Mehmet Akif’in Teşkilat-ı Mahsusa’daki gizli görevi
Mehmet Akif… Bugün bir benzeri daha yazılamayacak ve kıvançla okuduğumuz İstiklal Marşımızın yazarı... Osmanlı'nın en sancılı döneminde insanları birlik ve beraberliğe davet etmiş, Vatanımızın kurtuluş mücadelesinde önemli rol oynamıştı. Üstelik sadece kalemle de değil. Osmanlı'nın istihbarat teşkilatı olan Teşkilat-ı Mahsusa'nın verdiği gizli bir görevle de.
◾ Bu Müslüman askerlerden bazıları, Almanlara karşı savaşırken esir düştü ve Berlin'de onlar için özel olarak inşa edilen esir kamplarına getirildiler.
◾ Almanya, Osmanlıyla aynı safta savaştığından Müslüman esirlere ayrı bir itina gösteriyordu. Bu özel muamelenin de Osmanlı tarafından görülmesini istiyordu.
◾ Mehmet Akif, böylelikle Osmanlı'nın istihbarat şubesi olan Teşkilat-ı Mahsusa tarafından görevlendirildi ve Müslüman esirlerin hayatını görmek, onlarla iletişime geçmek için 1914 yılı sonlarında Berlin'e gitti.
◾ Buradaki Müslüman esirlerle tek tek konuşma imkânı yakalamış, Osmanlı'ya karşı savaştığının farkında olmayan askerleri aydınlatmaya çalışmıştı.
◾ Müslüman esirlere, İngiliz ve Rusların sömürge politikalarını anlattı, bağımsızlıkları için mücadele etmelerini telkin etti. Ayrıca yazdığı Arapça beyanatlar da İtilaf devletlerinin cephelerine, uçaklarla atıldı.
◾ Akif'in bu çabaları sonuç vermiş, bazı Müslüman askerler cepheden kaçmaya başlamıştı.
◾ Bazı esir Müslüman askerler de saf değiştirmiş, Bu askerlerden Asya taburu oluşturulmuştu. Sonrasında Asya taburu Irak cephesine Osmanlı'nın yanında savaşmaya gitmişti.
◾ Mehmet Akif, Almanya'daki izlenimlerini "Berlin Hatıraları" adlı manzum eserinde kaleme aldı.