Arama

Şehzade Ömer Faruk Efendi'nin hazin öyküsü

Son Halife Abdülmecid Efendi'nin oğlu olan Şehzade Ömer Faruk Efendi, 1924'deki yasa nedeniyle sürgün edildiği Kahire'de 28 Mart 1969 yılında vefat etti. Fenerbahçe'nin en genç başkanı da olan Ömer Faruk Efendi, bu görevi hanedanın bütün mensuplarıyla beraber Türkiye'den sürgüne gönderildiği yıllara kadar sürdürmüştü. Vefatının 50'ıncı yılında I. Dünya Savaşı'na katılan, Milli Mücadele'ye katılmak için Anadolu'ya geçen ama kapıların yüzüne kapandığı Şehzade Ömer Faruk Efendi, hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

  • 1
  • 14
ŞEHZADE ÖMER FARUK EFENDİ KİMDİR?
ŞEHZADE ÖMER FARUK EFENDİ KİMDİR?

Son Halife Abdülmecid Efendi'nin oğlu olan Şehzade Ömer Faruk Efendi, İstanbul'da, 1898'de doğdu. Harbiye'deki eğitiminden sonra Almanya'da Potsdam Askeri Akademisi'ni bitirdi. Birinci Dünya Savaşı'nda Verdun cephesinde savaştı. Burada profesyonel asker olarak savaşan Ömer Efendi, savaş madalyası aldı. Daha sonra Türkiye'ye döndüğünde Sultan Vahdeddin'in kızı Sabiha Sultan ile evlendi ve üç çocukları oldu: Neslişah, Hanzade ve Necla sultanlar.

  • 2
  • 14
SULTANLA BERABER ALMANYA’YI ZİYARET ETTİ
SULTANLA BERABER ALMANYA’YI ZİYARET ETTİ

Alman İmparatoru II. Wilhelm'i V. Mehmed Reşad adına Almanya'ya ziyarete giden Şehzade Mehmed Vahdettin Efendi'ye Mustafa Kemal Paşa ile birlikte eşlik etti. Yolculuğunda ona eşlik eden heyette yer aldı.

  • 3
  • 14
FENERBAHÇE’NİN EN GENÇ BAŞKANI
FENERBAHÇE’NİN EN GENÇ BAŞKANI

Şehzade Ömer Efendi, 1919'da Fenerbahçe Kulübü'nün başkanlığına seçildiğinde henüz 21 yaşındaydı. Böylece kulübün en genç başkanı oldu. Başkanlığı hanedanın bütün mensuplarıyla beraber Türkiye'den sürgüne gönderildiği 1924 Mart ayına kadar beş sene sürdürdü. Son halife olan Abdülmecid Efendi'nin tek oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi de Fenerbahçe'nin başkanı olmuştu.

  • 4
  • 14
MİLLİ MÜCADELE YILLARINDA TOPLANAN YARDIMLAR
MİLLİ MÜCADELE YILLARINDA TOPLANAN YARDIMLAR

I. Dünya Savaşı'nda sonra Mondros Ateşkes Antlaşmasının imzalanmasıyla İtilaf Devletleri vakit kaybetmeden Anadolu'da işgallere başlamıştı. Vatanının içine düştüğü bu zor durumdan kurtarmak isteyen Türk milleti ise tek vücut halinde sınırlı imkânlarla da olsa destansı bir mücadeleye girişti.

Hanedan üyeleri, Yunan Savaşı sırasında maddî ve manevî elinden gelen yardımı yapmışlardı. 1 Eylül 1922 Cuma günü câmilerde yardım toplanmış; Veliahd Şehzâde Abdülmecid Efendi ile oğlu şehzâde Ömer Faruk Efendi'nin de katıldığı Fâtih Câmii'nde namazdan sonra 500 lira toplanmıştı. Zamanın İkdam ve Vakit adındaki gazetelerinin topladıkları yardımlar da binlerce lirayı bulmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN