Arama

Geçmişten günümüze geleneksel Türk evleri

Kimine göre yuva kimine göre yaşam sığınağı olan ev, olumlu düşünceler çağrıştırır. İnsan ruhunu çözümlemede bir araç olan evler, aynı zamanda tarih boyunca taşıdığı anlamlarla da değişimin en canlı biçimde görüldüğü mimari yapılardır. Medeniyetimiz, asırlar boyunca ev kavramına büyük önem vermiş ve bunun neticesinde de "insanı yaşatma" ve maneviyatı her daim diri tutma düşüncesiyle evlerini inşa etmişlerdir. Geleneksel Türk ev mimari yapısı da bunun bir göstergesidir. Peki, geçmişten günümüze geleneksel Türk ev mimarisi hangi değişiklikleri göstermiştir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 11
  • 16
GELENEKSEL OSMANLI EVLERİ
GELENEKSEL OSMANLI EVLERİ

📌 Osmanlı evleri, Anadolu'daki geleneksel Türk tipi evlerinin özelliklerini taşıyordu. Bu evler, genellikle Anadolu'da olduğu gibi bir katlıydı. Oturmak için kullanılmayan zemin kat, daha çok bahçe duvarından ibaretti.

Dış dünyaya açılan alan cumbalar

Osmanlı evleri de dışa kapalı içe dönük bir haldeydi. Çok katlı Osmanlı evlerine ise ayrı bir havayı katan cumbalardı. Osmanlı evlerinin karakteristik özelliği olan cumba, gölgeden, güneşten ve yağmurdan korur, kadınların dışarıyı gözetlemesine imkan verirdi. Odalara estetik hava katan bu ahşap cumbalar, adeta mimari mükemmelliği tamamlıyordu.

  • 12
  • 16

📌 Doğu ve Batı mimarisini ayıran en önemli özellik sofalar

Osmanlı geleneksel evinin olmazsa olmazı ise sofalardır. Sofa Türk evlerini Batı'daki evlerden ayıran en önemli özelliktir. Sofa, odalar arasındaki bağlantıyı sağlayan ortak mekandır, aslında bir nevi toplanma alanlarıdır.

Sofaların ayrıca toplumsal hayatta da büyük bir yer kaplar. Nitekim, ev halkının türlü merasimlerine bu sofalarda tanıklık edilir.

Sofa, farklı kültürlerde divanhane, çardak sergah, sayvan ve sergi olarak da adlandırılır. Estetiğin en sade ve çarpıcı bir biçimde oluşturulduğu sofalar, bilhassa tavandaki motifleri ve mekanın işlevleriyle kültürel bir unsur haline gelmiştir.

  • 13
  • 16
TABİAT İLE İÇ İÇE OLAN GELENEKSEL EVLER
TABİAT İLE İÇ İÇE OLAN GELENEKSEL EVLER

Türk ev tipini en iyi tahlil edenlerden biri olan mimar Turgut Cansever, Osmanlı ev mimarisini tabiat, alem ve mimarinin bütünlüğü olarak tanımlar. Bu tasarımlarda tabiattan kopmamak esastır.

📌 Osmanlı evleri inşa edilirken bölgenin yaşam alanına uygun olup olmadığı, kişilerin dünya görüşü gibi hususlara ayrıca dikkat edilmiş, Müslüman yaşamı bu evlerin mimarisine de yansıyan bir özellik olarak karşımıza çıkmıştır. Yaşam biçimi ve kültür bu evlere asıl formunu kazandıran unsur olmuştur. Sade ve yaşamı kolaylaştırmaya dönük olan mimari yapısıyla asırlar boyunca insanlara huzuru vermiştir.

  • 14
  • 16
GELENEKSEL TÜRK EVİ TİPİNDE DEĞİŞİMLER
GELENEKSEL TÜRK EVİ TİPİNDE DEĞİŞİMLER

📌Osmanlı'nın son yılları ve Cumhuriyet ile beraber birçok alanda görülen değişimler geleneksel ev mimarisinde de kendisini gösterdi. Artık evler dini hassasiyetlere göre değil, modernizmin bireyi tek tipleştirmesi, bir yığın haline getirmesi sonucu, insanın yaşam alanı ve nefes alabildiği mekanlar olmaktan neredeyse çıktı.

Geleneksel Türk mimarisinden uzaklaştığımıza dair yapılan eleştiriler, en canlı biçimde Yahya Kemal'de karşılığını bulur. Osmanlı'nın son dönemlerinde yaşayan Yahya Kemal, Mektuplar Makaleler isimli eserindeki "Türk Evi" başlıklı makalede serzenişlerine yer verir:

  • 15
  • 16
YAHYA KEMAL'E GÖRE MİLLİ KİMLİĞİMİZDEN UZAKLAŞTIĞIMIZ YENİ EV MİMARİSİ
YAHYA KEMAL’E GÖRE MİLLİ KİMLİĞİMİZDEN UZAKLAŞTIĞIMIZ YENİ EV MİMARİSİ

"Bizim lisanımızda izdivaç kelimesi evlenmek mastarıyla ifade olunur. İzdivaç etmiş erkeğe ve kadına evli denilir, ev-bark hayatta en güzel bir kıymeti ifade eder."

Yahya Kemal geleneksel Türk evi tipinin bozulmasıyla aynı zamanda atalarımızın yurt kavramından da uzaklaştığımızı ifade eder.

"Cedlerimiz göçebe değildiler. Fethettikleri memleketlerde yerleştiler, şehir, mahalle ve sokak isimlerini Türkleştirdiler."

Ev mimarimizin değişmesini Avrupa'daki yaşam tarzını örnek almamız olarak gösteren Yahya Kemal, bu durumun bizi tepeden tırnağa değiştirdiğini savunur. Ve artık bu üslubun ve estetik zevkin çok geride kaldığını yalnızca bir yadigar gibi kalan birkaç örneğiyle köşelerde kalacağını belirtmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN