Arama

İbn Haldun’a göre beslenme ibadeti nasıl etkiliyor? 🍽

İslam tarihinin en önemli alimlerinden İbn Haldun, Mukaddime adlı eserinde beslenmenin ibadet üzerinde oldukça etkili bir husus olduğuna dikkat çeker. İbn Haldun, bolluk ve genişliğin kişiler üzerindeki etkilerine değinerek, nefsini ve bedenini açlığa alıştıran, dünyevi lezzetlerden uzaklaştıranların kendilerini dine ve ibadete verdiklerini belirtir. Peki ya hangi besinler, ibadeti ne şekilde etkiliyor? İbn Haldun, "insanı açlık değil, tokluk öldürür" derken neyi kastediyor?

  • 1
  • 14
İBN HALDUN KİMDİR?
İBN HALDUN KİMDİR?

Asıl adı Ebu Zeyd Veliyyuddin Abdurrahman bin Muhammed bin El-Hadrami olan İbn Haldun, 1332-1406 yılları arasında yaşayan, İslam düşünce tarihinin en önemli âlimlerinden biridir.

Mukaddime adlı eserinde İbn Haldun'un beslenme ve ibadet ilişkisine bakışı, oldukça ilginç fikirleri barındırır.

  • 2
  • 14
BESLENMEK İBADETİ NASIL ETKİLİYOR?
BESLENMEK İBADETİ NASIL ETKİLİYOR?

İbn Haldun'un bildirdikleri çerçevesinde, bolluk ve genişliğin tendeki hal ve etkileri ibadet ve zahitlikte de gözlenir.

Sahra veya şehir halkından nefsini ve bedenini açlığa alıştıran ve dünyevî lezzetlerden uzaklaştıranlar, kendilerini daha fazla dine ve ibadete verirler.

  • 3
  • 14
‘AÇLIĞA ALIŞANLAR KENDİLERİNİ İBADETE VERİRLER’
‘AÇLIĞA ALIŞANLAR KENDİLERİNİ İBADETE VERİRLER’

Et, katık, hububat ve bitkilerden yapılan yemekleri çok yiyenlerin kalplerini sıkıntı basar ve sürekli gaflet içerisinde oldukları bilinir.

İbadete düşkün olanların çoğu, sahra ahalisinden az yiyen ve besinleri kıt olanlardır.

  • 4
  • 14
‘BOLLUĞA ALIŞANLAR KITLIKTA DAHA ÇABUK ÖLÜR’
‘BOLLUĞA ALIŞANLAR KITLIKTA DAHA ÇABUK ÖLÜR’

Bu itibarla genişlik ve kıtlık içinde yaşayan bir şehir halkının halleri de birbiriyle benzerlik taşımaz.

Sahra ve kasaba ahalisinin hoş nimetlerine sahip olanların kıtlık zamanlarında, kıt bir yaşayışla yaşayanlara oranla çabuk ve çok öldükleri görülür. İbn Haldun'a göre, Mağrip Berberîleri, Fas ve Mısır halkları bu grupta yer alır.

  • 5
  • 14
HURMA VE ZEYTİN YİYENLER AÇLIĞA DAHA DAYANIKLI
HURMA VE ZEYTİN YİYENLER AÇLIĞA DAHA DAYANIKLI

Çöl ve sahra insanlarından, çoğunlukla hurma yiyenlerin; arpa ve zeytin yiyerek geçinen Kuzey Afrikalıların; darı ve zeytinle beslenen Endülüslülerin durumu bahsedilenler gibi değildir.

Kıtlık ve açlık yıllarında bu bölgelerin insanlarından ölenler nadir olmakla birlikte, çevre bölgelerde yaşayan halklar böyle değildir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN