Osmanlı iletişiminde dönüm noktası: Osmanlı Telgraf Fabrikası
Osmanlı topraklarında ilk kurulan telgrafhaneler, yabancı vatandaşların tekelindeydi. Bu teknolojiyi yerli hale getirmek, iletişimi yabancıların tekelinden kurtarmak için ilk olarak Türk mühendisler yetiştirilmiş; daha sonra fabrika kurulmuştu. Özellikle savaş yıllarında büyük önem arz eden Osmanlı Telgraf Fabrikasına dair bilinmeyenleri siz Fikriyat okuyucularıyla buluşturuyoruz.
Telgraf Mektebi Soğukçeşme Sokağı'nda faaliyet göstermeye başladı. Ancak mektepte öğrenilen teorik bilgileri pratiğe dökmek amacıyla bir telgraf tamirhanesi açılmasına ihtiyaç vardı.
Hemen tamir atölyesi kurulur ve böylelikle telgraf fabrikasının da temeli atılmış oldu.
Telgraf tamirhanesi, 1869 yılında Gülhane Parkı yakınında bulunan ve Terzihane olarak anılan binanın bir odasında faaliyetlerine başladı.
Telgrafhanede bozulan telgraf makineleri burada tamir ediliyor, Telgrafhane Mektebi'nden mezun olan öğrenciler de burada staj gördükten sonra taşraya göreve gidiyorlardı.
Çünkü ithal edilen telgraf makineleri 300 frank iken yerli yapım telgraf makineleri 650 kuruştu. Arada çok ciddi bir fark vardı.
Bu gerçekten hareket edilerek, telgrafhanede tamir işlerinin yanında bir de telgraf makinesi üretimi yapılmasına karar verildi.