Arama

İslam âlimlerinden miras bitkisel ilaçlar

Bundan bin yıl önce, Müslüman coğrafyasının genişlemesi ile tüccar ve gezginler, daha önce hiç görmedikleri bitkileri ve tohumları keşfetmeye başladılar. Dünyanın dört bir yanından birçok bitki toplayıp beraberlerinde getiren Müslümanlar, bu bitkilerin kullanımı ile ilgili ilk bilgileri edindiler. Kurdukları bahçeler, güzelliklerinin yanı sıra birer bilimsel saha laboratuvarı haline geldi. Âlimler, buralarda yetişen bitkilerin tıbbi özellikleri üzerine kitaplar yazıyorlar, birçok hastalığın tedavisinde bu bitkileri kullanıyorlardı…

  • 1
  • 10
İLAÇ YAPIMI İÇİN BAHÇELER KURDULAR
İLAÇ YAPIMI İÇİN BAHÇELER KURDULAR

Bitkilerle tedavi, geçmişte tıbbi uygulamalarla iç içeydi.

Birçok hastanede, ilaç yapımında kullanılan bitkilerin yetiştirildiği bahçeler bulunuyor; bu bahçelerde yapılan araştırmalar sayesinde yeni ilaçlar keşfedilerek kullanılıyordu.

  • 2
  • 10
BİTKİLERLE TEDAVİNİN GEÇMİŞİ
BİTKİLERLE TEDAVİNİN GEÇMİŞİ

Bitkilerin tedavilerde kullanılması işi insanlığın tarihi kadar eskiye gider.

Mısır, Mezopotamya, Çin ve Hindistan'dan gelen bilgiler, bu geleneğin icadından önce dahi var olduğunu gösterir.

  • 3
  • 10
İLK KİTAP 2300 YIL ÖNCE YAZILDI
İLK KİTAP 2300 YIL ÖNCE YAZILDI

Batıda ilk bitki kitabı, Yunanlılar tarafından hazırlandı. M.Ö. 3'üncü yüzyılda Karystoslu Diokles tarafından yazıldı; onu M.Ö. 1'inci yüzyılda Krateuas takip etti.

Çevirileri günümüze kadar ulaşan De Materia Medica'yı M.S. 65 yılında kaleme alan Dioskourides, Yunanlılar ve Romalılarda bilinen tek bitkisel tedavi uzmanıdır.

  • 4
  • 10
MÜSLÜMANLAR BİTKİLERİ GİTTİKLERİ COĞRAFYAYA GÖTÜRDÜLER
MÜSLÜMANLAR BİTKİLERİ GİTTİKLERİ COĞRAFYAYA GÖTÜRDÜLER

Müslüman coğrafyası genişledikçe, tüccar ve gezginler daha önce hiç görmedikleri egzotik bitkileri ağaçları ve tohumları keşfetmeye başladılar.

Bu şekilde birçok bitki toplayıp beraberlerinde getiren Müslümanlar, bu bitkilerin kullanımı ile ilgili bilgileri edinmeyi de ihmal etmediler; en zorlu coğrafyalar da dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanını tarayarak Asya'nın Steplerine, Pirenelere kadar gittiler.

  • 5
  • 10
HER BİLGİYİ KÂĞIDA AKTARDILAR
HER BİLGİYİ KÂĞIDA AKTARDILAR

Kâğıdın keşfedilmesi ve yaygınlaşması sayesinde artık gezilerinde gördükleri her şeyi oracıkta yazıya geçirebiliyorlardı.

Bu bilgi ve malzeme zenginliğinin bilimsel tıp bilgisiyle birleşmesi sayesinde birçok geleneksel ve bitkisel ilaç geliştirilebildi.

Fotoğraf: 15'inci yüzyıla ait Arapça botanik el yazmasından yapraklı bitki tasviri.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN