Arama

2. Abdülhamid'in tanıdık fotoğraflarının bilinmeyen tarihleri

Dünya'nın odağında bir isimdi İkinci Abdülhamid. Milletimizin Ulu Hakan'ı hakkında çok şey yazıldı söylendi. Belki de evlerimizin bir köşesinde fotoğrafı bulundu. Halkının ağıtlarıyla son yolculuğuna uğurlanan Sultan Abdülhamid, zamanında eleştirilmiş olsa da sonrasında iade-i itibarı pişmanlıklarla kendisine verildi. Ancak, hakkındaki birçok şey hala gizli arşivlerde, gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Tarihini bilmediğimiz fotoğraflarının kim tarafından, nerede ve ne zaman çekildiğinden; vefatından sonra dış basının hakkındaki haberlerine kadar, 2. Abdülhamid hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik.

  • 1
  • 18
EN BİLİNDİK FOTOĞRAFI İNGİLTERE’DE ÇEKİLDİ
EN BİLİNDİK FOTOĞRAFI İNGİLTERE’DE ÇEKİLDİ

Sultan Abdülhamid, ikinci veliahtken amcası Sultan Abdülaziz Han onu da meşhur Avrupa gezisine götürdü. Bu fotoğraf, Sultan Abdülhamid'in şehzade iken amcası Sultan Abdülaziz ile 1867 yılında çıktıkları Avrupa seyahatinde, İngiltere'de çektirdiği fotoğrafıdır. Fotoğraf, Kraliçe Victoria'nın fotoğrafçısı William Downey tarafından Londra'da çekilmiştir.

  • 2
  • 18
DÜNYA İMPARATORLARI FOTOĞRAFINDA MERKEZDE YER ALDI
DÜNYA İMPARATORLARI FOTOĞRAFINDA MERKEZDE YER ALDI

1908 yılında dünyayı yöneten monarklar (krallar, imparatorlar) albümü. Merkezde İngiltere kralı Edward, solunda Rus Çarı Nikola, sağında Alman İmparatoru bizdeki adıyla Wilhelm-i Sani. Sultan Abdülhamid merkezden sonraki ilk sırada yer almış.

  • 3
  • 18
2. MEŞRUTİYET’TEN SONRA İLK CUMA SELAMLIĞI
2. MEŞRUTİYET’TEN SONRA İLK CUMA SELAMLIĞI

Sultan Abdülhamid'in, II. Meşrutiyet sonrasında 31 Temmuz 1908'de ilk cuma selamlığında çekilmiş fotoğrafı. Sultan önceki selamlıklardan farklı olarak Meşrutiyetle beraber yakın çekimlere izin vermeye başlıyor. (Foto: Weinberg, İllustration, 8 Ağustos 1908)

  • 4
  • 18
CUMA SELAMLIĞI
CUMA SELAMLIĞI

7 Ağustos 1908 cuma selamlığında alınmış bir fotoğrafı. (Foto: Otto Kiel, İllustration, 15 Ağustos 1908)

  • 5
  • 18
DEVLETİN DAĞILMA TEHLİKESİYLE MÜCADELE ETTİ
DEVLETİN DAĞILMA TEHLİKESİYLE MÜCADELE ETTİ

II. Abdülhamid, devletin dağılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, iç ve dış mihrakların her türlü ifsad edici oyuna başvurduğu saltanat devrinde, " hafiye teşkilatı" kurmak ve basına "sansür" uygulamakla tenkit edildi. Ancak Ulu Hakan, devletin idari yapısını merkezi anlamda yeniden örgütlemiş, alt yapı ve eğitim yatırımlarına önem vermiş, devlet hazinesini düzene sokarak dış borçların azaltılmasına gayret göstermişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN