Arama

Avucumuzun içindeki tehlike çanları

Posta güvercinleriyle, haftalarca beklenilen mektuplarla daha da eskiye gidersek dumanla haberleşmeyi sağlayan insanlık tarihi, bir alo sesini uyduğu an ne kadar da heyecanlanmıştı. Şimdilerde avuç içi boyutunda bir cihazda dünya elimizin altında. Peki, bu durum ihtiyacı mı bağımlılığı mı getirdi? Cep telefonu sağlığımızda etkili olmaya başladı. Bizler bunun ne kadar farkındayız?

  • 1
  • 11
CEP TELEFONU KULLANICILIĞINDA BİRİNCİYİZ
CEP TELEFONU KULLANICILIĞINDA BİRİNCİYİZ

Otuz ülkede yapılan yeni bir araştırmada Türkiye birinciliği taşıyor. Türkiye'de cep telefonu kullanıcıları gün içerisinde ortalama 72 kez telefonlarını kontrol ediyor. Diğer bir söyleyişle 7-8 saatlik uyku süresi dışında her 15 dakikada bir ekrana bakıyor.

  • 2
  • 11
ÇOCUKLAR TELEFONDAN UZAK TUTULMALI
ÇOCUKLAR TELEFONDAN UZAK TUTULMALI

Vücutları gelişmekte olduğundan EM radyasyondan daha çok etkilenebilecek bebeklerin ve küçük çocukların çok yakınında cep telefonuyla konuşmalar yapılmamalı. Gebeler ve çocuklar bunları çok az kullanmalı.

Özellikle küçük çocuklara cep telefonu almamalı, gerektiğinde sadece haberleşme için kısa konuşmaları sağlanmalı, olabilecek zararlı etkileri öğretilmeli.

  • 3
  • 11
KULAKTA 15 DAKİKADAN FAZLA TUTMAYIN
KULAKTA 15 DAKİKADAN FAZLA TUTMAYIN

Her ne kadar cep telefonlarından yayılan yüksek frekanslı EM radyasyonun baş ağrısı, depresyon ve uykusuzluk yaptığı gibi bulgular olduğunu öne süren araştırmalar var ise de bunlar kesinlik kazanmamıştır. Kesinlik kazanan, özellikle kulak bölgesindeki dokularda sıcaklık artımıyla ilgili 'ısıl etki'dir.

Cep telefonları özellikle kulağa yapıştırılarak sık ve uzun süre kullanıldığında kulak bölgesindeki dokuları ısıtarak zamanla olumsuz etkileyebiliyor. Yüksek frekanslı (Radyo Frekanslı /RF/) EM radyasyonun, girdiği dokulara enerjisini aktararak bunların sıcaklığını artırdığı artık kanıtlanmış bilimsel bir gerçek. Aşırı sıcaklık artımı ise dokuların işlevlerini bozabiliyor.

Cep telefonları daha çok haberleşme için kullanılmalı, olduğunca az ve kısa konuşulmalı, uzun iş konuşmaları ve söyleşiler kablolu telefonlarla yapılmalı.

  • 4
  • 11
DÜŞÜK ‘SAR’ DEĞERLİ TELEFONLARI TERCİH EDİN
DÜŞÜK ‘SAR’ DEĞERLİ TELEFONLARI TERCİH EDİN

SAR, vücudun kg'ı başına Watt olarak soğurulan enerji miktarını gösteren bir ölçüdür. 70 kilogramlık bir kişinin vücudu, "hareketsiz durumda" yaklaşık olarak saniyede 80 Watt'a eşdeğer bir enerji tüketiyor (80 Watt'lık bir elektrik ampulünün yanarken tükettiği enerji kadar). Buradan, vücudun kilogramı başına güç yoğunluğu olarak kabaca 80/70=1,2 Watt bulunur. 0,6 Watt/kg değerinin altındaki SAR değerleri olanlar, düşük radyasyonlu telefonlar olarak kabul ediliyor.

  • 5
  • 11
‘MAVİ KELEBEK’ ETİKETİ
‘MAVİ KELEBEK’ ETİKETİ

Radyasyondan Korunma Kurumu (BfS), SAR değeri 0,6 Watt/kg'ın altında olan ve eskiyip atıldığında ya da geri dönüşümünde yapısı, çevreye az zarar verebilecek, cep telefonlarını 'Mavi Melek' etiketiyle ödüllendiriyor. BfS, vücuda 2,5 cm yakınlıkta, 2 Watt/kg'lık SAR sınır değerini belirliyor ve bunun altında kalınmasını öneriyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN