Arama

Aralıklı oruç diyeti sağlığı nasıl etkiliyor?

Aralıklı oruç diyeti, son dönemde popüler hale gelen beslenme biçimlerinden biri. Günün üçte birinde yiyecek tüketmeyi, geri kalan zamanda ise yiyeceklerden kaçınmayı içeriyor. Herhangi bir yiyecek kısıtlamasının olmadığı bu diyet, kalori açığı sağlaması açısından kilo vermek isteyenlerin başlıca tercihlerinden... Peki, aralıklı oruç diyeti sağlığı nasıl etkiliyor?

  • 2
  • 13
16:8 DİYETİ OLARAK DA ADLANDIRILIYOR
16:8 DİYETİ OLARAK DA ADLANDIRILIYOR

Bu yöntemin vücudun iç saati olan sirkadiyen ritmini destekleyerek çalıştığına inanılıyor.

Bazı uzmanlar, sirkadiyen ritme bağlı olarak metabolizmanın yavaşladığını, bu nedenle besin tüketiminin akşam 19.00 saatlerine kadar bitirilmesi gerektiğini tavsiye ediyorlar.

Sirkadiyen ritm nedir?

  • 3
  • 13
ARALIKLI ORUÇ HANGİ SAAT ARALIĞINDA UYGULANMALI?
ARALIKLI ORUÇ HANGİ SAAT ARALIĞINDA UYGULANMALI?

Diyeti takip etmenin en kolay yolu ise bir kişinin uykuya harcadığı zamanı içeren zamanı 16 saatlik oruç süresi içine dâhil etmekten geçiyor.

Aralıklı oruç diyeti için önerilen saat aralıkları ise şu şekilde sıralanabilir:

📌 09.00 - 17.00

📌 10.00 - 18.00

📌 12.00 - 20.00

  • 4
  • 13
ARALIKLI ORUÇ BESLENME NASIL OLMALI?
ARALIKLI ORUÇ BESLENME NASIL OLMALI?

Doç. Dr. Halit Yerebakan, Sabah gazetesindeki yazısında aralıklı oruç diyetinde önemli olan konunun ne yenildiğinden çok; ne zaman yenildiği olduğunu vurguluyor. 8 saatlik beslenme sürecinde doğru aralığın bulunması ise kişiye göre değişiklik gösteriyor.

Makarna, ekmek gibi karbonhidratlar yerine yumurta, avokado, yeşil sebzeler gibi sağlıklı besin gruplarının tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Su, çay, kahve gibi sıvı besinlerin 16 saatlik açlık döneminde sınırsız olarak tüketilebilir.

  • 5
  • 13
BESLENME DÜZENİ DİĞER AKTİVİTELERİ DE ETKİLİYOR
BESLENME DÜZENİ DİĞER AKTİVİTELERİ DE ETKİLİYOR

Beslenme diliminde üç öğün yemek yemek yerine, zaman kısıtlaması nedeniyle bireyler bir öğünü kesmek ya da porsiyonları küçültmek zorunda kalıyorlar. Aralıklı oruç, beslenme, fiziksel aktivite ve uyku gibi değiştirilebilir yaşam tarzı faktörlerini de etkileyebiliyor.

Beslenmenin düzenli hale getirilmesi ile diğer aktiviteler de bir düzene giriyor. Uzmanlar, doygunluk hissinde artma, daha iyi bir uyku kalitesi ve metabolizmanın düzene girmesinin bu diyetin olumlu etkileri olduğunun altını çiziyorlar.

📌 Ancak uzun süren açlığın sağlığa olumsuz bir etkisi olup olmayacağı konusunda bir uzmandan yardım almak gerekiyor!

  • 6
  • 13
DİYABET VE KALP HASTALIKLARINI ÖNLEMEDE ETKİLİ
DİYABET VE KALP HASTALIKLARINI ÖNLEMEDE ETKİLİ

Söz konusu araştırmaya katılan kişilerin kas kütlelerinde ise herhangi bir azalma olmadığı ifade ediliyor.

Aralıklı oruç diyetinin, tip-2 diyabet, kalp hastalıkları, bazı kanserler türleri ve nörodejeneratif hastalıkları önleme konusunda etkili olduğu; kan basıncını azaltmaya yardımcı olabileceği belirtiliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN