Arama

Nobel Ödülü neye hizmet ediyor?

2019 Nobel Edebiyat Ödülü'ne Avusturyalı yazar Peter Handke layık görüldü. Handke'nin soykırım destekçiliği yapması, Srebrenitsa Katliamına ilişkin sözleri nedeniyle ödül ve komite, büyük tepki aldı. Handke'nin bu ödüle layık görülmesi, "Nobel Ödülü gerçekte neye hizmet ediyor" sorusunu bir kez daha gündeme getirdi. Öyle ki, Nobel Ödülleri'nin geçmişi, tarihin en ilginç ironilerini barındırıyor. Handke'nin aldığı ödülden de yola çıkarak Nobel'in tarihini ve tartışmalı Nobel ödüllerini derledik.

  • 1
  • 16
NOBEL ÖDÜLÜ ‘SOYKIRIM’ DESTEKÇİSİNİN
NOBEL ÖDÜLÜ ‘SOYKIRIM’ DESTEKÇİSİNİN

2019 Nobel Edebiyat Ödülü'ne, Avusturyalı yazar Peter Handke layık görüldü. Handke'nin Srebrenitsa katliamına ilişkin sözleri ve Bosna kasaplarına verdiği destek, ödülü eleştirilerin odağı haline getirdi.

Türkiye, Arnavutluk ve Hırvatistan, ödülün Handke'ye verilmesine tepki olarak İsveç'te bugün yapılacak olan törene katılmayacak.

  • 2
  • 16
ERDOĞAN, ÖDÜLÜN HANDKE’YE VERİLMESİNİ KINADI
ERDOĞAN, ÖDÜLÜN HANDKE’YE VERİLMESİNİ KINADI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilişinin 71'inci yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Başkan Erdoğan, soykırım ve savaş suçlarından yargılanması sürerken cezaevinde ölen eski Sırp lider Slobodan Milosevic'e duyduğu hayranlığı her fırsatta dile getiren Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesine tepki gösterdi.

  • 3
  • 16
HANDKE BİR ‘İNSAN KASABI’ HAYRANI
HANDKE BİR ‘İNSAN KASABI’ HAYRANI

Nobel Ödülü'ne layık görülen Peter Handke, Bosna Hersek'te yaşanan soykırımı inkâr etmesi ve "insan kasabı" olarak anılan eski Sırp lider Slobodan Milosevic'e duyduğu hayranlığı her fırsatta dile getirmesi ile tanınıyor.

Handke, Kosova'da savaş sürerken yayımlanan bir makalesinde "Sırpları destekliyorsanız, ayağa kalkın" ifadelerini dahi kullanmaktan çekinmemişti.

  • 4
  • 16
HANDKE’NİN HAYRANLIK DUYDUĞU ‘MİLOSEVİC’ KİM?
HANDKE’NİN HAYRANLIK DUYDUĞU ‘MİLOSEVİC’ KİM?

Slobodan Milosevic, 1989'da Sırbistan Cumhurbaşkanı oldu ve göreve gelir gelmez Kosova'nın özerk statüsüne son verdi.

1992 yılının Mart ayında Bosna-Hersek'in bağımsızlığını ilan etmesi üzerine Bosnalı Sırpların ayaklanması için destek verdi. Üç yıldan fazla süren bu savaş sırasında 100 bin kişi hayatını kaybetti, 2 milyon kadar insan da yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldı.

  • 5
  • 16
ADALET DİVANI’NA VERİLEN İLK DEVLET BAŞKANI
ADALET DİVANI’NA VERİLEN İLK DEVLET BAŞKANI

Yugoslavya ve Sırbistan'ın eski başkanı Slobodan Milosevic, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından "savaş suçu sanığı" ilan edilen ve insanlığa karşı suç işlediği için Lahey Uluslararası Adalet Divanı'na verilen "görev başındaki ilk devlet başkanı".

İnsanlığa karşı altı belirli suçtan oluşan iddianameye göre, Miloşeviç ve işbirlikçileri, doğrudan 750 bin Kosovalının mülteci durumuna getirilmesi ve etnik Arnavut oldukları için 6 bin kişinin öldürülmesinden sorumlu tutuldu. Bosna Savaşı'nda yaşananlar nedeniyle 11 Mart 2006 tarihinde savaş suçlarından yargılandığı sırada Lahey'de hapishanede öldü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN