Tarihin en görkemli tanıkları
Medeniyetlerin beşiği Anadolu'da tarih boyunca Anadolu'nun coşkulu akarsularını aşmak için çok sayıda köprü inşa edildi. Birçok olaya tanıklık eden bu köprüler, en önemli tarihi hafızlarımızdandır. İşte sizler için aralarında dünyanın halen kullanılan en eski köprüleri de bulunan Anadolu'daki tarihin en görkemli tanıklarını derledik.
Belkıs Sultan Alaeddin Köprüsü, Aspendos Akropolü'nün 2 km güneyinde ve Köprüpazar Çayı üzerinde yer alır. Literatürde Köprü Pazar, Köprü Çayı, Sultan Alâeddin ya da Belkıs köprüsü gibi adlarla geçer.Köprünün inşa kitâbesi, mansap cephesinde ve kuzeybatı kanattaki ilk kemer ayağının tempan duvarı üzerindeki korkulukta bulunur. Zamanla eksilen kitâbenin yeniden ele alınması sonucunda, köprünün, Sultan I. Alâeddin Keykubad'ın oğlu Sultan II. Gıyâseddîn Keyhüsrev tarafından 1239-1240 yılında inşa ettirildiği kanıtlandı.
1147 tarihli inşa kitabesine göre, Timurtaş b. İlgazi b. Artuk tarafından Artukoğulları döneminde inşa ettirildi. 12. yüzyıl Selçuklu dönemi anıtsal mühendislik-mimarlık başyapıtlarındandır.Tarihî Malabadi Köprüsü, 40,86 metre açıklığındaki sivri ana kemeri ile dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip taş kemer köprüsüdür.
Ekmekçizade Ahmet Paşa Köprüsü ya da diğer adıyla Tunca Köprüsü 1608-1615 yılları arasında Ekmekçizade Ahmet Paşa tarafından Tunca Nehri üzerine yaptırılmıştır. Mimarı Sedefkar Mehmet Ağa'dır. 11 ayak 10 kemerden oluşur. Yarısı ve ortadaki yazıtlı köşkü su taşkınlarıyla yıkılmış, 2008 yılında aslına uygun olarak restore edildi.