Arama

2019’un yedi bilimsel harikası

Antarktika'da eriyen devasa buzullar, büyük depremleri öngörebilme, sualtı dünyasının son halini analiz etme... Antarktika'dan Asya'ya, uzayın derinliklerinden yerkürenin en alt katmanlarına kadar bilim dünyasını bu yıl çok yoğun bir mesai bekliyor. Huzurlarınızda 2019'a damgasını vuracak keşifler ve bilimsel çalışmalar.

  • 2
  • 8
BU UYDU DEVRİM YARATACAK!
BU UYDU DEVRİM YARATACAK!

ICESat-2, NASA'nın 2003'te başlattığı buzulların hacmini takip etme projesi kapsamında uzaya gönderdiği ikinci uydu. 2018'in eylül ayında uzaya gönderilen uydu buz kitleleri üzerine lazerlerle gönderdiği ışık parçacıklarının ne kadar sürede geri geldiğini ölçerek, çok hassas hesaplamalar yapabiliyor. Amaç buz kütlelerinin küresel ısınmadan nasıl etkilendiğini ölçebilmek. 2019'da da bu çalışmalar tam gaz devam edecek.

Öyle ki Colorado Üniversitesi'nden Michael MacFerrin "Buz tabakaları ve kutup bölgeleri hakkındaki görüşlerimizde bu uydu bir devrim yaratacak" diyor...

  • 3
  • 8
UZAY İSTASYONUNDAN EKOSİSTEM ÇALIŞMASI
UZAY İSTASYONUNDAN EKOSİSTEM ÇALIŞMASI

2018'in son günlerinde NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda küresel ekosistem dinamiği araştırmasını başlattı. İstasyonun dışına monte edilen cihaz sayesinde gezegenimizdeki ılıman ve tropik ormanların inanılmaz derecede ayrıntılı üç boyutlu gözlemleri gerçekleştirilecek.

2019'un başından itibaren hız kazanması beklenen ekosistem araştırmasının temel hedefi ağaçlarda ne kadar karbon depolandığı, ormansızlaşmanın iklim değişikliğini nasıl etkilediği gibi temel sorulara cevap bulmak.

  • 4
  • 8
BÜYÜK DEPREMLER ÖNGÖRÜLEBİLECEK
BÜYÜK DEPREMLER ÖNGÖRÜLEBİLECEK

Japonya'nın güneybatı kıyılarında Nankai bölgesinde bu yıl sismojenik bölge deneyleri gerçekleştirilmeye başlanacak. Büyük ölçekli depremlerin tarih boyunca meydana geldiğini ve yer kabuğunun deprem üretebilme kapasitesinin giderek arttığını öngören jeofizik uzmanları bu felaketleri öngörmek adına ilk kez bu kadar büyük ölçekte bir çalışmaya başlayacaklar.

Çalışmaya katılacak isimlerden birisi olan Liverpool Üniversitesi'nden John Bedford "2019'da toplanacak taşların ne kadar kaygan ve sağlam olduklarının görülmesiyle birtakım analizler yapılacak ve araştırmacılar bu tür belirtilerde deprem yaratacak koşullar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecekler" diyerek Nankai'de nelerin olacağına dair bizlere fikir veriyor.

  • 5
  • 8
DEV BUZUL DAHA NE KADAR ERİYECEK?
DEV BUZUL DAHA NE KADAR ERİYECEK?

Batı Antarktika'daki Thwaites Buzulu'nun durumu uzun yıllardır bilim dünyasının ilgiyle izlediği olaylardan biri. Zira hızla geri çekilmekte olan ve küresel deniz seviyesinin yükselmesinin yüzde dördüne neden olan bir buz akıntısı yaşanmakta ki bu oran 1990'lara oranla iki kat daha fazla. ABD Ulusal Bilim Vakfı ve İngiltere'deki Doğal Çevre Araştırma Konseyi 25 milyon dolarlık bir işbirliği gerçekleştirdi. Yazın başlayacak çalışmalara 100'ün üstünde bilim insanı katılacak ve dev buzulu incelemeye başlayacak.

Amaç, Thwaites'in gerçekten geri dönüşü olmayan bir geri çekilişe girip girmediğinden emin olmak.

  • 6
  • 8
SUYUN ALTINDA NELER OLUYOR?
SUYUN ALTINDA NELER OLUYOR?

Gelecek yılın eylül ayından itibaren, bir araştırmacı ekibi Hawaii çevresindeki okyanusların altında 11 bölgede fosilleşmiş mercan resif sistemlerinden örnekler almaya çalışacak.

Çalışma önemli, çünkü 500 bin yıllık geçmişi bulunan resiflerin, günümüzde, atmosferdeki karbondioksit miktarı, dünyanın sıcaklığı gibi değişkenlere nasıl tepki gösterdiği ve bunun jeoloji dünyası için ne anlam ifade ettiği bilim insanlarının cevabını aradıkları sorulardan.

Hawaii Boğazı Resifleri seferi adı verilen keşif gezisi, bilimsel sondaj organizasyonlarını yürüten uluslararası bir organ olan Avrupa Okyanus Sondaj Araştırmaları Konsorsiyumu tarafından yürütülüyor. Bakalım su dünyasındaki gelişmeler bize neler gösterecek?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN