Arama

Ara tatilde kaliteli vakit geçirebileceğiniz müzeler

Yorucu bir eğitim-öğretim döneminin ardından öğrenciler, ara tatile girdi. Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenciler için eğitici ve öğretici etkinlikler hazırladı. Öğrencilerin uygulayacağı bu programların yanı sıra hem öğrenip hem de keyifli vakit geçirebileceği müzeleri sizler için derledik.

  • 1
  • 19
YEREBATAN SARNICI
YEREBATAN SARNICI

Yerebatan Sarnıcı'nın uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metredir. Dikdörtgen biçiminde bir alanı kaplayan, dev bir yapı olan sarnıç, yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahip. Sarnıç, suyun içinden yükselen mermer sütunlar arasındaki ihtişamından dolayı halk tarafından "Yerebatan Sarayı" olarak da anılıyor.

Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sütunun altında kaide olarak kullanılan iki medusa başı, Roma dönemi heykel sanatının şaheserlerindendir. Sarnıcı ziyaret eden insanların en çok ilgisini çeken medusa başlarının hangi yapılardan alınıp buraya getirildiği bilinmemektedir.

Bizans döneminde, bu çevrede geniş bir sahayı kaplayan ve imparatorların ikamet ettiği büyük sarayın ve bölgedeki diğer sakinlerin su ihtiyacını karşılayan Yerebatan Sarnıcı, Osmanlı döneminde de bir müddet kullanılmış ve padişahların oturduğu Topkapı Sarayı'nın bahçelerine buradan su verilmişti.

İstanbul'un en büyük yer altı kapalı sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya Müzesi'nin hemen yanında yer alır. Yerli ve yabancı birçok turistin uğrak yeri olan bu tarihi yerde, özel izinle etkinlikler de düzenlenebiliyor.

  • 3
  • 19
YEREBATAN SARNICI GİRİŞ ÜCRETİ
YEREBATAN SARNICI GİRİŞ ÜCRETİ

Sarnıç, Kültür Bakanlığı'nın bünyesinde hizmete açık olmadığı için Müze Kart geçerli değildir.

Yetişkin 10 TL

Öğrenci 5 TL

Yabancı 20 TL

  • 4
  • 19
YEREBATAN SARNICI'NA NASIL GİDİLİR?
YEREBATAN SARNICI’NA NASIL GİDİLİR?

Kabataş-Zeytinburnu arasında çalışan tramvay hattı ile Sultanahmet durağına geldiğinizde, sarnıca yürüyerek gitmeniz mümkündür.

Otobüsle gitmek isteyenlerse Sultanahmet'e ulaşım sağlayan herhangi bir otobüsle sarnıca kadar gelebilirler. Ya da Kapalı Çarşı'ya kadar otobüsle gidip oradan 10-15 dakika yürüyerek sarnıca ulaşabilirsiniz.

Şahsi aracı ile gelecek olanlar için sarnıcın bulunduğu nokta, daha çok yayalara ve tramvaya ayrılan bir alanda olduğu için İstanbul'a yabancı olanlar için biraz sıkıntılı bir yolculuğa neden olabilir.

  • 5
  • 19
TOPKAPI SARAYI
TOPKAPI SARAYI

Osmanlı, devletin merkezi olan Topkapı Sarayı'ndan üç kıtayı yönetti. Gençlerin sarayın bölümlerini gezmesiyle Türk-İslam medeniyeti hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlanacaktır.

Topkapı Sarayı'nın inşasına 1459 yılında İstanbul'un fatihi Sultan II. Mehmed'in emriyle başlandı. Dört büyük avlu etrafında köşklerle çevrili olan sultanların evi olarak kullanılan saray, 400 yıl Osmanlı İmparatorluğu'nun idari merkezi oldu.

Zamanında 4.000 kişinin yaşadığı Topkapı Sarayı'nda sultanın evi sayılan hareme ait yüzlerce oda, içinde vezirlerin toplandığı Divanı Hümayun 'un bulunduğu idari bölümler, cami, hastane, kütüphane, mutfak, fırın bulunuyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN