Arama

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü

Farklılıklar hayata lezzet katar. Ömrü zenginleştirir. Belki de yaşamak için bir sebebimiz daha olur. Hayatımızın tatlı farklılıklarından bir tanesi de sadece +1 kromozomuyla yargılamadan, canınızı acıtmadan, sizi üzecek her şeyden arınmış güzel yürekli Down sendromlu kardeşlerimiz. Bugün de onlar için oldukça özel bir gün. Birleşmiş Milletler 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı. 21 Mart tarihinin seçilmesi ise bu bireylerde 21'inci kromozomun 3 tane olmasından kaynaklanıyor.

  • 1
  • 10
BİR KROMOZOM FAZLALIĞI
BİR KROMOZOM FAZLALIĞI

Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. Basit tanımıyla sıradan bir insanda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bir bireyde 47 kromozom bulunur. Bu nedenle, Down sendromu tedavi edilebilecek bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır.

  • 2
  • 10
SENDROMA TEK SEBEP ANNENİN YAŞIDIR
SENDROMA TEK SEBEP ANNENİN YAŞIDIR

Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaş üstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80'i genç annelerin bebekleridir.

  • 3
  • 10
DÜNYADA DOWN SENDROMLU İNSAN SAYISI KAÇTIR?
DÜNYADA DOWN SENDROMLU İNSAN SAYISI KAÇTIR?

Down sendromu için ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı bulunmuyor. Dünya üzerinde her 800 doğumdan birinde görülüyor. Üstelik dünya üzerinde 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşıyor. Tam bir veri olmamasıyla beraber ülkemizde de 70 bin Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor.

  • 4
  • 10
DOWN SENDROMUN ÇEŞİTLERİ VAR MIDIR?
DOWN SENDROMUN ÇEŞİTLERİ VAR MIDIR?

Trisomy 21

Down sendromlu nüfusunun %90-%95'ini oluşturan standart tiptir. Bu tipte fazladan bir adet 21'inci kromozom, daha ilk aşamada yanlış bölünme sebebiyle yeni hücreler 3'er adet kromozom ile toplam 47 kromozom olarak oluşurlar.

Translokasyon

Down sendromlu nüfusunun %3-%5'ini oluşturan tiptir. Bu tipte 21.kromozomun bir parçası koparak başka bir kromozoma yapışır. Down sendromunun diğer tipleri kalıtımsal değildir. Yalnız translokasyon tipte ebeveynlerden bir tanesinin taşıyıcı olması durumunda Down sendromu kalıtımsal olur.

Mozaik

Down sendromlu nüfusunun %2-%5'ini oluşturan tiptir: Bu tipte bazı hücreler 46 kromozom taşırken bazıları 47 kromozom taşımaktadır. Yanlış bölünme ileri aşamalarda gerçekleştiğinde bir hat 46 kromozom diğer hat ise 47 kromozom olarak devam eder ve mozaik bir yapı oluşturur.

  • 5
  • 10
DOWN SENDROMLULARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
DOWN SENDROMLULARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Down sendromluları diğer insanlardan ayıran ufak tefek fiziksel özellikleri vardır. Çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içerisinde tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olması, Down sendromlu kişilerin başlıca fiziksel özelliklerindendir. Ayrıca genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu olan Down sendromluların metabolizmaları da yavaş çalışır. Şayet düzgün bir beslenme edinmezlerse ileride kilo problemi yaşayabilirler.

Down sendromlu bebekler, yaşıtlarına göre daha yavaş büyürler. Zihinsel gelişimleri de geriden gelir. Bu gerilik, yaş ilerledikçe daha belirgin gözükür ancak doğru eğitim ile başarılı olabilirler ve toplum içerisine karışabilirler. Burada önemli olan ise, düzenli ve disiplinli bir eğitimden geçmiş olmasıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN