Arama

Akşemseddin'in Fatih Sultan Mehmet'e yazdığı mektuplar

Fatih Sultan Mehmet'in hocası ve İstanbul'un manevi fatihi Akşemseddin, Osmanlı döneminin en önemli alimlerinden biriydi. Fatih'in "O benim hocamdır. Şehrin manevi fatihidir." dediği büyük alim, İstanbul'un fethinde büyük rol oynadı. Fatih'e yazdığı mektuplarla özellikle de İstanbul kuşatmasında dönüm noktası oldu. Peki, Akşemseddin'in Fatih Sultan Mehmet'e gönderdiği mektupta ne yazıyordu?

  • 2
  • 15
NEDEN KUŞATMANIN KALDIRILMASINI İSTEDİLER?
NEDEN KUŞATMANIN KALDIRILMASINI İSTEDİLER?

Akşemseddin, Sultan Mehmet üzerinde en etkili insanlardan biriydi. İstanbul kuşatıldığında uzun süre, istenilen sonuç alınamaması ordu içinde huzursuzluğa neden oldu. 20 Nisan 1453'te Bizanslılar için gönderilen dört büyük yardım gemisi, Osmanlı donanmasının çabasına rağmen İstanbul'a girdi.

Bu durum Bizanslılar arasında büyük bir sevince, Osmanlı ordusunda ise büyük bir hüsrana yol açtı. Muhalifler seslerini yükselterek kuşatmanın hemen kaldırılması gerektiğini söylediler. Orduda büyük bir moral bozukluğu hâkim oldu.

AKŞEMSEDDİN SÖZLERİ VE ALINTILARI

  • 3
  • 15
İSTANBUL KUŞATMASININ DÖNÜM NOKTASI
İSTANBUL KUŞATMASININ DÖNÜM NOKTASI

Ordunun durumunu vaktinde teşhis eden Akşemseddin, padişaha sert ifadelerle dolu bir mektup yazdı. Fetih taraftarlarının muzaffer olacağını müjdeleyen Akşemseddin, padişahtan sıkı tedbirler almaktan kaçınmamasını da istedi.

İSTANBUL'UN FETHİ TARİHİ HAKKINDA 12 BİLGİ

Akşemseddin'in yazdığı bu mektup Fatih'in moralini yükseltip, kuşatmaya devam kararını vermesine ve fetih gerçekleşene kadar hedefinden vazgeçmemesinde önemli bir rol oynadı. İstanbul kuşatmasının dönüm noktası olan mektupta Akşemseddin şunları yazmıştı:

  • 4
  • 15
AKŞEMSEDDİN’İN FATİH SULTAN MEHMET’E MEKTUBU
AKŞEMSEDDİN’İN FATİH SULTAN MEHMET’E MEKTUBU

"Bu hadise gemi ehlinden oldu. Kalbime büyük kırıklık ve üzüntü getirdi. Bir fırsat görünüyordu. Fakat bu hadise o fırsatı ortadan kaldırdı.

Yeni gelişmeler oldu. Birincisi, kâfirler rahatladı, sevince boğuldu, moral buldu. İkincisi, sizin görüşünüzün eksik, hükmünüzün ve kararlarınızın isabetsiz, sözünüzün tesirsiz olduğu görüşü kuvvet kazandı. Üçüncüsü, dualarımızın kabul olmadığı, müjdemizin geçersiz olduğu ifade edilir oldu. Bu bakımdan bu hadise, bunun gibi pek çok mahzurlar doğurdu.

  • 5
  • 15
“ŞİMDİ YUMUŞAKLIK VE MERHAMET GEREKMEZ”
“ŞİMDİ YUMUŞAKLIK VE MERHAMET GEREKMEZ”

Şimdi yumuşaklık ve merhamet gerekmez. Bu hususta kusuru görülenler, fethe muhalif olanlar tespit edilip, bunlar görevden azil dâhil gereken en şiddetli ceza ile cezalandırılmalıdır. Eğer bunlar yapılmazsa kaleye yeni bir hücuma kalkışıldığında, hendeklerin doldurulmasına karar verildiğinde gevşeklik gösterilecektir.

Bilirsiniz, bunlar yasaktan (zordan) anlayan Müslümandır. Allah için canını, başını ortaya koyan azdır. Meğer bir ganimet göreler, canlarını dünya için ateşe atarlar.

Şimdi sizin yapmanız gereken bütün gücünüzle, fiilen, emirle, hükümlerinizle, sözünüzle işe sarılmanız, gayret göstermenizdir. Bu tür görevler, gerektiğinde merhameti ve yumuşaklığı az, şiddet kullanabilecek, zora başvurabilecek kimselere verilmelidir. Bu, hem geçmişteki uygulamalara, hem de dine uygundur. Allah şöyle buyuruyor:

'Ey şanlı Peygamber! Kâfirlerle, münafıklarla sonuna kadar savaş ve onlara karşı sert ol, yumuşak davranma. Onların varacakları yer cehennemdir ki, orası varılacak ne kötü yerdir.'

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN