Arama

Tarihin kara lekesi: Hiroşima

Hiroşima'ya atılan atom bombasının, toplamda 250 bine yakın insanın hayatını kaybetmesine yol açtığını biliyor muydunuz? Ya da 1945 yılında Tsutomu Yamaguchi adlı bir adamın, Hiroşima'daki atom patlamasında kendini hava geçirmez sığınağa kapatarak hayatta kaldığını? Sizler için tarihin kanlı lekesi olan Hiroşima hakkında merak edilenleri derledik.

  • 5
  • 17
'DÜNYA BARIŞI İÇİN ATOM BOMBASI ÜRETMELİYİZ'
’DÜNYA BARIŞI İÇİN ATOM BOMBASI ÜRETMELİYİZ’

Hitlerin Avrupa'da gün geçtikçe ilerlemesi ve özellikle Musevilere bir soykırım politikası uygulaması tüm dünyanın tepkisini çekti. Endişenin gitgide büyüdüğü savaş yıllarında bardağı taşıran son damla ise, Hitler'in atom bombası üretmeye karar vermesi oldu. Führer'in bir atom bombası üretilmesi amacıyla araştırmalara başlanması talimatını verdiğini duyan Macar asıllı Musevi fizikçi Leo Szilard, dönemin ABD Başkanı Roosevelt'e bir mektup yazarak durumu bildirdi. Bu mektupta Nobel Ödülü sahibi fizikçi Albert Einstein'ın da imzası yer alıyordu.

  • 6
  • 17
43 SANİYEDE GELEN ÖLÜM!
43 SANİYEDE GELEN ÖLÜM!

6 Ağustos 1945 Pazartesi günü II. Dünya Savaşı'nın son aşamasına gelindiğinde, saatler 08.15'i gösterirken Amerika Birleşik Devletleri 'Enola Gay' adlı B-29 bombardıman uçağından bıraktığı Uranyum-235 tipi 'Little Boy' (Küçük Oğlan) isimli atom bombasıyla nükleer saldırıyı gerçekleştirdi. Atom bombası 'Little Boy', Hiroşima'ya tam 43 saniyede düştü ve saatler 08.16'yı gösterirken yaklaşık 600 metre yükseklikte patladı.

  • 7
  • 17
HEDEF SİVİL HALK
HEDEF SİVİL HALK

Sosyolog Kai Erikson'a göre Hiroşima atom bombası saldırısı askeri tesislerin yok edilmesinden çok, bu şehirdeki sivil halk yoğunluğunu yok etmeyi hedefledi.

Princeton Üniversitesi profesörü Richard Falk terörizmin en büyük düşmanı ABD Hükümetleri'nin Hiroşima'da terörizmin en büyük örneklerinden birini sergilediğini savundu. Ona göre bu katliam ile savaş sırasında insan hakları ihlal edildi ve insanlığa karşı bir büyük bir suç işlendi.

Siyaset bilimciler dış politikada kitle imha silahlarının kullanılmasına olan eğilimin Hiroşima saldırısıyla yasallaştığını varsaymaktadır. İkinci Dünya Savaşı'ndan önceki sivillere saldırmama tabusu da bu saldırı ile yıkılmış oldu.

  • 8
  • 17
SALDIRILAR SONUCUNDA YAŞANAN KAYIPLAR
SALDIRILAR SONUCUNDA YAŞANAN KAYIPLAR

Bomba, düştüğü yere 500 metre uzaklıktaki alan içindeki tüm insanların yüzde 90'ının ölümüne neden oldu. Amerika Birleşik Devletleri Japonların hayat ve hareket tarzlarını araştırarak onların en çok dışarıda oldukları saati saptayarak saldırı saatini kararlaştırdı.

Bu bomba, ilerleyen dönemlerde kansere ve çeşitli radyasyon hastalıklarına sebep oldu. Askeri tarihte gerçekleştirilen yegane nükleer saldırı olan Hiroşima felaketi, bombanın atılmasından hemen sonra yayılan radyasyon ile birçok çocuğun ve yeni doğan bebeğin genetik hastalıklara maruz kalmasına neden oldu.

Hızlı nötronların ölümcül gücü transmutasyona ve kimi metallerin başka metallere dönüşmesine sebep oldu. Bombanın etkisi öylesine şiddetliydi ki, radyasyonun çarptığı bir bakır parçası nikele dönüştü.

  • 9
  • 17
NAGAZAKİ'Yİ YERLE BİR ETTİ!
NAGAZAKİ’Yİ YERLE BİR ETTİ!

Nagazaki'ye atom bombası atılmadan önce ve atıldıktan sonra alınan görüntüye göre atom bombasının hayatı nasıl yok ettiğine, taş üstünde taş bırakmadığına dair çarpıcı bir kanıt. Ayrıca Japon evleri o dönemde ağırlıklı olarak tahta ve kağıttan yapıldığı için, atom bombasının alev rüzgarı geride büyük bir acı bıraktı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN