Arama

Asırlık lezzet simitin tarihine dair bilgiler

Usta ellerde yoğrulup, önce üzüm pekmezine bulanan ardından susamlanıp fırına verilen simit, Oxford İngilizce Sözlüğü'nde de yerini aldı. Sözlüğe direkt Türkçe ismi ile alınan simit, "Pekmez ve susamla kaplı, Türkiye menşeli bir ekmek türü" olarak açıklandı. Türk yemek kültürünün önemli bir parçası olmasının yanı sıra, toplumun ortak duygularını ve paylaşımlarını da besleyen asırlık lezzetimiz simitin tarihine dair bilgileri derledik.

  • 3
  • 10
Osmanlı padişahları askerlere hediye ederdi
Osmanlı padişahları askerlere hediye ederdi

Tarihte bilinen gerçeklerden biri de, Osmanlı padişahlarının Ramazan döneminde verdikleri iftar yemeğinden sonra yolda saf tutan askerlere hediye ettikleri simitlerdir. Simit tarihimizde padişah hediyesi olacak kadar değerli bir besindi. Öyle ki 2. Süleyman döneminde bir mutfak defterine, çörek ve ekmeğin yanı sıra saraya günde 30 simit tahsis edildiği yazılmıştı.

  • 4
  • 10
Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde simit
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde simit

Yeniçerilerin bir kolu olan Sekban (Osmanlı merkez ve taşra kuvvetlerinden bazılarını teşkil eden birlikler) sınıfındaki fırınlarda çalışan kişiler simitçi olarak adlandırılmakta, sarayda özel simitçi ustası olarak çalışan kişiler bulunmaktaydı. Evliya Çelebi bile Seyahatnamesi'nde İstanbul'da 70 simit fırınının olduğunu, buralarda 300 nefer çalıştığını belirtmiştir.

  • 5
  • 10
600 yıllık bir geçmişe sahip
600 yıllık bir geçmişe sahip

Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip olan simit için, ülkemize has bir yiyecek denilebilir. Tarihimizde simit için verilen boşluk sadece 2. Dünya Savaşı'nda olmuştur. Çünkü bu dönemde un az olduğundan, simit yapımı yasaklanmıştır. Daha sonra yeniden simit normal yaşamdaki yerini almıştır.

  • 6
  • 10
Türk toplumunun önemli sosyal simgesi
Türk toplumunun önemli sosyal simgesi

Yemek kültürümüzün parçası olan simit, Türk toplumunun önemli bir sosyal simgesidir. İstanbul'a gelen ya da İstanbul'dan doğuya giden kervanların konaklama alanı olarak bilinen İzmit'te yolculara pratik bir yiyecek olarak hazırlanan simit, bu özelliği ile de ilk fast-food örneklerinden sayılabilir. Günümüzde simit, modern fırınlarda ve simit evlerinde hazırlanıp satılabildiği gibi cadde ve sokaklarda satıcılık yapan seyyar satıcılar tarafından bir el arabası içinde de satılır.

  • 7
  • 10
Esnaf alayındaki simitçi esnafları
Esnaf alayındaki simitçi esnafları

Evliya Çelebi Seyahatnâmesi'nde Sultan IV. Murad zamanında yapılan esnaf alayında simitçi esnafı şu şekilde tanımlanır:

Esnâf-ı simitciyân: Dükkân 70, neferât 300, pîrleri Reyyân-ı Hindî'dir, Selmân belin bağlayup İmâm Hasan'a ve Hüseyin'e simit halka hedâyâ getirüp ol şehzâdelerin hidmetinde olurdu. Kabri Mısır diyârında Kınâ şehrinde Abdürrahîm Kınâvî cenbinde medfûndur. Kuddise sırruhü'l-azîz.

Esnâf-ı gevrekciyân: Dükkân 55, neferât 200, pîrleri Mukbil-i Zerrînkemerdir Selmân belin bağlayup kabri nâ-ma'lûmdur. Sıffîn cenginde şehîd oldu, derler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN