Arama

İslam uygarlığında gerçekleştirilen tarım devrimi

Bundan bin yıl öncesi ile yaşamımızı kıyasladığımızda, günümüzde gıda kaynaklarından kopuk bir hayat yaşadığımızı söyleyebiliriz. Çok azımız toprağı işliyoruz ya da kendi hayvanlarımızı yetiştiriyoruz. Dünya lezzetlerinin tadına bakmak için herhangi bir markete gitmemiz yeterli oluyor. Yaz elmalarını beklemek ya da yaz sonu turşular kurmak zorunda da değiliz artık; tek yapmamız gereken marketteki raflara doğru ilerlemek. Peki, yerel mevsim ve iklimden bağımsız bu küresel gıda anlayışının bundan bin yıl önce İslam uygarlığında, ne şekilde oluşturulduğunu biliyor musunuz?

  • 1
  • 21
MÜSLÜMAN ÇİFTÇİLERİN DEVRİM NİTELİĞİNDE YENİLİKLERİ
MÜSLÜMAN ÇİFTÇİLERİN DEVRİM NİTELİĞİNDE YENİLİKLERİ

Müslüman çiftçiler, 9'uncu yüzyılda İslam dünyasının başka yörelerinden gelen mahsullerin dikilmesi; kapsamlı sulama sistemlerinin kurulması; evrensel bilginin bilimsel bir yaklaşımla yerel ihtiyaçlarda kullanılması ve kişisel arazi mülkiyetini içeren pratik tarım aktivitelerinin teşvik edilmesi gibi birçok yenilik yapıyorlardı.

Bunlar, daha önce görülmemiş düzeyde ürün çeşitliliğinin elde edilmesi demekti.

  • 2
  • 21
ZİRAİ BAŞARILAR ÇALIŞKANLIKLARININ ÜRÜNÜYDÜ
ZİRAİ BAŞARILAR ÇALIŞKANLIKLARININ ÜRÜNÜYDÜ

Zirai başarılar, aynı zamanda çalışkanlığın ürünüydü.

Toprağı seven Müslüman çiftçiler hiçbir engel tanımadan dağları deliyor, geçitler açarak su kanalları döşüyor, büyük bir sabır ve çalışkanlık örneği göstererek İspanya'nın kayalık yamaçlarını düzleştiriyordu.

  • 3
  • 21
EVRENSEL BİLGİ VE BİLİMSEL YÖNTEMLER
EVRENSEL BİLGİ VE BİLİMSEL YÖNTEMLER

Gezgin bir medeniyet olan Müslümanlar, dünyanın o dönemde bilinen bölgelerinde bilgi namına ne varsa toplayıp getirdiler. Asya steplerinden Pirenelere kadar en zor koşullarda yolculuk yaptılar ve gördüklerini ayrıntılarıyla yazıya geçirmek suretiyle devasa zirai kılavuzlar hazırladılar.

Amerikalı tarihçi S. P. Scott'un 1904'te söylediği üzere, "Yakın Doğudan Mağrib ve Endülüs'e kadar geçmişe ve bugüne ait bilimsel bilgi alanında görülmeye değer bir kültürel birlik yarattılar."

  • 4
  • 21
DEVASA ZİRAİ KILAVUZLAR HAZIRLADILAR
DEVASA ZİRAİ KILAVUZLAR HAZIRLADILAR

Toronto Üniversitesi'nden Profesör Andrew Watson'ın söylediği gibi, İslam dünyası "üç ila dört yüzyıl boyunca yeni olan her şeye eşi görülmedik derecede açık olan büyük ve birlik içerisinde bir bölgeydi. Yeniliklerin yayılması konusunda da alışılmadık bir kabiliyete sahip olan İslam dünyasında, tavırlar, sosyal yapı, kurumlar, altyapı, bilimsel ilerlemeler ve ekonomik kalkınma gibi unsurların tamamı önemli birer rol oynuyordu. Tarım, iktisat ve hayatın diğer tüm alanları, bu özümseme ve iletme kabiliyetinden nasibini alıyordu."

  • 5
  • 21
HEM HAYVANCILIKTA HEM DE TARIMDA İLERLEDİLER
HEM HAYVANCILIKTA HEM DE TARIMDA İLERLEDİLER

Farklı coğrafi bölgelerden beslenen zengin bilgi birikimi sayesinde, Müslümanlar en cins atları ve koyunları yetiştirebiliyor ve en iyi meyve ve sebze bahçelerini kurabiliyorlardı.

Haşere mücadelesini bilen ve gübre kullanan Müslümanlar ağaçları aşılayarak yeni bitki türleri geliştirme konusunda uzmandılar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN