savaşta yer alan birçok ülke gıda maddelerinin temininde büyük sıkıntı yaşadı. İhtiyaç duyduğu gıda maddelerini Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika ve Kanada'dan ithal eden İngiltere'nin, 1916 yılında Almanya'nın başlatmış olduğu denizaltı saldırılarıyla ticaret gemileri tehdit altında kalmış, 1917'nin sadece şubat ayında 230 gemi ve 300 bin ton yük kaybedilmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN