Arama

Arşiv fotoğraflarıyla az bilinen Antik Mısır

"İnsanlık tarihi boyunca insanlığı bugün bile derinden etkilemeyi başarmış en önemli antik uygarlıkların başında hangi medeniyet gelir?" sorusuna verilecek yanıt hiç şüphesiz ki Antik Mısır'dır. MÖ 4000'li yıllarda yerleşim kurarak uygarlığa dönüşen Mısır, firavunları, mumyaları, kendine özgü yapıları ve kültürü ile büyük bir gizeme sahip. Sizler için, arşiv fotoğraflarıyla az bilinen Antik Mısır'ı derledik.

Mısır, M.Ö. 5500'lerde tarımsal yaşam tarzının ortaya çıkması ile tarım kökenli bir toplum haline gelerek yerleşik hayata geçiş yaptı. Böylece Nil Vadisi'nin ekolojik sisteminde köklü bir uygarlığın temsilcisi olarak uzun süre varlık gösterdi.

Mısır'ın etrafının dağlar ile çevrili olması, güneyinde Nil Nehri'nin yer alması ülkeyi saldırılara karşı korudu. Etrafındaki dağlar, mimaride kullanılan taş ihtiyacını karşıladı. Ayrıca Nil Nehri'nin tarım alanlarını beslemesi ve papirüs ağaçlarının bolluğu ise Mısır'ın gelişmesine büyük etki sağladı.

Mısır'ın eski tarihi genellikle üç "krallık" dönemine ayrılarak incelenir: Eski, Orta ve Yeni. Bu dönemler ise kendi içinde bir kez daha ara dönemlere ayrılır. Buradaki ara dönemden kasıt, Mısır'ın birleşmiş ve tek elden yönetilmediği, dolayısıyla güçlü krallıkların "arasında" olduğu zaman dilimidir.

Mısır halkı, hiyeroglif olarak bilinen yazı sistemini kullanarak yazılı kayıtlar tuttu. Bazı yazılar bir taş ya da kil üzerinde, bazıları da kamış liflerinden yapılan kağıt benzeri bir ürün olan papirüslerde tutuluyordu. Oldukça hassas olan papirüsler, Mısır'ın sıcak ve kurak ikliminden dolayı sadece bir kısmı günümüze ulaşmıştır.

Mısır'da "nom" adı verilen şehir devletleri bulunuyordu. Devletin başında firavun adı verilen krallar vardı, firavunlar devletin mutlak hâkimiydi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN