Arama

Doğa olayları hakkında bilinmesi gereken 20 kavram

Dokuzuncu yüzyılda Müslümanlar, yaşadıkları ortamı anlayabilmek için doğa olayları üzerinde kafa yormuş, birtakım sorulara cevap aramışlardır. Örneğin Biruni, medcezirin döngüsel olduğunu ve ayın evrelerindeki değişikliklerden kaynaklandığını söyler. Kindi gibi bazı alimlerse gökyüzünün mavi renkte görünmesi hakkında görüş bildirmiştir. Sizler için hava olayları hakkında aşina olunan veya ilk kez karşılaşacağınız bazı kavramları, açıklamaları ile birlikte listeledik.

  • 1
  • 20
RADYOAKTİF BULUT NEDİR?
RADYOAKTİF BULUT NEDİR?

Radyoaktif bir kaynaktan atmosfere dağılan ve havada uçuşabilen parçacıklar, gazlar, buharlar ve aerosollerin bütünüdür. Radyoaktif bulut (radyasyon bulutu) veya diğer bir ifadeyle nükleer serpinti, bir nükleer patlama veya yangın neticesinde atmosfere saçılan radyoaktif maddelerden oluşan gaz ve toz partiküllerinin oluşturduğu bulut kütlesine verilen addır. Yakın zamanda gerçekleşen (26.04.1986) ve ağır zararlara neden olan çernobil faciası buna örnek gösterilebilir.

Çernobil felaketinin sorumlusu CIA miydi? Okumak için tıklayın.

  • 2
  • 20
TROF NEDİR?
TROF NEDİR?

Trof, alçak basınç alanında merkezden dışarıya doğru uzanan, siklonik sirkülasyonun en az olduğu alandır. Bir trof, hava hareketlerinin bir sonucudur. Yukarı doğru hareket eden ve irtifası yükselen hava kütlesi noktalarında kütle azalır ve bu noktada basınç düşer. İşte bu noktalarda cephe ve trof oluşur.

Müslüman alimlerin keşfettikleri doğa olaylarını öğrenmek için tıklayın.

  • 3
  • 20
YILDIRIM TOPU NEDİR?
YILDIRIM TOPU NEDİR?

Yıldırım topu tanımlanmamış bir atmosferik elektrik olgusudur. Bu terim bezelye büyüklüğünden birkaç metre çapa sahip kürelere kadar çeşitli aydınlatma gücü bilgilendirmesi ile ilgilidir. Genellikle gök gürültülü fırtınalar ile ilişkilendirilmesine rağmen bölünmüş ikinci şimşek çakmasından oldukça daha uzun sürer.

  • 4
  • 20
STRATOPOZ NEDİR?
STRATOPOZ NEDİR?

Stratopoz, stratosfer ve mezosfer arasındaki sınır olan atmosfer seviyesidir. Stratosferde sıcaklık, yükseklik arttıkça artarken stratopoz ise sıcaklığın azami olduğu bölgedir. Bu atmosferik özellik sadece Dünya ile ilişkili değildir, başka bir gezegende veya uyduda atmosferi olan bir ortamda da görülmektedir.

  • 5
  • 20
BASINÇ NEDİR?
BASINÇ NEDİR?

Havadaki gaz taneciklerinin birbirine çarpması sonucu ile oluşur. Basınç sıcaklık ile ters orantılıdır. Sıcaklık arttığında gaz tanecikleri arasındaki mesafe artar ve birbirine çarpma ihtimali azalacağından basınç düşer ve alçak basınç oluşur. Sıcaklık azaldığında gaz tanecikleri arasındaki mesafe azalır, taneciklerin birbirine çarpma ihtimali artar ve basınç artar- yüksek basınç oluşur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN