Arama

İbn Battuta’nın Anadolu’daki güzergahı

Dünyanın en büyük seyyahlarından olan İbn Battuta, 28 yıl boyunca dünyanın çeşitli yerlerini seyahat etti. Büyük seyyahlardan olan sayılan Marko Polo'yu seyahatleri ve aktardıklarıyla geride bırakan İbn Battuta'nın güzergâhlarından biri de Anadolu'ydu. Battuta'nın "Rum diyarı diye bilinen bu ülke, dünyanın belki en güzel memleketi! Allah Teâlâ güzellikleri öbür ülkelere ayrı ayrı dağıtırken burada hepsini bir araya toplamış!" dediği Anadolu'da nerelere gitti, buralarda kimlerle karşılaştı? İşte sizler için İbn Battuta'nın Anadolu'daki güzergâhını sizler için derledik.

  • 1
  • 21
ALANYA
ALANYA

İbn Battuta, Anadolu'ya Alanya üzerinden giriş yaptı. Buradaki insanlar için şöyle der: "Dünyanın en güzel insanları, en temiz kıyafetli halkı burada yaşar ve en leziz yemekler de burada pişer. Allah Teala'nın yarattığı kullar içinde en şefkatli olanlar buranın halkıdır."

İbn Battuta, Alanya'nın Yusuf adındaki bir kişi tarafından yönetildiğini ve konağının şehir merkezinden on mil uzakta olduğunu söyler. "Genişlik, güzellik ve ihtişam bakımından dünyanın en güzel şehirlerinden biridir." beyanında bulunan ünlü seyyah aynı zamanda Antalya'nın şehir planının son derece düzenli olduğunu belirtir.

İbn Battuta, buradaki şehirde gayrimüslim halk limanda yaşayıp kaldıkları çevreleri duvarlarla kapladığını belirtir. Şehir merkezinde yaşayan Müslümanlara ait medrese, hamamlar ve zengin çarşılar bulunmaktaydı.

  • 2
  • 21
İBN BATTUTA’NIN DÜNYADA DAHA ERDEMLİSİNİ GÖRMEDİĞİ KİŞİLER
İBN BATTUTA’NIN DÜNYADA DAHA ERDEMLİSİNİ GÖRMEDİĞİ KİŞİLER

İbn Battuta, Türkmenlerin yaşadığı her yerde Ahilerin de olduğunu ve Türkmenlerin dilinden Ahî şeyhi, "sanatının ve zanaatının erbabını toplayan ve işi olmayan genç bekârları da bir araya getiren adam" olarak nitelendirilir. Ahilerin görevlerinden de bahseden Battuta, kendilerine gelen misafirlerin can ve mal güvenlikleriyle beraber her türlü ihtiyaçlarının temini Ahîlerin sorumluluğunda olduğunu da belirtir.

Ahiler hakkında bilgiler veren seyyah onlar için "Ben onlardan daha ahlâklı ve erdemlisini görmedim dünyada" der ve Şiraz ve İsfahan halkının yaklaşımlarını Ahilere benzetir.

  • 3
  • 21
BURDUR
BURDUR

Alanya'dan sonra Burdur'a geçen İbn Battuta burada bir gün geçirir. Etrafının bahçelerle çevrili küçük bir şehir olması ve kalesinin dik bir dağın tepesinde bulunması dışında fazla bir bilgi vermez. Yalnızca, bu bir gün içinde çok iyi bir şekilde ağırlandığından bahseder.

  • 4
  • 21
ISPARTA
ISPARTA

Burdur'dan sonra Isparta'ya geçen İbn Battuta buranın kalesinin yüksek bir tepede bulunduğu, etrafından çayların aktığı ve zengin çarşılarının olduğunu belirttir. Isparta'ya bağlı Eğirdir'e de giden seyyah buranın nüfusunun çok kalabalık olduğunu ve şehirde bulunan gölden tekne ile farklı köy ve kasabalara geçiş sağlandığını söyler.

  • 5
  • 21
KONYA
KONYA

Buradan sonra meyvesi bol büyük ve güzel bir şehir olarak nitelendirdiği Konya ile yoluna devam eden seyyah, çarşıda, zanaat sahiplerinin kendilerine ait farklı yerlerde toplandıklarını söyler. Mevlânâ Celalettin Rûmî'nin türbesine de giden İbn Battuta, ondan bilginlerin kutbu, büyük ermiş olarak bahseder.

Battuta, Mevlana'nın Mesnevisinin nasıl yazıldığını da anlatır. Rivayete göre bir gün Mevlânâ'nın tekkesine başında helva tepsisi ile birisi gelmiş ve Mevlânâ bu tepsideki helvadan bir dilim yemişti. Tekkeye gelen adam oradan çıkıp giderken Mevlânâ da peşinden koşar ve uzun süre geri gelmez. Döndüğünde kimsenin anlamadığı şekilde Farsça şiirler okumaya başlamıştı. Onun söylediği şiirlerin, öğrencileri vasıtasıyla kaydedilmesi sonucu Mesnevî adı verilen eser ortaya çıkmıştı. Bu eserin Cuma günleri tekke ve dergâhlarda okunduğunu da belirtir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN