Arama

İstanbul'un kaybolan tarihi

Tarihi eserler için cumhuriyetin kuruluş yılları, özellikle 1950'li yıllara kadar, çok yoğun bir yıkım dönemi oldu. Sadece Tarihi Yarımada'da yüzü aşkın kayıp cami ve mescid bulunur. Bu yüzden de İBB Meclisi, Beyoğlu, Fatih ve Üsküdar ilçelerinde zaman içinde yok olan tarihi eseri ihya etme kararı aldı. Bu kadim eserlerden kimi yol yapımına kurban edildi kiminin yıkımına bahane bile göstermediler. İşte İstanbul'un bahanelere kurban edilen tarihi camileri…

  • 1
  • 9
YOL GENİŞLETME BAHANESİYLE YIKTIRILDI!
YOL GENİŞLETME BAHANESİYLE YIKTIRILDI!

Fındıklı Perizad Hatun/Hatuniye Mescidi

Hatuniye Mescidi, Fındıklı'da Salıpazarı semtinde cadde üzerindeydi. Kanuni Sultan Süleyman döneminin saraylılarından olan Perizad Hatun, Kıbrıs fatihlerinden Beylerbeyi Ahmet Paşa'nın eşiydi. Perizad Hatun'un vasiyeti üzerine vasisi Mehmet Ağa sülü malından bir zaviye ve bitişiğinde bir mescit yaptırdı. 983 (1575) tarihinde çeşme de yapıldı.

Perizad Hatun'un bu vakıflardan başka bir de, para hapsine mahkûm olanları zindandan kurtarmak için yaptığı vakfı vardı. 1600 tarihli vakfiyesi bulunur. 1823 yangınında zarar gören mescidi Kaptan-ı Derya Mehmet Hüsrev Paşa tamir ettirdi.

Caminin yanında Perizad Hatun'un Mimar Sinan'a yaptırılmış olan bir de türbesi vardı. İçerisinde Ahmed Paşa ile birlikte gömülmüşlerdi. Fakat 1956'da yol genişletme bahanesiyle yıktırıldı.

  • 2
  • 9
TARİHİ CAMİNİN TEMELİNİ BİLE BIRAKMADILAR!
TARİHİ CAMİNİN TEMELİNİ BİLE BIRAKMADILAR!

Aydınoğlu Camii

Fatihte bulunan Aydınoğlu Camii, halk ağzında Salkım Söğüt Tekkesi ve Saçlı Emir Zaviyesi olarak da geçer. İlk olarak Kasım Çavuş adlı bir hayırsever tarafından mescit olarak yaptıran eser depremden dolayı yıkılınca yerine II. Bayezid devri âlimlerinden Saçlı Emir bir zâviye inşa ettirildi.

1934 yılında Ayasofya müze haline getirildikten sonra müze müdürü tarafından burayı temelleri kalmayacak şekilde 1935'te yıktırdı. Aydınoğlu Tekkesi'nden günümüzde kalanlar Ünsi Hasan Efendi'nin türbesi, hazire, şadırvan ve geriye çekilerek yeniden yaptırılan çevre duvarlardır.

  • 3
  • 9
PARK YAPIMI UĞRUNA YIKILDI
PARK YAPIMI UĞRUNA YIKILDI

Fatih Ebekadın Camii

İstanbul'da Fatih'te bulunan Ebe Kadın Camii'nin ilk bânisi Hamal Hayreddin olup camii yıkılınca yeni ihyasını Ayşe isimli Ebekadın lakaplı bir hanım gerçekleştirdi. Darussüeda ağası elhaç Mehmet Ağa Vakfı mülkiyetindedir. Günümüze camiden bir eser kalmadı. Caminin bulunduğu arsa yola ve parka gitti.

  • 4
  • 9
SEBEP GÖSTERİLMEKSİZİN YIKILDI!
SEBEP GÖSTERİLMEKSİZİN YIKILDI!

Voynuk Şücaaddin Camii

Unkapanı'nda bulunan diğer adı da Arabacılar Camii olan Voynuk Şücaattin Camii, Fatih Sultan Mehmet Han döneminde Voynuk İbrahim Şücaattin tarafından yaptırıldı. Voynuk, Osmanlı ordusunda süvarilerin atlarına bakanlara verilen bir unvandı. Voynuk İbrahim Şücaattin'in vakfı da bulunur.

Voynuk Şücaattin Camii, 1958 yılında İstanbul valisi tarafından sebepsiz gösterilmeksizin yıktırıldı.

Kâtip Muslihiddin Camii Yazıcı, Muslihiddin Efendi, Fatih Sultan Mehmet Han'ın yazıcılarındandı. Fatih Camii'nden artan malzemelerden bu camiyi yaptırmıştı. Ayrıca, Aksaray Cerrahpaşa Caddesi'nde ve Şehremini Tatlıkuyu Caddesi'nde de aynı isimde mescitler yaptırdı.

  • 5
  • 9
YOL GENİŞLETME BAHANESİYLE YIKILDI
YOL GENİŞLETME BAHANESİYLE YIKILDI

Halil Attar Mescidi

İstanbul Fatih'te bulunan Attar Halil Mescidi'nin bânisi Sultan III. Mehmed devrinde yaşamış Hoca Halil Attar'dır. 1957'de yol genişletme bahanesiyle çeşmesi ile birlikte yıktırıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN