Arama

Türkiye’nin ihtişamlı 5 tarihi kalesi

Kaleler, stratejik bir yeri veya geçidi korumak amacıyla inşa edilen askeri yapılardır. Ülkemizin dört bir yanında şehirleri korumak ya da yapılacak fetihlere kapı açmak amacıyla inşa edilen kaleler mevcuttur. Çoğu artık bu amaçla kullanılmasa da mimarileriyle bugün bulundukları şehirlerin simgeleri olarak anılıyorlar. Sizler için Türkiye'nin ihtişamlı 5 tarihi kalesini derledik.

Düzgün kesme taşlar ve yığma moloz ile şekillendirilerek 120 günde inşa edildi.

📌 Kilitbahir, Çanakkale Boğazı'nın Anadolu yakası tarafına yaptırılan Çimenlik Kalesi ile paralel konumdaydı. Bundan dolayı da kalelerden yapılan karşılıklı top atışı, gemilerin boğazı geçmesini oldukça zor hale getiriyordu.

▶ Topçuluğun geliştiği 17. yüzyıla kadar önemini koruyan Kilitbahir Kalesi'nin mimari açıdan benzerine rastlanmayan bir şekilde üç yapraklı yonca biçiminde inşa edildi.

Dünyanın en ihtişamlı 10 kalesi

Kuş bakışı görüntüsü üç yapraklı yonca şeklindeki 7 katlı kalede, yüksek ve gösterişli bir mimariye sahip.

📌 İç kale, üç yapraklı yonca biçiminde inşa edildi. Etrafına ise daha alçak duvar halinde bir tahkimat bulunuyordu.

▶ Üçlü yoncanın birleştiği yerde yükselen kale, meçhul mimarının üstün geometri bilgisini başarıyla uyguladığını kanıtlar.

▶ Denizden ve karadan gelebilecek saldırılara karşı dayanması düşünülen kale, sonradan su seviyesinden gülle atabilecek toplarla güçlendirildi.

▶ Kanuni Sultan Süleyman döneminde, kalenin en yüksek yapılarından biri olan Sarı Kule inşa edildi. 1870 yılında Sultan Abdülaziz, 1893-1894 yılları arasında ise II. Abdülhamid tarafından yenilendi.

Dünyayı geziyoruz: En büyük 10 kale

📌Günümüzde yedi yıl süren restorasyon sonucu Kilitbahir Kalesi, yaşayan müze haline getirildi. Ana Kule'de, kaledeki günlük hayat; Piri Reis bölümünde, Osmanlı'nın önemli denizcisi Piri Reis'in hayatı ve Kitab-ı Bahriye; Kilitbahir sinevizyon bölümünde, Kilitbahir Kale Müzesi ve Kilitbahir Kalesi hakkında bilgileri içeren belgesel; Engelsiz Müze bölümünde, Osmanlı kalelerinin mimarisi, teşkilat yapısı, savunma, ticaret, ibadet ve gündelik hayatı bugünün teknolojisi kullanılarak anlatılıyor.

Türkiye'de ilk "yaşayan kale"

📌Kanuni Sultan Süleyman döneminde eklenen Sarı Kule'de ise Osmanlı kaleleri genel olarak anlatılırken, teşkilat yapısı, Avrupa'daki Osmanlı kalelerinin gravürleri, savunma silahları, ticareti ve günlük yaşamı canlandırılıyor.

▶ Kilitbahir Kalesi'nin surlarına ses sistemiyle birlikte yerleştirilen heykel muhafızlar, kaleye gelen ziyaretçileri, o döneme ait muhafızlar arasında bir parola olan 'Yektir Allah' nidalarıyla karşılıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN