Arama

Tarihte insanlığın dünyaya tehdidi

Birey vasfımızın yanında bir araya gelerek toplumları oluştururuz. Toplumların bir araya gelmesiyle de yaşadığımız dünyanın şekillenmesinde, iyiye ya da kötüye gitmesinde etkin rol oynarız. Kendi için küçük ancak insanlık için büyük adımlar atıldığında arkasından gelecek olanı birçoğumuz tahmin edemeyebiliyoruz. Yepyeni keşifler, yepyeni buluşlar bilim dünyasını aydınlatsa da bir de madalyonun diğer yüzü bize parlıyor. İşte iyi niyetle atılan büyük adımların insanlığı tehdit ettiği noktalar…

  • 1
  • 11
13’ÜNCÜ YÜZYIL / MOĞOL İSTİLASI
13’ÜNCÜ YÜZYIL / MOĞOL İSTİLASI

Bu istilanın dünyaya korku saldığı bilinir. Ayrıca Ön Asya'daki medeniyetleri de tehdit etti. Moğol imparatorluğu zamanında devletin topraklarını genişletmek için yapılan kanlı saldırılar olarak tarihe geçti. 13. yüzyıla kadar tarih sahnesinde bir önemi olmayan Moğollar Orta Asya, Çin, Doğu Avrupa ve Sibirya ovalarını istila etmeleriyle adlarından söz edilmeye başlanmıştı.

Moğol istilaları sonucunda 3 milyon ile 6 milyon arasında insanın katledildiği söylenir. Orta Asya ve etrafındaki kentleri yağmaladılar, o medeniyetlerin belleği olan kütüphaneleri yaktılar.

  • 2
  • 11
1347 - 1351 / KARA VEBA SALGINI
1347 - 1351 / KARA VEBA SALGINI

Veba, Çin ve Orta Asya'da başlamış buradan tüm dünyaya yayılmıştı. Veba'nın Avrupa'ya ulaşması Asyalı tacirlerin Çin'den satın aldıkları vebalı kürkleri Avrupa'ya satması yoluyla bulaştı. Gemide yaşayan pire ve farelerin de bu hastalığın yayılmasında etkili oldukları söylenir.

Büyük veba salgını, tarihte yaşanılmış birçok savaştan daha fazla can kaybına sebep olmuş bir felaketti. Birkaç yılda 100 milyona yakın kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştu. Veba salgını 1347-1351 yılları arasında Avrupa'da meydana geldi. Salgın ilk olarak yoksul ve bakıma muhtaç insanlarda görülmüş, salgının yayılmasıyla birlikte üst tabakadaki kesimin de etkilenmesi kaçınılmaz olmuştu.

  • 3
  • 11
1492 / AMERİKA’NIN KEŞFİ
1492 / AMERİKA’NIN KEŞFİ

Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfetmesiyle beraber kolonizasyon başlamış oldu. Yani keşifle Amerika'ya gelen Avrupalılar, geldikleri yerin üzerinde egemenlik kurdu. Geldikleri yerlerin maddi ve manevi kaynaklarını kendi yararına kullanacak şekle getirdiler. Bu durum arkasından sömürgeciliği getirecekti.

  • 4
  • 11
16 - 19'UNCU YÜZYILLAR / KÖLE TİCARETİ
16 - 19’UNCU YÜZYILLAR / KÖLE TİCARETİ

Bu yüzyıllar içerisinde Afrika'dan Avrupa ve Amerika'ya köle ticareti başladı. Amerika uçsuz bucaksız tarım arazilerine sahip yeni kıta sömürgeciler için müthiş bir üretim potansiyeline sahipti. Fakat Amerikan yerlileri köleliğe uygun değildi. Üç yüz elli yıl kadar süren köle ticareti sırasında gemilerle Afrika'nın en güçlü, en genç, en sağlıklı milyonlarca insanı Amerika'ya taşındı. Afrika en verimli insan gücünü kaybetti.

  • 5
  • 11
17 - 19'UNCU YÜZYILLAR / LATİN AMERİKA
17 - 19’UNCU YÜZYILLAR / LATİN AMERİKA

Coğrafi keşifler ile Latin Amerika'ya gelen İspanyollar ve Portekizler, sömürdükleri topraklarda bulunan yerli halkın hayatını hiçe saydılar. İşgal edilen topraklar, sadece Hristiyanlar için yasal birtakım hakların tanındığı yerlere dönüşüyordu. Meksika'nın İspanyollar tarafından fethedilmesinin ardından Meksika, Şili ve Guatemala'da ilk çağdan bu yana varlıklarını sürdürmekte olan kadim Aztek, İnka ve Maya İmparatorlukları ve kültürleri yok edildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN