Arama

İstanbul'da az bilinen 10 Hamidiye Çeşmesi

Şehr-i İstanbul'un sevdalısı Sultan II. Abdülhamid, mevcut düzensizliğin önüne geçmek ve yeni yatırımlar yapmak kaydıyla can çekişen şehre yaşanırlık kazandırmak istiyordu. Peki, Abdülhamid'in başkent olan İstanbul'u, marka şehir haline getirmek için dünyanın önde gelen mimarlarına ve şehir plancılarına İstanbul ile ilgili projeler çizdirdiğini biliyor muydunuz? Sizler için, İstanbul'da az bilinen 10 Hamidiye Çeşmesi'ni derledik.

  • 12
  • 23
II. ABDÜLHAMİD MEYDAN ÇEŞMESİ - MAÇKA
II. ABDÜLHAMİD MEYDAN ÇEŞMESİ - MAÇKA

Beşiktaş Maçka'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi karşısında, Maçka Parkı teleferik girişinde yer almaktadır. Sultan II. Abdülhamid tarafından 1896-1901 yılları arasında İtalyan Mimar Raimondo D'Aronco'ya yaptırılan çeşme, açılış merasiminin fotoğraflandığı 1901 yılında Tophane Nusretiye Camii önünde yer almaktaydı.

1957 yılında Henry Prost'un yol genişletme çalışmalarından nasibini alarak özgün yerinden sökülmüş ve Maçka Parkı'nda günümüzdeki yerine taşınmıştır.

  • 13
  • 23

Kitabesine bakıldığında tarihini veren manzum tarih metnini, Üsküdarlı Şair Ahmed Talat Bey söylemiştir. Kitabesi ise aklam-ı sitte ve talik yazı üstadı, devrin en önemli hattatı Sami Efendi tarafından celi talik yazısıyla mermere kabartma olarak yazılmıştır.

  • 14
  • 23

Dört yüzlü meydan çeşmesi olarak barok üslupta tasarlanan çeşmenin, ince silmelerle hareketlendirilmiş cephelerinden iki yüzü dar, diğer iki yüzü ise daha geniş olarak karşılıklı iki cephe biçiminde düzenlenmiştir.

Çeşme, Osmanlı mimarisinde eklektik üslupla yapılan özgür bir eser örneğidir. Günümüzde Maçka Parkı girişinde yer alan çeşmenin, özgün yerine taşınmasına yönelik çalışmalar bulunmaktadır.

  • 15
  • 23
II. ABDÜLHAMİD ÇEŞMESİ - BEŞİKTAŞ
II. ABDÜLHAMİD ÇEŞMESİ - BEŞİKTAŞ

Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'ndan Palanga Caddesi'ne dönüldüğünde sağda bulunan Orhaniye Askeri Lojmanları'nın sınırları içerisindedir. Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan çeşme, Yıldız Sarayı'na su temin etmek için yapılan suyolu üzerinde bulunmaktadır. Bugün şehir şebekesine bağlı olan çeşme, yapıldığında Hamidiye Suyu'nun Balmumcu deposundan, Yıldız yönüne giden ana koldan beslenmekteydi.

  • 16
  • 23

Şair Muhttar'a ait olan 10 beyitlik kitabe, Hattat Abdülfettah Efendi tarafından talik hattıyla yazılmıştır. Kitabesinde, 1306 tarihinde yaptırıldığı ifade edilmektedir. Çeşme kitabesinin 3, 6, 9 ve 12. beyitlerinde ebced hesabıyla inşa tarihi verilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN