Arama

Barbaros Hayreddin Paşa ile Mimar Sinan'ı birleştiren türbe

Barbaros, yüzyıllarca tüm dünyada bir efsane olarak anıldı. Ne var ki gün geldi, kendi torunlarından olan nesiller onu yalnızca bir isimden ibaret zannettiler; kim olduğunu, Preveze Zaferi dışında neler yaptığını, hatta türbesinin nerede olduğunu unuttular. Donanma gemileri onu top ile selamlamayı bıraktı, Fatihalardan uzak düşürüldü. Durum böyleyken Mimar Sinan usta ile yaptığı konuşmayı yahut Seyyid Muradî'ye yazdırdığı vasiyetnameyi kim hatırlardı ki? Sizler için dünyanın tarihinde saygıyla bahsedilen Barbaros Hayreddin Paşa'yı hatırlatan özel bilgileri derledik.

  • 1
  • 15
BEŞİKTAŞ, İSMİNİ 'KAPTAN’I DERYA'DAN ALDI
BEŞİKTAŞ, İSMİNİ ’KAPTAN’I DERYA’DAN ALDI

1500'lü yıllarda Beşiktaş Meydanı tamamen koy olup Serencebey sahilinde "Deve Meydanı" adıyla anılan küçük bir düzlük mevcutmuş. Barbaros Hayreddin Paşa, kadırgalarını bu koyda alargada bekletir, karaya çıkacağı vakit sözünü ettiğimiz eşik taşını kullanırmış. Hatta halk arasında bir efsaneye göre söz konusu eşik taşı beşik yontumundan dolayı zamanla beşik taşı şeklinde telaffuz edilmeye başlamış, bilahare semte Beşiktaşı denilmiştir.

  • 2
  • 15
BEŞİKTAŞ’IN MEYDANINDA BİR TÜRBE
BEŞİKTAŞ’IN MEYDANINDA BİR TÜRBE

Osmanlı-Türk denizcilik tarihinin tartışmasız en büyük ismi olan Barbaros Hayreddin Paşa'nın Mimar Sinan tarafından 1541-42 yılında inşa edilen mütevazı türbesi Beşiktaş'ta, İskele Meydanı'nda bulunuyor. Sinan'ın inşa ettiği ilk mezar yapısı olan türbe dışarıdan sade bir görünüme sahip.

  • 3
  • 15
TÜRBE KESME TAŞTAN YAPILDI
TÜRBE KESME TAŞTAN YAPILDI

Sekizgen planlı türbe kesme taştan inşa edilmiş. Kapı önünde, üstü ayna tonozlu iki sütuna dayanan bir revak bulunuyor. Bu tonoz örtüsü, mermerden baklava başlıklı sütunlar ve sivri kemerler üzerine oturuyor. Kubbe sekizgen alçak bir kasnak üzerine yükseliyor. Dış cephenin içeride de devam eden sadeliği türbeye ferahlık kazandırıyor.

  • 4
  • 15
AKDENİZ’E HAKİM KILAN ZAFER
AKDENİZ’E HAKİM KILAN ZAFER

1546 yılındaki ölümüne değin hayatının büyük kısmını denizlerde geçiren Barbaros Hayreddin Paşa'nın sayısız zaferleri arasında en önemlisi 1538'de gerçekleşen Preveze Deniz Savaşı'dır. Tarihin en büyük deniz savaşlarından sayılan Preveze Deniz Savaşı'nda Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması ile Cenevizli amiral Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanması karşı karşıya geldi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Akdeniz'de gittikçe artan nüfuzunu kırmak için Venedik'in çağrısı ve Papa'nın desteğiyle oluşturulan 600 gemilik Haçlı donanmasından 13 gemi batırılmış ve 36 gemi ele geçirilmişti. 120 gemiden oluşan Osmanlı donanması ise savaşı tek bir gemi kaybetmeden kesin bir zaferle kazandı. Preveze Deniz Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Akdeniz'deki hakimiyeti 1570'lere kadar devam etti.

  • 5
  • 15
ANDREA DORYA’YA KARŞI BÜYÜK TAKTİK
ANDREA DORYA’YA KARŞI BÜYÜK TAKTİK

Andrea Dorya, ünlü savaştan bir gece önce komutanlarına savaş taktiğini verirken şunları söylüyordu: "Barbaros gerçekten çok iyi bir komutan. Çok önemli taktikleri var. Geçmişte düşmanlarını yenerken onları uygulamış. Ben bunların hepsini inceledim, etüt ettim. Buradan edindiğim intiba ile yarın onun bu taktiğine karşılık bizde her taktiğine aynı karşılığı vererek taktik uygulayacağız." diye anlatmış.

Aynı saatlerde Barbaros ise kurmaylarına, şöyle diyordu:
"….Bu Andrea Dorya önceki rakiplerime benzemiyor. Çok akıllı bir adamdır. Muhtemelen benim bütün savaş ve taktiklerimi incelemiştir. Nasıl bir yöntemle savaşa yaklaştığımı biliyordur. Ve buradan hareketle yarın bana şöyle bir taktik geliştirecek. Ben de ona karşı şu taktiği uygulayacağım." der ve kendisi o güne kadar uygulamadığı yeni bir savaş taktiği ile o meşhur deniz savaşını kazanır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN